JOMMMM LAYAN IKLAN...

SILA TINGGAL JEJAK ANDA UNTUK KEMBALI DIJEJAK...ehehhe...selamat berkenalan...

Saturday, December 19, 2009

KESIAN ABAH

Lamer ork dok mengupdate blog...sebab? cuti sekolah...hehehhehe...asyik berulang balik kg jer kejer...putri3 tinggal kat kg, aku kena ikut En Hubby time yer kijer duk paka, yer cuti balik kg....fulus pung menyusut....hahahhahahaha....
Nak citer pasal abah aku....rasa nok menangis jer ingat....pasal keter dia...Abah dari muda lagi nak pakai perdana n akhirnya tua nih baru dia dapat merealisasikan impian dia. tu pung ngan perdana 2nd hand p still ok...kalau tgk pada plet ngan body keter mmg org akan kater keter baru laa....abah jaga lebih dari segala-galanya. calar segaris pung tak dop. Nak dijadikan citer, member dia mintak pinjam nak gi KL...abah serba salah nak bagi pinjam ke tidak...bukan sebab abah kedekut...tapi sebab tu keter tua...dah lebih 13 taun...abah pung tak pernah bawak keter dia jauh, abis2 jauh ke kuantan jer. Dah banyak kali aku mintak nak bawak pegi servis kat proton kat ngan umah aku...nak tukar timing bek yer...tp tu kang abah aku...maner la nak guna khidmat anak2 nih...lg pung dia dah tya tuan yg dulu tuh...dia cakap dah tukar.
Nak dijadikan citer, abah aku bg gak ler keter dia tuh sebab takut member terasa kalau tak bagi. kalau bagitau keter tu tak sehak maner kang takut member tu kater abah sajer reka citer sebab tak mboh bagi...tu la yg susahnyer ngan memember nih. Kalau kena yg paham ngan keadaan kiter takpe la...yg tak reti base??? ari khamis tuh abah tepon aku suh gi tgk member dia yg keter mapuh tepi jalan kat paka...aku memang kenal member abah tu sebab member dia nih selalu tolong abah kalau urusan pejabat...urusan biasiswa...pinjaman pelajaran...abah kater dekat jambatan paka, aku pun siap2 kuar la cari member abah tuh sebab dia bawak anak bini nak gi KL...takder la pulak...aku tepon member abah tu rupernyer bukan dekat jambatan tuh, lepas pada kilang2 petronas dekat ngan masjid labohan...cari2 jumper laaa....aku bercakap ngan member abah tuh dekat keter...dalam 15 minit gak ler baru la tertengok no plet keter. spontan jer kuar dari mulut aku.." eh! nih keter abah nih"...member abah cakap yelah tuh....aku terkejut sebab tak terlintas keter abah aku akan ke KL??? cek punyer cek, pomen cakap kena bawak gi kedai sebab timing bek yg alus tuh putus...adei aku dah tolong pening bagi pihak abah. Abah sayang gilo kat keter dia...dah jadik camni maner nak gagau pitis nak membaiki...dah putus cam gitu memang kena makan kos banyak gilo nak beki...menatam tu sajer beratus ringgit! pegi ribu2 nak beki seme2...adei...aku dah boleh bayangkan muker abah....kalau aku kater keter tu keter tua sure org tak percaya...bukan body jer berkilat...ngan enjin2 skali...setitik minyak pung tak lekat pada enjin tuh. Boleh bayangkan betapa abah sayangkan keter dia tuh? aku susah ati biler masuk bengkel yg tah haper2...letak ujan panas...adei...abah macam putus harapan sket dah...memang la kiter pung dok puas ati biler rosak ditangan org...nih dah masuk 3 hari tapi member dia tak tepon cakap aper2...aku lak tak tau bengkel maner dia letak...aku duk kat kg skrg sebab malam tuh abah datang amik member dia n aku balik terus ngan abah malam tuh. cuti 6 ari baru la balik paka semuler...nak tunggu 6 hari baru leh gi tgk keter? arrrr.....ingat nak ajak En Hubby gi la paka sari dua lg tgk keter tuh cam ganer. Bengkel maner pun tak tau nih. En Hubby dah hello memember dia suh pi usha2 kat maner keter tuh...p still tak jumpe nih...nampak gaya kena pi cari sendiri...abah lak aku tgk sedih jer....aku sedih tgk abah...En Hubby pung tumpang susah hati....kiter tau abah kiter cam ganer kang....tu la yg susahnyer ngan memember nih...nih sepatah pung dia tak tepon tya abah cam ganer cam ganer...yg susahnyer....bengkel yg dia antor pung tak tau kat ner...sepatutnyer dia bawak la abah malam tuh pi tunjuk kedai ke aper ker....susah...susah....orang amik mudah jer aper2...tak pikir mende tuh kiter sayang nak mampos....aku tumpang tensen...

Sunday, December 13, 2009

PERSAHABATAN

Sedo dok sedo lama oh tgl skoloh ork? aku amik SPM taun 98...nih nok masuk 2010 oh...sesekali berbual ngan member melalui sms pung dah cukup puas hati. Sekurang2nyer tau yg persahabatan tuh sesuatu yg tak dapat dijual beli. walaupung doh lebih 10 taun membawa haluan memasing, biler sesekali berjumpa...bersembang, kiter tetap kiter yg dulu...hahahhahaha...perasaaan muder la pulok...kalau lah masa tuh boleh diputarkan, time rasa rindu jer putar balik ke masa2 yg lalu...balik smula ke masa sekarang...muakakakka...ader ker??? jam punoh ah gitu...hehehehhehehe....

Suker berkongsi kegembiraan sahabat...yg tak lama lagi akan mengakhiri zaman bujang dan menyertai kami2 berstatus isteri & join the hot mummy group...hahahahahha....mendengar sahabat bercerita tentang cinta...bertanyakan pendapat utk kekal bahagia...berkongsikan masa2 gembira...terlalu sukar utk seorang sahabat utk membuka mulut menceritakan semua tuh sekiranya tiada kepercayaan terhadap kiter. Mendengarkan suara ceria seorang sahabat bagaikan ada satu perasaan bahagia yg tak dapat digambarkan dengan mana2 perkataan didalam hati ini...

Kepada sahabat : sahabatmu ini akan sentiasa mendoakan kebahagiaanmu sahabat...kiter bersahabat bkn untuk hari ini...tapi sampai ke nafas terakhir...terima kasih sebab memberi peluang utk sahabatmu ini menjadi sahabatmu. Alhamdulillah kepada yg Satu kerana menemukan kami sebagai sahabat.

Thursday, December 3, 2009

BLURRR....

macam tajuk ah...blurrr.....
ujan2 nih dok tau nok wak gaper...ngulor macam ulor sawa jer kijer...
putri3 ator balik kg laker...duk ngan nekma yer...termasuk la ika
p gok petang2 mesti nekma misscall...aku tepon balik cakap ngan cik kaka...
kena gok dengor sore aku sari...hahahahahahha
ada duk baloh sokmo, tak dok kang ingat...
ikutkan ati memang En Hubby duk sorang jer paka nih time cuti gini
p gok yer bunyi nok suh teman yer...kena mari gok ah...
teman ke gaper, yer balik jer kijer tido lalu...bgn dok bgn nok gi kijer muler...
nok gi jalan kang dok tau nok gi maner...
kalu mesra mall ada panggung wayang leh gok gi tgk wayang
pasaraya baru buke tuh pung tak dok gaper...hurmmm....
nok ngemas umoh...wak sket2 jer...malas...
layan citer korea jer sarian...hurm.....hurm...dan hurm lagi...
nok kuor jalan2 kang ujan dok breti...paka nih banjir oh
adei....esok nok balik kg lepas ke dop dok au...
kalu ujan dok breti agih...mmg kompem ah dok leh lalu jalan dungun...
waaaa.....
blurr....
..
..
..
blurrrr.......

Wednesday, November 25, 2009

MALANG YG TAK BERKESUDAHAN....

Bakper la minggu nih dok menjadik???? huh! petang tadi aku kejut En Hubby kul 5.35ptg, suh bgn mandi2 sebab nak gi kejer lok malam nih...last night, esok dah nak balik kg...puas aku kejut, dok bangun2...tu la mende yg paling aku dok suker buat....p aku terpaksa buat...adei....kul 6 lebih baru En Hubby bangun, tu pung sebab suara aku dah berubah tone...aku kejut awal2 tadi sebab nak ajak gi pasar malam ajapnyer, blackout tadi...so dok leh masak laaa....dapur aku pakai elektrik. Dah sudah2 dia mandi dah dekat kul 7, aku memang dah tak mboh gi dah, sebab dah lewat sangat dah. P En Hubby kater dang lagi...jadi...pegilah jugok...

Nak dijadikkan cerita, sampai jer kat trafic light dah nak tukar merah, En Hubby pecut keter...dan....keter depan tu brek emergency...dum!!! makan tercium laaaaaa bontot keter iswara kat depan tuh!....aku dah nak menangis dah...dah ler tengah2 sesok nok mampus...yg budak langgar abah ari tuh pung belum beki2...tambah yg baru lok...memang aku nak menangis sangat....mende la yg malang sangat minggu nih????? En Hubby memang la dok kater aper sebab memang saloh dia...dan dia tau aku bengang sesangat! nak cekau maner la pulok duit nak beki seme tuh...ngan lampu depannyer yg aku duk bunyi2 suh gi kedai tya braper....ngan bumper depan lok kemek....memang aku sesangat la tak dok moog sekarang nih!...motor lok bateri kongnyer....nak kena cari kain untuk jait baju sekoloh anaknyer...ngan bulan depan macam2 lagi...cuti sekoloh lagi....raya lagi....aku memang dok leh nok berpikir ngan betul sekarang nih....aku tensen....aku bengang....aku sakit ati....

Tuesday, November 24, 2009

SMALAM PIZA...ARI NIH HAI PENG....

adus.....mareng pizza doh....ari nih nok gi ator baju member kat kemaman, wajib la singgah hai peng.....wa.....pah le ke laut la diet aku gini.....ops...pah ke air banjir....mareng gi klinik rehan kat dungun sebab EN Hubby lok demamnyer.....giliran dia la pulok, putri3 sudoh doh. Mama dia? hurm....gelap gambo...mama dia demam 3,4 taun skali jer....duk care ke orang demam jer tetiap taun....=(
paka dah naik air....ujan dok breti jer 2 ari, siap la....air longkang umoh aku penuh...depan tuh takung air....waaaa......mintak2 la dok banjir. Seksa....aku geli.....khamis nih baru nok balik g sebab En Hubby start off ari khamis...jangan la banjir tengah jalan...hahahhaahhaha macam la jauh nok balik kg....

Saturday, November 21, 2009

APER DOSA AKU UTK MINGGU INI???

Huhuhuhuhu...mende lah yg aku buat minggu ni???
tengahari mareng, tengah2 ujan lebat tuh...tetibe jer bunyi rudung rapok (bunyi bising) atas atap umoh. Aku automatik bangun berlari kunci grill...muakakkakkaka....lepas kunci tuh baru terpikir, bakper aku kunci??? kalu la ribut taufan....dok ker mati aku anak beranak dalam umoh tuh....hahahhaahhahaha...adei...reda sket tuh aku pung kuar umoh tgk blkg umoh ada gaper...org blkg umoh pung kuor jugok, dia bgtu atap umoh aku tercabut....gelabah doh aku, En Hubby kejer....patut cuti tapi ganti member dia ari nih kejer siang la pulok...dah ler ujan lebat gilooorrr...
Aku masuk dalam umoh nak tepon En Hubby, tgk lantai antara dining ngan dapur dah penuh air, menitik2 dari siling, adei....dah ler dining ngan living tu siling kapor....aku dah nak menangis dah...tepon En Hubby pung kalut2 jer...suh balik cepat sbb air dah penuh satu umah nih...
En Hubby balik jer terus panjat naik atas siling, dalam 12 keping gak atap genting tercabut, siap ada yg pecah lagi. Dah ler ari nih ari jumaat, hardware maner la ada buke ari nih...ujan lak hari2...nak tgu esok alamatnyer penuh ler ari dalam umah nih...En Hubby betulkan mana yg sempat...dah ler En Hubby bukan pernah kejer buruh buat umah. Tergolek gok ah aku suker ke dia masa dia duk betulkan atap tuh. Kejap2 bunyi aduh! terkepit tgn...hehehehehehhe....abis calar balar tgn dia...kesian ngoh ah. Yang jadik ke payah tu sebab atap yg tercabut tuh betul atas tangki air....En Hubby suh aku cari mende2 keras sket nak gantikan atap sementara nak gi cari atap lain dalam 3,4 keping lagi...aku tak tau nak amik aper....hehehehhehe...aku balutkan paper dalam plastik sampah...bagi kat dia...hahahahahahahhaha...jadi lah...
Nasib baik teringatkan member dia yg duk kat dungun, ari tuh umah dia pung jasik cam umah aku gak...kot2 dia ada simpan atap lebih...En Hubby tepon tuh, Ateng kabo ader, meh la amik...nasib baik laa ada...Alhamdulillah....setel2 jer pasang atap...lap2 air dalam umah, duk nenggung ngan En Hubby, mende la kiter buat minggu nih...Allah dah bagi cash dah...hehehehhehehe....adei...ke aku dah seminggu x tepon maa & abah? hurm...yer kot...pas En Hubby gi kejer, aku tepon maa, p tak berangkat...tepon abah, pung tak angkat...kejap tuh sampai msg dari En Hubby yg dia dah tepon maa & abah bagitau pasal nih....laju jer dia mengadu kat tok ketua dia tuh....huhuhuhuhuhu....
Ari nih En Hubby kejer lagi...ganti member dia yang kematian tok...Putri2 lak ada grading tekwando kul 10.30pg nih...hurm...siap2 ah jap...ok...the end untuk entry kali nih...

sama2 la kiter renung, apa lah dosa aku minggu nih???? hehehehheheheheh

Monday, November 16, 2009

ALHAMDULILLAH...

Muakakakakkakak...nih kali ke-3 wei entry utk ari nih...ganer tuh? ari ader idea...ingat hok td oh last utk ari nih. Hurm...aper Alhamdulillah tu??? ok...gini...td pas amik kakak ain sek, kakak hulur se kertas...Jemputan ke Majlis Penyampaian Hadiah kat sekolah ari rabu nih...

Masa muler2 pindah kat paka nih, aku n En Hubby servey skoloh yg paling bagus la area paka nih...Alhamdulillah Sek.Keb.Seri Paka kire yg paling okey...bayangkan, satu kelas darjah 6 kelas no1 dia tuh semua dapat 5A...Dah tu dekat lok ngan umoh...masa daftar tuh dok ingat nak bawak buku rekod kakak yg masa darjah 1 kat skoloh lama ari tuh, jd kakak kena duk kelas no.3...masa kat skoloh lama, kakak ain kelas no.1, tapi biasalah skoloh kampung maner leh banding ngan skoloh kat bando kan? P macam debor gok ah sebab kakak ain nih dalam pelajaran kena push2 sokmo, kalu dok....dia lambat pick up sket berbanding adik dia yg darjah 1. Macam duk skoloh kg ari tuh, first exam dia dapat no.1 ngan markah yg cemerlang...biler dah masuk tengah2 persekolahan tu...start ada member yg boleh membuatkan aku hangin sket...pelajaran dia mmg down. Yang buat aku jd hanginnyer.... aku dah molek2 letak kakak duk kat meja depan, depan2 meja cikgu...boleh jer ada sorang mak budak tuh dia pegi tukar letak anak dia situ, letak anak aku sebelah budak yg menghanginkan aku...tanpa berbincang ngan aku okey!!!! sedap2 ati dia jer....mmg aku hangin! p sbb dia tuh tua dah....pastu mak pada member aku....n ada gak kena mengena ngan aku...aku terpaksa wak bodo jer. Lepas pada tuh la prestasi kakak mmg down giler...aku kenal la anak aku cam ganer...aku letak dia depan2 tuh pung bersebab...kakak ain dia slow sket dalam aper2 hal, tapi dia rajin...biler dah slow...berkawan lok ngan budak yg dok makan saman...dok jadi aper doh laaa....adei...tensen aku kejap. Dah la mencalar rekod aku kat skoloh tuh....aku bersekolah kat sek keb merang dari darjah 1 & aku tak pernah miss no.1 @ no.2 sampai lah darjah 6, aku pelajar terbaik sekolah...aku ketua pengawas sekolah....aku olahragawati...memang semua org yg kenal aku akan amik tau pasal anak aku...panas gilorrr cuping tlinge biler ader suara2 sumbang tanya dalam nada sinis2 jer....kakak ain dapat no. braper???? oooo....ingat ke doh mama dia cerdik...anak dia cerdik gok ah....warghhhhhhhh!!!!!! memang aku hangin...tapi dang lagi senyum...mmg aku putus asa nak buat camner nok suh kakak ain better than aku! n...untuk tahun pertama dia skoloh, aku miss majlis penyampaian hadiah sebab kakak x dapat no.1 @ no.2 @ no.3....time tuh aku kejer & anak2 aku diuruskan oleh neneknyer...dah ada 2 ajaran kat situ...ajaran aku & ajaran neneknyer....aku berharap sgt maa aku dapat jaga putri3 aku macam aku dan adik2 aku dulu...tapi dah adanyer title nenek tuh, paham2 jer laaaa.....taringyer dah tumpul....aku marah, dia pujuk...silap2 ari bulan aku lok yg kena maroh balik????

Okey...biler dah pindah kat paka, semua pasal putri3 aku yg jaga...masa awal2 tuh, prestasi kakak tak berapa memberansangkan gok...gara2 wahi lajok ke cerita indon...sampaikan dalam preksa bahasa melayu pung kuar base indon? markah? xyah citer la...kalu kat indon bleh la markah penuhnyer....hehehehehe...first step...aku band kang citer indon. Mmg aku tak bagi langsung putri3 tgk citer indon! pastu aku belikan majalah "Bintang" utk kakak ain...beli buku2 cerita...tu jer bahan hiburan dia kat umah. Citer kartun boleh tgk, tp kalu yg bahasa omputeh tuh jgn suke2 ati nak alih bahasa....Dan, alhamdulillah...next ujian...exam...bahasa melayu dia bertambah baik dan untuk peperiksaan akhir taun nih cemerlang. Biler time exam...TV mmg aku haramkan dari tgk. Aku tak mboh la memaksa putri3 macam aku kena paksa di maa masa kecik2 dulu....aku tau tekanan tuh...dan aku tak mboh putri3 aku rasa macam aku rasa dulu. P bagus gak ler maa aku paksa, kalu dok...dok la aku jadi orang macam ari nih...hahahahahah...p sebolehnyer aku tak mboh la bagi tekanan sgt....x mboh rampas hak putri3 utk jadi "budak"....

Pada aku, memang dah terbukti, biler kiter duduk dikalangan orang2 yg pandai....sikit tak banyak pung kiter akan pandai. Macam aku dulu, aku bukan pandai sgt, tp biler dah belajar kat sek elit...bergaul berkawan ngan member2 yang bijak pandai...biler aku malas study, paling kiri kanan tgk member khusyuk jer study...terpaksa gak mengadap...time nak exam, biler aku malas membaca....member2 aku buat study group....paksa aku study subjek2 yg aku dok suker....pastu tanya2 soalan2....waaaaa.....tensen didera macam tuh....hahahahahahahhaha....p alhamdulillah...aku jadi aku yg hari nih...macam tu gak la aku harapkan pada putri3...dan mmg terbukti pun. Kat sekolah nih kebanyakkannya anak2 yg ibu bapanya bekerja...yg bijak2...biler putri3 belajar kat sek tuh, mmg nampak perubahan ketara dalam akedemik...dalam pergaulan...
dulu masa kat sek kat kg, kalau dapat markah 80% tuh dah kire markah tertinggi dah...biler purata 500/800 dah dapat no.1....sekarang jgn harap la dengan markah camtu nak dapat no.1...no.1 dalam kelas akhir...boleh la. Aku mmg tak mengharap putri3 masuk kelas no.1 sbb aku tau di mana tahap putri3....tapi????? yang membuatkan aku terkejut...kakak dapat masuk kelas no.1 untuk darjah 3 taun depan?????...utk kelas dia skrg, hanya 2 org ditukar msk ke kelas no.1....aku target utk kelas ke.2 jer...mak aih...aku lak yang tertekan sekarang nih....aku boleh bayangkan tekanan yg kakak akan hadapi taun depan....adei...mampu ker kakak??? mama doakan yang terbaik untuk kakak...dan terima kasih sebab dah membuktikan kakak mampu....keputusan peperiksaan akhit taun kakak pung puratanya 95 lebih keatas...kecuali matematik? kakak nih....betul ke anak mama? hehehehehhe...anak papa nih....kakak dah terang2 bagitau dia tak suker math...padahal, aku paling suker math...kalu dapat 98% tuh aku siap menangis lg time sek dulu...matapelajaran lain aku tak kesah...tapi matematik mmg aku nak100% gak ganer2 pung...papa? hurm...mmg papa tak suker math...adei...nak buat camner erk?????

Ok lah...tu jer nak berceritanyer....=) macam dok cayer jer kakak leh masuk kelas no.1....kiter tgk taun depan lok ganer....sebab sek dia mmg update kelas tetiap taun...aku kalu putri3 duduk kelas ke-2 pung aku dah puas hati....sebab??? kurang sket tekanan...masa kiter blajar dulu pung dah banyak tekanan...sekarang nih lagi la...sama berat dengan beg yang digalas budak2 pegi skoloh tuh...dulu kiter gi skoloh ngan buku se matapelajaran se buku teks...leni...sematapelajaran sampai 3,4 bijik buku teks, pastu matapelajaran sampai 9,10 matapelajaran...tensen...tensen... nasib baik la zaman aku tuh dah berlalu...kesian budak2 sekarang....kesian putri3 mama....

MENU DIET MENGIKUT JENIS DARAH

MENU DIET MENGIKUT JENIS DARAH

Sajer berkongsi info...hehehhehehe...diet? aku diet? hurm diet la jugak...maner doknyer, bayangkan sebulan raya tuh naik 3kg?????? tang maner tuh agak2? hahahahahhahah....aku & En Hubby sama2 darah AB+ ...maa & Abah aku pung daroh AB+ gok...aih, lamer gilor doh dok gi derma daroh, hurm...tgu cuti sek nih laa...En Hubby serik pegi hari ahad sebab last skali pegi bulan 3 kot, yg tukang amik darah tuh macam dok berapa pandai jer...kesian En Hubby...aku lak siap berbirat biru kat lengan yg cucuk amik darah tuh. Ader ker cucuk jarum baru gerok2kang jarum tuh nak cari urat. Aper punyer banggang daa....ada sorang Nurse yg tua tuh, skali cucuk jer...rasa dok rasa jer dia buat...sedor2 dah penuh satu pek....

Ok jom layanzzzzzzz.....aku luper amik maner info nih...dah lamer terperam dalam laptop...


DARAH JENIS O

Menurut Dr Adamo, ciri khas golongan darah O:
Memiliki sistem imunisasi tubuh yang lebih tinggi berbanding golongan darah jenis lain
Mudah mengadaptasi berbagai makanan
Untuk mengatasi tekanan, disarankan melakukan aerobik
Dianjurkan untuk mengambil makanan berprotein tinggi dan rendah karbohidrat, seperti daging, buah-buahan, ikan, sayuran
Berisiko terkena radang dan kerosakan organ seperti arthritis jika makanan yang diambil tidak bersesuaian
Menu diet yang dianjurkan untuk kumpulan darah O:
Sarapan : Dua potong roti bakar lapis mentega dan sebiji pisang
Snek : Teh herba
Makan tengahari: Sepotong daging panggang, salad bayam dan epal
Snek : Sepotong kuih
Makan Malam : Sepotong daging lembu dan asparagus yang direbus, kentang rebus, buah-buahan dan teh herba

DARAH JENIS A :

Ciri khas individu jenis darah A:
• Memiliki sistem pencernaan yang sensitif
• Perlu menghindari makanan yang daripada produk susu dan daging
• Dianjurkan menjadi vegetarian atau mengambil makanan berkadar karbohidrat tinggi, namun rendah lemak
• Mengurangkan stres dengan bermeditasi, atau berolahraga
• Cukup beristirehat
Menu diet yang dianjurkan utk darah jenis A:
Sarapan : Air putih dicampur jus limau nipis dan oat
Snek: Jus anggur / kopi
Makan Tengah Hari: Salad dan roti gandum satu potong serta teh herba
Snek: Kuih beras dua potong dan teh hijau
Makan Malam : Pasta tanpa daging campur brokoli, yoghurt dan teh herba

DARAH JENIS B :

Ciri khas golongan darah B:
• Dianjurkan untuk melakukan diet dengan berbagai-bagai variasi makanan, namun perlu menghadkan pengambilan daging.
• Disarankan mengambil makanan dan minuman berasaskan susu untuk meningkatkan sistem imunisasi badan.
• Olahraga yang sesuai dilakukan adalah berenang, bermain tenis, berjalan kaki dan bermeditasi.
• Untuk mengatasi stres, disarankan memiliki hobi dan aktiviti berasaskan kreativiti.
Pemilik golongan darah B sangat mudah terhadap penyakit berkaitan imunisasi dan serangan virus, mereka disarankan agar mengambil sayuran hijau yang kaya magnesium dalam kuantiti yang banyak.
Makanan yang dianjurkan adalah daging lembu, kambing kibas, arnab, ikan laut, semua produk susu kecuali ‘blue chesse’ dan aiskrim, telur ayam organik dan ayam kampung, minyak zaitun, beras merah, beras putih, makanan berasaskan beras dan buah-buahan.
Manakala makanan yang perlu dikurangkan pengambilannya adalah ayam, ketam, udang, kerang-kerangan, telur puyuh, telur itik, minyak bijan, minyak jagung, minyak biji matahari, minyak kacang tanah, minyak soya, kelapa, santan, soya, kacang tanah, biji bunga matahari, biji labu, bijan, kacang pistacio, tempe, tauhu, kacang merah, makanan berasaskan gandum, mi segera, beras pulut, jagung, lobak, tomato dan jagung.
Menu diet yang dianjurkan utk darah jenis B:
Sarapan: Bijirin dan buah pisang beserta segelas susu tanpa lemak
Snek: Jus anggur
Makan Tengahari: Sepotong dada ayam dan dua potong roti beserta salad dan teh herba
Snek: Jus limau/yogurt dan teh herba
Makan Malam : Sepotong ikan salai, sayur rebus, buah-buahan segar dan teh herba


DARAH JENIS AB :

Ciri khas individu jenis darah AB:
• Memiliki sistem pencernaan yang sensitif
• Disarankan untuk mengambil makanan dalam kuantiti sedikit tetapi kerap
• Untuk lebih bertenaga olahraga pada setiap pagi digalakkan
Menu diet yang dianjurkan utk darah jenis AB:
Sarapan : Air limau nipis, jus anggur, roti dua potong beserta satu potong keju
Snek : Yogurt
Makan Tengahari : Dada ayam empat hirisan, salad, dua biji buah plum dan teh herba
Snek: Kek keju dan teh herba
Makan Malam : Omelet dan salad buah serta kopi

lebih kurang tolok campur...aku kalu dok senam...mmg berat dok akan turunnyer...tu yg gigih jer memaksa diri gi gym senam robik 2x sminggu tuh...p banyak tuang dari peginyer....hehehehhehe...

AKU BUDAK BARU BLAJA...

Hehehehehehe....gelak dulu....
Banyak kali dah sbetulnyer tgk iklan nuffnang nih p tak tergerak ati nak try
p kali nih aku try laa....p kena mengaktifkan diri laaaa....tu yg payah tuh...
aku bukan la makhluk yg rajin sangat...bukak blog tetime rajin jer...waaa.....
takpe2....try n error....

Pader memember nuffnang yg senior2....=) silalah tunjuk ajarku sifu....=)
I klik Ur...U klik mine....muakakakaakakkakakaka.....
chayok2!!! aja2 fighting!....=)
p nak update gaper erk blog sampai 2x sari????
hahahahhahahahahahah....whatever.....klik2 erk?...=)

Sunday, November 15, 2009

PUAN KECIK DEMAM....=(




Cik kaka demam dari tengah malam smalam agih, dah bawak gi klinik, lamer gilor nak bleh ker jumper dokter...maka cabarannyer pung bermula laaa....adei...ika payoh giler nak bagi ubat. Tadi pung, tgk staff klinik tuh letak ubat atas kaunter n sebut nama dia pung, satu klinik dia raung....x mboh....x mboh....x mboh....sampai masuk keter, aku letak ubat dekat gear tuh pung dia raung lagi tgk ubat. Tu belum lagi masa nak suap....tensen!!!

Demam rindu kat nekma & tok bah dia kot...ari tuh last balik gitu gok, badan dia hawa2 nak demam, kebetulan nak balik kg...sampai2 jer kg, tgk muker nekma ngan tok bah dia, molek2 ader sihat walafiat....

Payah la nak bagi makan ubat kat putri2...aby jer okey sket, kalau kakak ain lagi nazak...uabt baru jer tuang dalam sudu lalu ikut idung dia...dia dah muntah dah...masuk dalam mulut tuh siap dengan serba mende yg kat dalam perut kuar. Akhirnyer baik ngan dok makan ubat gok ah, p syarat kena jumper gok dokter ganer2 pung...hurm....

Friday, November 13, 2009

COTI2 meleysia......=) yg tak BESH....


Ari sabtu lepas masa duk tengah2 jait manik, tgk ika duk kelip kepah kelip kepah tepi aku, tetiba tringat 2,3 ari sblm tuh masa alah balik dari pasor lalu la tepi taman menan...berkali2 ajak aku beti nok main buai ngan gossor....p aku kater ke ika, kiter balik ajok papa sulu la...sepanjang2 dalam keter tuh mulut dia asyik duk ulang balik ajok papa...balik ajok papa...p sampai umah, senyap gitu jer citer tuh. Adakah aku dikire berbohong? =) hurm....rasa bersalah la pulak....lama dah sbetulnyer dok bawak yer gi jalan kat taman menan....slalu biler papa dia cuti ari jumaat ke...sabtu ker....mmg slalu ler baak putri3 gi berkelah kat taman menan....tapi sejak2 heboh pasal H1N1 tuh, mmg stop terus. Tak bawak langsung pegi maner2....kesian la pulok....

Wargh! wargh!....makan budakkkkkkkkkkkk.....hhehehhhehe
ayat femeh budok kecik nih...
"tak moh....tak moh....tak moh.........!!!!!!"


3 beradik yg merenung masa depan...dok tau ah tgk gaper yg ralik ngat....p mesti ingat kat tok bah ngan nek yer...sebb muler2 tgk air ngan bot tuh ika dah pok pek pok pek mulut dia kater bot abah bot abah......hehheehhehehe....ujung bulan nih kiter balik kg yer dik...cian....

3 wajah putri3 kesayangan hamba....marah2 tapi sayang....=) nasib la boleh mama bekeng....

Suker sgt bergurau...dok kire ah maner pung...gura sokmo!

Ika & kakak2nyer.....



Hahahahahahha....suker sesangat boleh main gossor...siap tak mboh balik agih....adei...

Budok kecik yg rasa dia besor...p biler kater dia beso doh, maroh..."Kaka kecik agih!" hehehehhehehe....





Peace....dok pandang pung....sibuk nyer orang....

Mesej En Hubby kat tempat kejer time tuh, bgtu kalu rasa rajin nak bawak putri3 dia nih gi taman menan ari tuh. Kalau rajin.....hehehhehehee.....p En Hubby kater, bawak laa....kesian ke putri3 lama sangat doh duk terperuk dalam umah. Dunia diorang, balik sek.....umah jer....Hurm......pikir2 jap, nasik dok masok lagi kalu nak bawak bekal....dah kul 4 lebih nih, kat paka nih kalu kedai makan tengahari tuh dah memang sah2 dah takdok lauk....buat air jer laaa....cari kueh2 tepi jalan....teringat la ada lalu kat Kemasek ari tuh, playground dia tengah renovate....budget mesti banyak menan kat saner sebb sblm pada renovate tuh dah mmg banyak...skali pegi....HAMPEH!!!!!! just ader glossor semata. Dah la tuh, ada se jer....hangin la aku.......bayangkan, sebesor2 tempat tuh, tu jer yg diorang buat???? mende tujuan tempat tu dibangunkan sebetulnyer? mmg la ada tempat riadah lain. trek jogging ngan tempat senam tuh, p gok mende la fungsi benda2 lain yg bercokoh aroh skali situ. Dok ke mari mikir, orang gi situ bawak anak2 kecik nak bersuka2, kurang2 buat la complete playground...ada buai...congek cakdung tuh....menan2 yang berspring tuh...nih????? adei....senok otok skejap aku! nasib la masa muler2 sampai tuh dok ramai maner lagi orang. Boleh la putri3 main glossor tuh, dah lama sket tuh, dah ramai orang sampai....bayangkan, glossor utk budak umor 2,3 taun just ada 4, glossor budak beso sket ada 1, glossor yg macam berpusing ada atap tuh 2....budak????? dekat 30 orang! lebih kot....Ya Allah....putri3 memang dok main doh la lepas orang ramai2 tuh. Tgk bodo jer la...ada la pulok budok 2 beradik tu, abis org dia tolok, sepak...Ya Allah....nasib la tak buat kat putri3 aku, kalu kena ke putri3 aku, mmg baham penampor la ari tuh. Yang sakit ati, boleh jer mak bapak dia tu tgk jer anak dia buat ke budak2 lain? tgk jer....padahal dah terang2 anak dia tuh kenat....bukan tahap kenat ke....nakal ker kalu gitu...dah boleh panggil JAHAT!...5,6 org gak ah budak2 nangis gi ngadu ke mak ayah memasing. Mak ayah nih jeling2 ke mak bapak budak 2 org tuh, p buat2 tak paham jer.....adei....tensen la aku tgk mak bapak cam gitu....
tobat dah tak pegi dah situ....mmg dok pandai la saper hok tukang rancang tempat rekriasi kat PANTAI KEMASIK tuh....tu jer aku boleh kater....bodoh!!!!....bukan tempat untuk bawak family gitu gayanyer....kena wak sign board se, "khas utk dating sahaja"...


Monday, November 2, 2009

HIGH TEMPERATURE....

HIGH TEMPERATURE
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Malam nih temperature aku over limit...seboleh-bolehnyer aku memang mengelak dari pukul putri2...tapi ada masanyer memang dok leh nok tahan. Bayangkanlah, aku simpan bilik diorang boleh sekarung plastik itam yang besor tuh sampoh sajer....kire dah clear laaa....tup2 nak melangkah masuk bilik dia smuler, penuh balik dah atas lantai....leloh aku tuh dok ilang lagi. Rasa nak menangis....tapi aku suh diaorang simpan balik...bertahan sejam 2 jer, pastu balik ke asal smuler....berminggu2 aku suh diorang kemas....kemas....cakap baik2...terpekik terlolong....last skali tadi laaa, aku memang dok tahan oh. Akhirnyer....tangan nih naik jugak! Mungkin gak salah aku, sebab anak2 aku ader 2 ajaran....dulu aku serahkan bulat2 pada maa aku sebab aku masuk blaja balik masa kakak ain umor staun 7 bulan & Aby umor tujuh bulan. Bayangkan la duk ngan nenek cam ganer....biler duk ngan aku, nak terapkan ajaran aku lak memang dah payah nak masuk. Sebab tu lah sekarang nih aku tangguhkan dulu cita2 aku, rasa nak sambung blaja tuh memang ada dalam hati aku, p biler ingatkan putri3...rasa dok sanggup oh. Mungkin buat masa lening, aku perlu tumpukan pada putri3 berbanding kepuasan aku. Aku blaja bukan untuk mendapat kejer yg hebat2...tu adalah no.2...first, aku nak capai cita2 aku nak blaja setinggi yg mungkin...untuk kepuasan.

Aku tensen....aku tak mboh pukul anak...tapi aku dok sabor...p aku pukul dok ah sapa masuk spital, kang ader org tepon teledera wak aduan....dok sajer jer aku...hahahahhahaha....pukul sebagai hukuman diatas kesalahan yg dilakukan...setimpal dengan kesalahan yg dilakukan.

ok ah...aku tensen....aku tensen....chow!

Thursday, October 22, 2009

AL-FATIHAH UNTUK NENDA

Nenda aku dah setahun lebih pegi mengadap Empu-Nya....kali nih giliran Nenda En.Hubby. Dah 2 minggu lebih betulnyer....p aku tak dok mood nak mengupdate blog...Giliran kiter biler pulak? Saper yang tau...yang pastinya...yang hidup akan menemui mati. Aku kenal Nenda En.Hubby dari kecik lagi. Arwah Nenda En.Hubby member pada Arwah Nenda aku....slalu kecik2 dulu aku ikut Arwah Nenda aku pegi masjid lama kat pata merang, dekat la ngan umah Arwah Nenda En.Hubby. Dok tau lok akan jadi Cucunya...hehehhehehe....p Arwah memang baik. Ader gak dengar yang tak baik dari mulut2 orang, tapi Arwah Nenda En.Hubby tetap seorang yg baik dihati aku. Mulut orang kiter dok leh nok tutup...lebih2 lagi kalu org tuh baik. Pada aku...setiap cerita2 orang tuh..."Dengo buleh....cayer jangan...." hehehehehe...payoh nok pengaruh aku. Sorry yer....

Kehilangan tu....terasa gok ah walaupun aku cumer cucu menantu. P Arwah rapat dengan seme cucu-cucunya. Setiap kali aku pegi, arwah suker bercerita. Maknanya lepas nih aku dah tak dapat mendengar cerita lagi...aku akan rindukan suara Arwah....rindukan senyuman dia...rindukan nasihat2 dia....rindukan segala-galanya tentang dia. Macam aku rindukan Arwah Nenda aku....setiap masa...setiap saat. Setiap kali memandang sesuatu yang mengingatkan aku kepada Arwah Nenda, rindu tu akan datang. Rindu.........ada ari tuh aku tido lewat masa bulan pose lepas...aku tgk la citer melayu yg tajuk "titian siratulmustakim" ayat ngelas dari fauziah nawi....yang berbisik pada jenazah suaminya suh tgu dia masa nak melintas siratulmustakim...aku serta merta mengalir air mata. "Abg....nanti nak lintas siratulmustakim, abg tgu saya yer...kiter lintas sama-sama..." gitu la kot ayatnyer....p cukup buat aku sedih. Aku rindu....aku rindu....Al-Fatihah untuk Nenda...MINAH IBNI MINAH & MIDAH IBNI KALSOM.....

Wednesday, October 7, 2009

PENGUMUMAN

hahahahahah cam cipan jer tajuk entry...hurm...untuk makluman semua, dengan secara rasminya adalah dengan ini diumumkan bahawa, Saya Roshayati binti Rosdi telah membuka blog baru. Anda semua dijemput memeriahkan blog baru saya....hehehhehehe blog gaper lok??? blog memanfaatkan masa2 aku duk kat umah sepanjang-panjang aku memegang title surirumah sepenuh masa....aku secara rasminyer menerima sebarang tempahan untuk menjahit manik. So...saper2 nak rasa pakai baju yg bling2...ngan rege murah...meh ler...

http://mamayatie-beads.blogspot.com/

time kerje dulu aku memang dah minat mende alah nih p dek kerana kengkangan masa...saper2 hok pernah bekerja bersama2 aku...tau la betapanya gaji aku yang ciput & kejer yang bertimbun sokmo....(ke gaune wa??? hahahahahahha - fatimah azwa:rakan sekutu....hang jebat) jadi aku memang dok leh nok tumpukan pada mende alah nih. Lening duk umah jer...pada aku duk sajer...cari side income kut nih ok gak...boleh tambah ilmu disamping cari duit lebih. Sejak2 breti kijer nih duk pegang duit orang jer...nok blanjer lebih2 sket rasa semacam jer....muakakakakak...dok semewoh masa pegang duit sdiri. Tu laa...En Hubby dok kabo nok ke aku awal2, kalu dok aku skoloh takat darjah 6 jer. Hahahahahaha....P rasa macam klako jer...dari seorang pelukis pelan bangunan kepada pelukis pelan baju & jahit manik. Hahahahahahha....sementara tgu cik kika beso sket, insyaallah akan bekerja jugak....letih jadi surirumah nih...kejer 24jam sehari 30 hari sminggu....huhuhuhuhu....

Cakap banyak pung dok guna...hurm...jemputlah yea...ader rasa berkenan tu calling2 laa....dok pung...macam biasa laa....samada aku sketch sdiri atau bg jer patern cam ganer berkenan gambo ke haper ker....aku buat balik sama serupa....customer always right! hahahahahahaha....rege still boleh runding...nok hok mahal2 pung bayar secara ansuran pun...diterima. Rege serendah rm20...untuk lengan baju sajer ker...skali ngan leher ke...penuh se baju ker...whatever! Aku bukan cari untung banyak pung...lepas rege manik yg mahal pe nge bedil tuh...ngan upah jahit lime nam rial....maner nok cari rm20 kalu jahit manik kat lengan untuk single layer jahit silang tuh...p bergantung pada size gok ah, dok kang size XXXL pung rege tuh...bergantung pada penggunaan manik. Maner nok cari hok muroh lening, tikam leher hok guna benang ngan jarum sajer tuh pung rm10,20 rial lening.

ok ah....stop sining lu...zulaika ngamuk nok tido...ok....bye

Wednesday, September 30, 2009

JALAN INI

Terasa dah begitu jauh kaki melangkah...
Hati mula digamit rasa rindu pada garisan permulaan
Hanya terdaya menoleh merenung jauh ke belakang
Impian tinggal impian...mimpi masih lagi mimpi
Menyesalkah aku memilih jalan ini...
Jalan didepan makin berliku...
Makin beranjau berduri mencalar luka
Masih mampukah langkah diatur...
sedangkan hati menjerit mahu berhenti
Sedih...luka...
Kenapa langkah tak seringan dulu...

Tuesday, September 29, 2009

WAJAH2 KESAYANGAN HAMBA...



Nih kuarge En.Rosdi....tak dok sorang anak yer...hok baru nikoh ari tuh...a.k.a yg wahi ngamok...hahahahha...dok sayang mulut ngoh ah aku nih ok? insaf2....hehehehehe...taun nih yer beraya kat sik kedoh. Nok kabo...gambo nih amik raya ke-6....hahahahaha.... raya pertama tuh abah kena masuk kijer lepas2 jer semayang raya. P dang ah g kubur mok kejap. Balik tuh raya2....salam2...abah pung gi kijer lalu. Plan nok amik gambo kuarga malam tuh, p seme letisan laker...tunda ke hari berikutnyer...p raya ke-2 tuh En Hubby lok masuk kijer malam untuk 4 malam...so...tunggu ah yer balik lu...pastu plan jumaat malam tuh...ika lok tido...last skali amik pagi sabtu tuh...tu pung hampir2 jer dok jadi sebab abah masuk kijer kul 9...punyer la payoh nok gerok sesorang takut dang abah gi kijer. Termasuk la En Hubby....waaa tensen2 bab2 gerok orang nih. P akhirnyer!!! dapat gok bergambo...yey!!!!....yang kat depan skali tuh...budak laki sorang tuh...dia adalah anak sedara maa aku yang maa aku amik bela dia lepas maa dia yang merangkap adik maa aku meninggal dan dia diwasiatkan kepada maa aku untuk membelanyer... muka dia tuh...hurm...sminggu sblm raya dia gaduh2 nok gi berbuka pose kat instep, undangan untuk anak2 yatim...masa gatih beskal tuh laju2 tetibe rantai beskal cabbut...yer pung jauh tersungkur mencium jalan....erkkk!!!! sakitnyer....dok leh bayang rasa...

Yang nih lok kesayangan hamba....kuarge En Zuraimi... ika tengoh ngamok masa ni nih...yer nak papa yer ke yer sorang jer. Orang lain dok leh amik gambo ngan papa yer...jadiknya tak dok la gambo kuarga En Zuraimi..dok cukup mama sorang.dang snap nih jer...tuh pung ngamuk nguwa oh cik kika... asal raya jer ngamok...doh ah sebab dia ah sekampung kena sujud sahwi...hehehehehe....mintak maap yer orang2 kampung merang...bukan salah ibu mengandung...masa gi smayang terawih ok jer....maner tau semayang raya yer wak hal.


Tuesday, September 22, 2009

Allah itu Maha Adil...& aku telah diberikan cash diatas dunia lagi...

Aper la dosa aku untuk sehari jer...macam2 mende berlaku. Yg membuatkan aku rasa aku la yg paling malang hari nih. Huhuhuhu...pagi2 lagi keter mak sedara aku dok idup...dia nak pinjam bateri keter aku...buka jer penutup depan tuh, nak cabut bateri tetiba bunyi..."tet!" aku cepat2 masuk dalam keter...buang kunci dari tempat kunci n campak atas seat driver..."dum!" tutup pintu keter...sebaik jer wayar nyambung bateri tu lekang dari bateri...tetiba bunyi "tet!" wargh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! keter terkunci! kunci atas seat...&...........................kunci spare ngan En.Hubby???? maner En.Hubby????? petang mareng agih g paka...kejer...dan akan balik pagi jumaat nih!!!! cancel plan untuk hari nih nak g raya umah sedara mara kat kb...=(... dalam kalut2 nak g kat pusar servis keter nak cari bateri baru sutir ke mak sedara aku...TERPIJAK lak tahi lembu abah aku yang slalu jerk masuk dalam pagar umah!!!! mak aih...aper la dosa aku sampai Allah bagi cash hari nih....waaaaaaa...........dah la raya pertama tuh dah spoil....aku abis bersyukur dah adik aku yang selalu mengamuk tuh tak balik raya jadi tak yah la aku jahit manik baju dia. Dengan seyakinnyer aku campak baju yang disangka baju adik aku tuh atas katil n start jahit manik untuk baju maa aku konon2nyer. Siap tido kul 4.30 pagi! keesokkannyer tuh aku nak jahit lengan, aku rasa cam panjang pelik jer, aku try sauk...eh! bukan baju maa aku nih...waaaaaa.....aku dengan tensennyer tersalah jahit baju upernyer....gaduh skali amik baju maa aku jahit lengan....n leher baju....mati2 aku ingat baju yang tersalah jahit tuh baju aku. Aku ingat untuk baju aku, aku nak jahit lengan jer...lepas jahit baju maa siap kul 2.30pagi raya! aku jahit la kat lengan aku sehabis simple pada kosong sangat. Pagi raya tuh sibuk2 nak gi semayang raya, aku sauk baju....Masyaallah................nih bukan baju aku! sebab bahu lebar sket dari adik aku...nak menangis aku pagi2 raya tuh. p aku pakai gak la, nasib baik aku dah kecut sket lepas diet 3,4 bulan lepas overweight ari tuh. p sebam gak ah dalam ati....balik dari semayang raya tuh aku kabo ke maa & abah, Allah balas cash kat aku sebab busuk ati ngan adik aku...siap campak lagi baju dia bersyukur tak yah jahit baju dia...rupernyer aku campak baju aku seh! maa & abah gelak jer...sebab memang aku sokmo nok maroh ke adik aku yg no3 tuh...dekpung wahi lajok ngamok. P Allah tuh sayangkanj aku lagi...Dia dah jauhkan ngan balasan akhirat ngan bayar cash atas dunia...dan aku memang redha. Raya ke-2 tuh...ikut MIL & FIL gi beraya umah sedara mara En Hubby...setiap umah yg singgah aku makan laker mende ader...sampailah umah yg ke-4...ader penimbang bawah kusi kat luor tuh. Hahahahahahahaha....dasyat ngoh....menghina namanyer.hahahahhahaha...aku suh En Hubby cover...sebab aku nak naik atas penimbang tuh. Last skali aku timbang 2 bulan lalu kot...teka berapa??? 65kg! hehehehe....En Hubby bisik kat aku, "maa...banyok oh mama makan ari nih...ngusah sokmo papa tgk..." hahahahahahhaha....memang aku pesan kat dia kalu tgk aku luper diri tuh tegur2 la...p bukan makan aper pung...aku try seme kueh raya untuk setiap umah. Muakakakakaka....air takyah cakap ah...berpuluh gelas kot....manis seh....lepas jek En.Hubby menyedarkan wife dia nih, aku pung stop la untuk umah2 seterusnyer....kah kah kah. p malamnyer............aku masuk jamban berbelas kali...dok tau aku makan gaper sampai ke hari nih....malam nih pung dok bereti lagi. Msg en Hubby kabo...yer kater...."dekpung makan dok ingat dunia mareng" waaaaa.....

Petang tadi aku gagahkan gak gi umah Teacher adik aku...muakakakaka....cikgu zah. Angkut putri3 n sepupu kecik 2 orang & adik aku yg merangkap anak murid zah. Sorry la zah kalu rakyat2 aku tadi dok makan saman. dang ramai gitu dok leh wak gaper ah.dok nyer nok dengor doh kalu kiter tepik sedunia pung....se agi sepupu2 kecik aku tu memang dok makan saman. Putri3 aku boleh control agih kalu dia2 jer. Dang masuk hok kiter dok leh control payah lalu ah dang yer masuk gu gok. Tak mboh bawak kang takut mok sedara aku waser ati....maa aku waser ati...nok tak mboh aku angkut laker. kalu ikut ati memang aku dok bawak. Nasib baik ah masa duk umah zah tuh perut aku dok buat hal. P sampai2 jer gumoh...destinasi perrtama...jamban! adeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii letih!!!!

Hurm...nih tgu BIL balik esok suh dia amik kuci spare Gen2 tuh ngan Abang dia( En.Hubby )....Adik ipor yang duk paka gak...kejer kat petronas gak...p bahagian lain ah dok sama ngan En Hubby. Nasib abik dia dah nak balik esok....kalu dok, memang aku kena pegi paka la amik. En Hubby dok blebe lok....debor gok nok kabo takut yer maroh. P En Hubby kalu mende2 hok berlaku doh yer jarang maroh sebab dia kater mende doh jadi, maroh pung dok guna. heheheheheheh lebih2 lagi kalu bini kesayangan dia nih yg buat. hahahahhahaha....En Hubby sayang saya....yey yey yey....hahahahhaha....

Ok ah...sakit perut!!!!

TBC...selamat hari raya semua.....

Sunday, September 20, 2009

HARI RAYA...

Cam gaper jek entry...hahahhahha...sajer jer nok bercerita pasal raya...untuk pengetahuan seme, nih petang raya seh aku duk depan laptop nih. En Hubby tidooooooooo.....pagi tadi tercapai sudah....SEMAYANG RAYA. hah! aper kes nih??? nih la semayang raya pertama aku selepas kawen.....untuk taun nih memang aku berkeras sangat nak semayang raya. Selalu nyer aku yang kena tgl untuk setel2 aper2 pagi raya tuh. P ari nih aku heret sekali ngan si kecik g semayang raya. Nok dijadikan citer...ika yang dok pernoh2 mengamuk masa orang semayang walaupung untuk 8 rakaat semayang terawih...siap dia yang tunggang tanggik semayang sama2. Tapiiiiiiii.....pagi nih!!!!! sebaik jer imam tuh pgl betulkan sah...dia mengamuk satu masjid dengor. Tragedinyer...imam tuh terlupa sampai takbir untuk rakaat kedua tuh...siap2 kena sujud sahwi...penangan ika dihari raya. Berbara hati aku....geramnnyerrrrrrrrrrr...tah mende2 la ika pagi nih. Orang lain pandang aku semacam jer, p aku wak dek jer...maner la aku tau yang cik kika tuh nak melalak pagi nih. Bukan ader dalam jadual dia hari2 mengamuk pung. Bayangkan....satu masjid dengor dia melalak masa orang semayang tuh. Aku rasa la....imam tu terlupa nak takbir pung sebab dia la...mesti dalam hati dia tertanya2 anak saper laaaaa....heeeeeeiiiiiiiiiiiii...........

Lepas jer mayang raya...untuk pertama kalinyer aku gi jenguk MOK kat "umah" baru dia...taun lepas memang ader niat nak pegi tapinyer aku terpaksa siapkan umah pagi2 tuh...so aku la hok kena tglnyer....p taun nih memang dah niat aku nak g "umah" mok...rindu sangat kat mok...sedekahkan mok yassin...semoga roh mok ditempatkan dikalangan orang2 kesayangan-Nya. Hanya itu yang aku mampu bagi pada mok raya nih sebab taun2 sudah masa arwah mok ader...setiap kali raya...aku akan pastikan dalam list aku akan ada bahagian baju n jilbab n selipar raya mok. Aku memang dok reti nok tunjukkan kasih sayang aku ngan kata2...tapi aku harap semasa hayat mok...mok tau yg aku memang sayangkan dia. Walaupung setiapkali aku gi umah mok aku dok akan lepak lama dan bukan aku untuk bercakap banyak... tapi setiap hari aku balik kijer, setiap kali aku lalu depan pasar malam masa alah balik kijer...akan ada ayam goreng ngan sate untuk mok. Sampai kadang2 tuh hampir setiap hari. Sebetulnyer aku belikan aper2 untuk mok setiap hari hanya se jer tujuan aku...untuk pandang mok sekali sehari walaupung untuk sesaat masa aku serahkan semua tuh kat tangan dia...macam abah gak, setiap hari dia akan lalu depan umah mok dia, biler tgk pintu terbuka sajer dah buat hati dia tenang. Abah macam aku gak, dok reti nak pamerkan kasih sayang. Biler lalu jer, pintu umah mok dia atau tingkap umah mok dia tertutup, pasti maa atau kami adik beradik akan dikerahkan secara paksa rela jenguk mok dia serta merta bagi memastikan mok dia sehak ker...sakit ker...demam ker...dulu, aku sokmo rasa geram biler dipaksa buat camtu...p leni aku tau bakper abah buat gitu...sebab masa mok ader dulu aku sendiri dok tau bakper aku belikan mok ayam ngan sate hampir setiap hari biler balik kijer....walaupung aku tau mungkin sate ngan ayam mareng tuh masih ada dalam peti sejuk mok. Biler mok tak dok tuh baru ah aku tau...aku sayangkan mok tapi aku dok reti nok luahkan. Aku belikan mok ayam ngan sater setiap hari bukan sebab aku banyak pitis walaupung memang mok wahi makan mende tuh...tapi sebab aku nok pandang muker mok walaupung untuk sesaat sekali sehari. Lepas mok gi...baru aku rasa kehilangan...biler abah kater, dia rasa nok gi jenguk mok dia, tapi dia dok tau nok gi maner. Aku pung rasa macam abah rasa...aku rasa nok tengok mok...tapi dok tau nok gi tgk maner...aku rindukan mok...pagi tadi sekali lagi aku rasa sedih...masa aku adik beradik sedekahkan yassin untuk mok, banyak kali abah palingkan muker dia ke arah lain...kesat air mata. Aku buat2 tak nampak sebab aku tau...abah rindukan mok dia...sama macam kami adik beradik. Insyaallah abah...selagi hayat along kat dunia nih, seandainya abah pergi dulu meninggalkan kami..."umah" baru abah akan terang benderang...seluas-luasnyer ruang untuk abah dengan doa kami. Walaupung doa seorang anak perempuan tak akan sampai secepat doa anak lelaki...dan abah memang dok ditakdirkan untuk ada anak lelaki sebab semua kelima-anak anak abah adalah perempuan....inyaallah abah, kami akan usahakan sebanyak-banyaknyer doa untuk kesejahteraan abah sehingga kita dibangkitkan semula. Dan aku berjanji selagi nafas abah ada...aku akan pastikan abah tau yang anak dia nih memang sayangkan dia dari hari pertama mengenal dunia...sehingga lah menutup mata. Walaupung aku dah ada suami...ada putri3...tapi kasih sayang untuk abah memang dok luak sikit pung...masih sama macam dulu...abah tetap yang pertama dihati kak long. Insyaallah...abah mesti doakan supaya Kak long jadi sebaik-baiknya manusia....

Ok...stop bab sedih2....semayang suadah...ziarah "umah" mok pung sudah...balik umah tuh, lepas jer beraya ngan abah...ngan maa...ngan adik2...terus jer gi umah mertua...walaupung dah beraya ngan mek ngan aboh kat masjid tadi, En Hubby yang dok beraya lagi ngan mek ngan aboh dia...lepas tu gi umah tok midah...nenek pada En Hubby...Umah Mok cik....balik umah semula....Hahahahaha ader se mende penting yang aku luper.................................................aku luper beraya ngan En Hubby!!!!!! masyaallah..........sorry sayang...sibuk2 sampai termiss kat sayang...tapi honey dah beraya tadi kan....hehehehehehe....Honey mintak halalkan makan minum sepanjang kita kawen....dosa2 honey yang semua ter ter ter n ter...mana ader sengaja buat buat salah kan? kan? kan? mesti ter...buat salah...hehehehehe...aper2 hal...sayang orang yang paling honey sayang...paling honey cinta...semoga taun depan kiter diberikan peluang sekali lagi beraya bersama dan jodoh kita hingga kenafas terakhir...biar honey yang "pergi" dulu erk...

i love u so much...
i miss u si much...
i need u so much...
much...much...much much banyyyokkkkk gitu!

Monday, September 14, 2009

RINDU????

Sekejap jer ramadhan taun nih nok balik oh...fuhh...umor pung nok cecah 30an oh...eh 28 agih taun nih...hahahahaha...duk sesajer rasa rindu jer...rindu??? rindu ke gaper erk???

rindu pada zaman kecik2 dulu
time ni la paling best skali. takdok gaper pung nok kena pikir...slain dari kena dapat no.1 @ no.2 dalam kelas.hahahahaha...rindukan memember masa sekoloh rendah dulu. agak2 berjaya laker doh ker? berapa kerat jer hok still contact. hok lain2 dok tau pah maner aler laker oh. rindukan cikgu math...CIKGU MOHAMMAD SIDEK BIN AWANG. lepas jer sekolah, dok pernah skali habuk juper. sehak lagi ker cikgu? nok sangat jumper cikgu...p dok tau mana nok cari. Puas doh tanya2 orang tapi dok jupper n dok tau hal pung. Perkara nih la ralat sket dalam idup nih kalu dok leh juper cikgu sblm aku @ cikgu yang pergi dulu...sedih weh...=(...

rindu masa zaman sekoloh menengah...
Hurm...kalu flash back muler...rasa nok blajo sungguh sket agih jer. Hahahahaha...sungguh doh masa tuh p ader terkureng sket...rindu pada geng2 sekoloh tok jiring dulu. Siapa sangka siapa menduga...makhluk nakal ini adalah bekas student tok jiring? sekoloh paling femeh kat tranung masa tu ah. Lening berlambak sekoloh elit kat tranung. Dok soho aner ah. Dulu memang kalu leh masuk tok jiring mok ayoh memang kembang idung ah. Hahahahhahaha...aku? aku tetap hampeh kat aner2 pung. Rindu pada sekoloh teknik kemaman...rindu ke warden2...hehehehe...rindu ke geng2 nembor...rindu nok tembor g beli sarapan ikut pitu blakang...rindu nok main tang kejor ngan cikgu disiplin pagi2 sebab loceng bunyi ader kat kantin agih duk beli jeput bilis. Hahahahahhaha....rindu ke member2 sekelas aku...rindu nak kuor outing ramai2...rindu nok naik bas buruk sekoloh g main sukan...rindu pada cikgu kimia...Hahahahaha...cikgu paling bekeng seh...sokmo aku kena maroh dalam makmal. Dek pung hok jenis wahi suker...nok duk diam ganer. Dok ngosek orang sari...rasa ilang nikmat idup. Rindu nok makan makanan dewan makan, rindu nok dengo kak dewan tepik...hehehehe...rindu pada nasik lemak cikgu ramli...masa nih dok terpikir agih nok jadi gaper beso kekgi...rinduuuuuuuuu...

Rindu masa zaman blajo poli...
Aku blajo kat polisas...dalam kelas aku separuh laki separuh puang...memember masa duk poli la aku dok juper sorang habuk. Kemana korang nih hah???? rindu nok pakai jaket ijau tuh...bersadai kat tepi2 jalan...padang...duk wak kejer ukur...ngan tripod...ngan kameranyer....rindu nok skodeng bakal2 cikgu kat maktab. Hahahahahha...orang suh teropong pacang...amik peluang tropong set2 bakal cikgu duk neting2 senam pagi2.hahahahaha....pastu pakat duk glepor suker ngutuk. rindu pada lecturer yg wahi kater aku makan paler ikan sebab tu benok. hahahahahahha....masa nih pung tak dok agih dalam paler nok jadi gaper...tau nok blajo nok blajo nok blajo jer. abis blajo dok tau pung nok kijer gaper.

Rindu zaman duk KUiTTHO...
Hurm...masa nih anak 2 oh sambung blajo. P perangai macam budak2 dalam kelas tuh jer. Hahahahaha...ader 2,3 orang jer sama tua ngan aku. Hok lain2 seme budak2...rindu nok berlari g kuliah...rindu nok g jalan bt pahat ramai2 naik bas...rindu nok naik bas ekspress...negelah ah tuh aku naik bas. En Hubby beli keter pung masa aku duk blajo situ ah. Pah jer En Hubby beli keter sayur bak kater adik aku...hehehhehe....ngan keter sayur tuh la En Hubby duk berulang g amik g ator dari tranung ke Parit raja....Hurm...rindu nok masuk kelas lukisan yg En nan ajor..."Daddy" kami budak2 kelas lukisan. Hahahahaha...

Rindu zaman kijer2...
Abis jer blajo tuh, kijer lalu kat Gong Badak...rindu nok ngadap kom wak design...rindu nok ngosek ofismate...rindu nok ngupat ngan azwa...ngan kak ni...hahahahahha...rindu nok baloh ngan bos...paling rindu...DUIT GAJI!!!!....arghhhhhh....rindu rindu rindu...

Rindu pada En Hubby....
En Hubby kijer shift malam, malam nih...last night doh benor p gok ader orang suh gati 2 malam agih....dang ah balik ari kamis nih kg. Kalu En Hubby ader...boleh sembang2 gurau2...nih En Hubby kijer..............takut sokmo time yer kijer malam. Takut nok tido sorang...rindu nok tido atas lengan En Hubby...Rindu nok tgk muker En Hubby biler buker mata bangun tido...walaupun dah 8 taun lebih tgk muker dia...tapi tiap2 kali kena tido sorang mesti rindu ke dia....kena minyak senyonyong doh ke aku nih???? hahahahahahaha...rela....adeiiii....nok tido ah...ika mintak susu oh nih nok tido...ok chow...
adios.....hehehehehhe merapu malam2....

Sunday, September 13, 2009

TEMPAHAN DARI BIG BOS HAMPIR SIAP!

Selama dua minggu nih aku duk bertapa mengadap ke baju2 raya adik2 ngan putri3...adei...nok berpinor mater tgk manik. Ni arahan dari big bos la nih. Taun nih yer nok wak sama laker baju raya. Punyer la aku cari kain yg berjalur emas tak mboh nyer jahit manik nih. Lepas ator 9m untuk baju melayu abah ngan en.hubby...ader balance dalam 9m suku agi...dok cukup la untuk semua...aku suh maa jahit untuk adik2 ngan putri3 dulu...lepas tuh cari balik kain tuh satu negeri trg....tak dok!!!! semua kedai aku g...lepas nih kalu saper2 nak tya kedai2 kain kat tranung, tanya aku...hahahahahha....maa aku beli sdiri kain nih, biasa la mata orang tua...pada aku memang aku dok berkenan...kalu baju raya mesti la nok yg merelap sket kan???...p dah beli aku nak kater aper...dengan paksa rela maa suh aku jahit manik...motif utama sebab baju masa adik aku nikoh ari tuh baju dia jer dok jahit manik...adeiiiiiiiiiii.....saper la aku nih nok meningkari arahan big bos...hari2 kejer aku slama sminggu 2 nih...bangun pagi2 jenguk baju + manik dulu....tengahari sket berkejor g pasor nok cari lauk nok masak lauk berbuka lok. Kalu en Hubby dok kijer, rilek la sket...kalu yer kijer...6.30 petang doh kena masuk kijer. Lauk lok kena prepare untuk berbuka se...sahur se...penat seh....


dan...inilah hasil diantaranya...sebab baju maa ngan baju aku ader kat kg...kamis nih baru balik, nak kena jahit 2 pasang agih. Aku rasa yang maa jer kot...aku nok muntoh oh tgk manik...baju aku takpelah asalkan orang tua tuh puas hati jer....

baju putri ke-3 (Zulaika Zuraimi)

yang kat atas tuh baju putri ke-3...muler2 tuh buat biasa2 jer...pandai2 dia mintak..."munge"...baju adik...nok munge....hahahahahaha...tu yg buat penambahan "munge" tuh...jgn dok tau kalu putri kecik nih, kalu bab memakai...dia nok pakai yang dia pilih jer. Kalu yer dok wahi...jgn paksa ah...sehari yer ngamuk.
Baju adik bongsu ( Noor Nadhirah Rosdi)

yang nih baju untuk adik bongsu aku...yang tingkatan 2...


Baju untuk adik ke-2 (Noor Najiha Rosdi)
simple jer...aku jahit untuk lengan ngan leher jer...malas nak jahit bahagian bawah...dok larat! yang nih untuk adik no.4...yang form 4

Baju adik no.2 ( Rosyida Rosdi )
Baju nih untuk adik yang no.2...yang duk tengah memperabiskan master dia kat UMT...bukan yang kawen ari tuh...yg kawen ari tuh adik no.3...yg wahi ngamuk sokmo yang duk blajo kat Kolej Jururawat Masyarakat Segamat.

Baju anak sedara ( Aishah...dok ingat nama penuh...hehehhee...anak sedara en.Hubby)
Yg nih lagi simple...untuk Aishah...dia yg suker warna pink...so buat "munge pink" untuk dia...
Baju putri sulong ( Zuraini Zuraimi)

Nih jer yang termampu...memang dok larat...cappur ngan malas...cappur ngan bukan hobi...kalu bleh duit best gok ok???semangat jer nak buat. Hahahahahahahaha....

Adei...ader lagi 3 pasang nih...tahap kemalasan dah ditahap dewa cipan! wargh!!!!...

1) Maa
2) Aku
3) Putri ke-2
Taraaa....sekian saje hasil kemalasan aku setelah dipaksa rela. Hehehehehe...
pada saper2 nak tempah...boleh...p lepas raya ah. Setiap kali raya boleh...p kena tempah awal sebulan...diatas sebab2 diatas tuh...nih la akibatnyer adik beradik puang laker...anak pung puang gok laker...mujur baju melayu ne hubby leher baju kurung kalu dok....tambah lagi 2 pasang...wargh!!!!

Friday, August 28, 2009

H1N1....takut seh!!!

Tak dok gaper benornyer...tadi duk sesajer ader email pasal H1N1...aku bukan amik tau ngat benor pasal nih p makin lama macam koho berat jer kat malaysia kalu nok dibandingkan ngan negara lain. N malaysia antara rating tertinggi kematian??? percaya??? cam dok percaya jer. Petang satni adik aku yang duk UMT wak alik sekotak mask. Beli kat mydin jer...50 lai rm12.50. Menyahut seruan kerajaan untuk langkah berjaga-jaga. Atas sebab tu gak ler putri3 aku tuh tak dibawak berjalan cam biasa2 kalu balik kg. Takut gak...mana dok takut...PLKN yang kat Rhu Tapai tuh yang dekat merang suria tuh...berapa kilo jer dari umah aku. Sek Men Elit Lembah Bidong pung dekat 2 minggu tutup ari tuh pasal mende alah nih. Dekat jer ngan umah parents aku nih. H1N1 nih dijangka berlanjutan sampai 3 taun. Gilooooo....ader anak kecik2 nih takut gak ler. Alhamdulillah Maa & Abah setakat nih tak dok la sakit berat2 macam kencing manis ke haper ker yang berisiko kena H1N1. Cuma my sis yg no2 tuh ader asma...mintak2 dijauhkan laaa...insyaallah sebab dia tuh mmg pentingkan kesihatan n slalu jer berhati2 bab2 mende gini.


Pepehal aku kongsikan email yg aku download tadi untuk info kengkawan n peringatan untuk diri sendiri. Aku bersyukur sesangat lening aku dah kuar dari kelompok obes walau pung still dok kurus2 agih. Hahahahahahahha p dok ah senazak ari tuh...ok...klik sini H1N1

Tuesday, August 18, 2009

XTVT MINGGU HOK LEPAS2...








Jalan2 cari baju raya putri2...

Hurm bulan nih 3 mgu berturut-turut g jalan tah ke kuantan. Mgu muler2 tuh g soping baju raya putri3..rabak 4 poket aku....adei...

Jalan2 main air kat Water Park Gambang

Mgu selepas tuh g kuantan sebab ader Family Day kat Gambang Water Park...g awal sket, sajer jalan2 lu sblm ke gambang. Masa kat Kuantan Parade tepon aku wak hal, memang dah lamer sakit tepon tuh, pitam sokmo, doh ah payoh nok pulihkan balik. Kebetulan kakak ain nak g toilet, papa dia temankan, so aku duk dalam the store cari barang. Ralik2 belek barang baru tringat ke hubby n kakak ain yang g toilet, lama benor...wak kuor tepon dalam poket, dah inalillah rupernyer. Patut ar senyap jer. Sedang molek on tuh, hubby sampai kat tepi, blebe sket la pasal tepon tak boleh, puas merata cari aku dalam tuh. Aku kater tepon mapuh...koho kerek buat lening, dok sedo satni. Hubby pung ajak g Kompleks Teruntum tgk tepon baru ah yer kater. Hahahhahaha....pilih punyer pilih...aku tak berkehendak tepon mahal pung sebab kegunaan aku just msg ngan tepon skali skaler jer. Bab2 lagu memang aku kureng pung. Kalu ader radio ke mp3 ke...rasanyer dok berguna pung. Asal2 nak beli nokia yang rm99 jer...pastu tgk express music la pulok...rm400 lebih2...abis kedai tepon dalam tuh, rambang mata la aku pung. P memang aku nak cari yg muroh jer. Sebab masa aku pakai samsung yang rege dekat rm1700 dulu...rasanyer kamera jer yg aku gune skali skaler. Sampailah tepon tuh arwah selepas 3 taun guna. Banyak fungsi dia aku dok guna. Jadi...buat gaper la aku pakai tepon canggih manggih nih...buang ke duit jer. P Hubby tolong pilihkan...sebulat suara kami memilih nokia model 2700 klasik. Pada mata aku comel la...hehehhehehehe...rm300 lebih...dok leh nak amik gambo ah sebab kamera aku kang punoh...huhuhuhu...nih gambo2 seme amik guna kamera tepon jer. 2.0 megapixel jer. P cam ok aper....kalu dok kater gitu nok kater ganer agih. Ke guaner gamok? hahahahahahha....

ok...kiter layan gambo sket2....

Gamba budak kecik yang rasa dia paling besar

slipa baru dia yg ader bunyi pek pek

Nih lok minggu lepas...sepatutnyer janji ngan nekma nak balik kg minggu nih sebab ader kejohanan tekwando kat tranung. Papa dia la beria sangat, konon2 nok memupuk minat2 putri3 dia tuh. P dok jadi sebab Hubby duk sibuk ngan CBA dia untuk naik gred dan ada pesta bola merdeka hari sabtu tuh. So...jumaat tuh kami pegi berjalan ke kuantan untuk kesekian kalinyer...maknanyer 3 minggu berturut2. Ingat muler2 tuh nak cari baju ke ika jer sebab ika jer ader sepasang baru. orang lain dah cukup. Tapi nak dijadikan cerita minggu lepas anak sedara sebelah hubby duk mengamuk ngan ibu dia nak sluor jeans kedut, sampai merajuk kediri. Dan...sampai jer dalam The Store...kakak ain terpandang sluor jeans kedut untuk girls...hah amik engko! dengan nada memujuk dan buat lembik tekok...kakak kater..."mama...beli la sepasang agi baju raya...boleh laa....kakak nak sluor jeans kedut tuh..." papa dia memang on sokmo kalu bab2 putri3 dia. Lepas jer buat bil sluor jeans kedut untuk kakak ain ngan Aby...haih ader la pulok pertanyaan yang agak memedihkan urat perut..."Doh sluor jeans kedut satni nok pakai ngan baju maner mama?" adei....kena doh...kena doh! cari la pulok T'shirt untuk dipadankan ngan sluor jeans kedut tuh. Nasihat aku kepada ibu bapa yg mempunyai anak2 perempuan...jgn bawak mereka bersoping bersam-sama...hahahhahahaha...dari budget rm200 untuk ika...dah bertambah menjadikan angka tuh kepada totalnyer....rm450 semua skali!!!!!!!!!! untuk baju jer yer puan2...lepas tuh kena pau di papanyer kat kedai kasut you kemaman alah balik tuh...rm99.90 untuk harga sepasang selipar Adidas.Grrrrr....kakak amik kasut raya rm29.90 dan Aby rm27.50. Aku fening!!!! nih papa dia kater...mama...ika tak dok agi kasut raya. Padahal minggu kedua ke kuantan tuh masa masuk megamall dia dukung ika, so tertgl selipar ika dalam keter. Sedap2 ati jer terus masuk kedai Bata n amik slipar Bubble Gummies untuk putri kesayangan dia yang kaki setengah jengkal tuh dengan harga....rm19.90! mama bayar....sesungguhnyer mama nih akauntan yang tidak berjaya. Tensen2....bile la aku leh kaya kalu gini...arghhhhh....total keseluruhan soping untuk bulan nih adah mencecah kepada angka 3k. Mentang2 la bulan depan pose...aku nak pose segala-galanyer. Akan aku bekukan segala perbelanjaan bagi menampung balik perbelanjaan untuk bulan ini. Berjayakah aku?????


Team Hubby...My Hubby yg ujung berdiri sebelah kiri

Juara Pesta Bola Merdeka 2009

Gamba selingan...En Hubby sedang mengetest biskut raya...hehehehe...ampun sayang...



INTERVIEW NGAN MAJLIS PERBANDARAN DUNGUN

Adei...3 hari lepas dapat ems dari MPD untuk interview bagi jawatan Pembantu Teknik J29 aka Pembantu Jurutera la namanyer lening...maka study la aku...pening paler2. Semua kejer2 rumah n urusan putri3 papanyer yang menyetelkan. Hahahahaha...Thanks sayang...I LOVE U. ader rezeki kiter...bleh la nk naik Myvi...Muakakakaka...berangan la pulak....

Pagi2 takdi siap2...kul 9 sarapan kat kedai pas dungun...kul 10 dah terpacak kat Dewan Mesyuarat Majlis Perbandaran Dungun. Mak aih....ramainyer! aku no. yang ke-20...dalam surat panggil interview kabo suh mari kul 11 p awal sket la aku budgetnyer. Rupernya ramai lagi hok awal. P sebetulnyer ader 2 jawatan ari nih...se agi untuk Penolong Pegawai Perancang Bandar. Tgk pada calon2 hok mari macam tak dok harapan jer...bayangkan...kekosongan jawatan yg nak di isi tuh cuma se jer! dan calon yang di interview bagi jawatan Pembantu Teknik J29 adalah 100 lebih!!!! p kalu dah rezeki, saper tau. Tawakkal jer la....janji dah buat yang terbaik. Untuk interview nih dia panggil 5 orang untuk satu sesi. Yang tukang interview lok bukan calang2 orang...Yang Di Pertua Majlis Perbandaran Dungun sdiri...Ketua Jurutera Daerah Dungun...dan Setiausaha MPD. Dok ah formal maner interview nih p debor gok perut. Bestnyer kalu dapat...kejer gov tuh...dekat lok ngan umah...gaji pung ok la sebab gred J29. Argh!!!! cam tensen lok...hurm...masa interview skali ngan aku tu ader sorang mamat yang banyak sangat cakap dia nih banyak pengalaman...kejer ngan kompeni yg ader nama besor gok ah kat malaysia nih...siap bagitau handle projek juta2 seh. P skali dengor macam nak muntah gok ah sket2 sebab macam meluat sket ah macam bagus2 jer cara dia bercakap tuh. muler tuh dia la yg banyak skali bercakap, skali aku doh meluat tahap gaban aku pung cepat2 jawab maner2 soalan yang ditanya dan setiap kali memerlukan pendapat, aku akan sedaya upaya memberi pendapat, pakai hentam yg macam logik gak ler...hahahahahahha. Ngelas skali tuh pasal menggunakan teknologi terkini ngan teknologi lama. Skali mamat bg pendapat dia, aku pung sanggah pendapat dia n utarakan pendapat aku. Macam hangit gak ah time tuh sebab kami jer yang bersuara. Dia cam nak menang aku pung bukan jenis wahi ngaloh...semua yang kat dalam tuh tertumpu pada kami jer. Tu jer la motifnyer...kalu dia jer yang bersuara, maknanyer peluang untuk aku tipis la. Penutupnyer YDP tanya ada apa2 lagi ker sblm kiter akhiri interview nih,nak bagitau apa2 ker...p jgn nangis2 merayu la...dalam senyum2 gitu jer YDP tu kater... lebih kurang gitu ah ayat terakhir YDP tuh. Orang lain semua diam, aku beranikan diri buat macam yg dinasihatkan oleh seorang kawan....

" Saya harap permohonan saya dipertimbangkan, walaupun pengalaman saya tidak setanding En yang kat hujung sana untuk jawatan ini, tapi saya sedia belajar sesuatu yang baru. Saya seorang yang berusaha dan saya mempunyai komitmen yang tinggi dalam menjalankan tugas2 saya. Insyaallah dalam masa 3 tahun akan datang saya akan menjadi antara yang mahir. Sekiranya Pihak Tuan memberi peluang kepada saya untuk mengisi jawatan ini, insyaallah saya akan buat yang terbaik dan berusaha untuk menjadi yang terbaik yangmana pihak majlis perbandaran dungun tak akan menyesal membuat keputusan mengambil saya bekerja."

dan YDP kater....betul doh...dimana ada kemahuan disitu ada jalan...yang penting berusaha.

walaupun mungkin keputusan "TIDAK BERJAYA" tapi janji aku dah buat yang terbaik dan aku puas hati...sekiranyer ada rezeki aku....ALHAMDULILLAH....bersyukur pada limpahan Nikmat dan Rezeki Dari-Nya....

to my lovely hubby....
terima kasih sebab amik cuti semata2 sebab honey ader interview ari nih...n terima kasih sebab sentiasa berada ditepi honey menyokong honey...menyenangkan hati honey...dan menyayangi honey....I LOVE U SO MUCH!!!!!!

Tuesday, August 11, 2009

DALAM SUKA ADA DUKA...

WARGH!!!!!!!!!!!!!!!! patut kalu g holiday best jer...best memang ah best p gok...kali nih memang tensen giler. Aku bersalah! aku bersalah....bayangkan...kamera adik aku baru beli dok sapa sebulan aku leh g terselam air???????? lasung tak dok mood nok main air kat gambang water park ari tuh sehinggalah my lovely hubby janji "biarlah....nok wak ganer doh...kalu dok leh beki kiter gati hok baru ke dia." baru la lega sket ati nih. TQ SAYANG....muah2. p dok sedap ati aner gok sebab dok tau nok kabo ganer ke tuan punyer tuh. Last2 skali terpaksa gok kabo lepas singgah kat kedai sony kat megamall tya pasal kamera nih. Hampir2 nok rembat hok baru oh p aku tau...sis tuh dalam kecerewetan dia tuh ader kebaikkan hatinyer tuh....hehehehehehe...dok bodek pung nih. Yer kater takpe...g beki lu...tgk ganer. P aku janji kalu ader rosak gaper2 aku tanggung sepenuhnyer...kalu yer nok baru pung aku rela. Asalkan yer dok maroh ke aku.

to my lovely the only one n what ever sis...hahahahahaha....

Sorry berlori-lori...aku dok sengaja langsung. Tak dok niat pung nok sabotaj ke gaper ker...kamera aku tu takpe ah...kiter wak tukung dalam akuarium ikan ika nih takpe, hok mum tuh aku mintak maaf sesangat...aku bersalah...aku bersalah...aku dah menghukum diri dengan berjemur bersama-sama kamera mum tengah2 panas di tengah2 water park tuh demi kamera mum n kemaafan dari mum. waa....waa....waa....sapa pergelangan tangan aku berbelang disebabkan gelang water park tuh. hehehehe...bukti seh aku berjemur ngan kamera mum...biar aku kakak mum adik...AKU MINTAK MAAF....

Hurm bestnyer g dnung sebab leh tgk putri3 kesukaan main air. Lama oh dok g jalan benor...sekak2 anak2 start sekoloh memang dok jalan maner. P masa kijer lu pung sama gok...dok leh gerok pung...punyer la payah nak cuti bagai kalu nok g jalan. Dok kijer nih rasa ok la jugak dok terikat maner2...p anak lok sekoloh. P senang jer ati sebab boleh tgk anak membesar depan mata. ...

Anyway...aku tak dok mooooooddddddddddddddddddddd...........................................

Monday, July 27, 2009

UPACARA MELEPASKAN ANAK PENYU DAN DIET AKU SKALI KE LAUT.

26hb Julai 2009...lambat publish, internet cap ayam ngeram

Smalam Hubby beria jer bawak putri ber-3 dia tuh g lepaskan anak penyu ke laut. Anjuran Kilang Hubby...PPTSB. Aku pung dok sure nama gaper tempat tuh p dekat jer ngan umah aku. Simpang masuk yer betul2 lepas pada selekoh lepas pada kilang petronas banyak2 tuh. Hala ke kerteh. Tiap2 taun pung Kompeni Hubby tuh buat mende nih. P taun lepas dok join...dok ingat oh bakper...Tu yang papa dia kodho taun nih. Hehehehehe...Ika dok jamoh lasung, Aby jer 3 ekor skali yer pegang. Kakak Ain pegang gok sekor p takut2 gitu ah. Amik gambo p dalam gelap kang, cappur lok kamera cap ayam...dengan bantuan flash jer laa...tu yang nampak akak ain sebelah jer. Sian ngoh...Sebetulnyer dok leh amik gambo pakai flash, yang tukang jaga anak penyu tuh kabo doh p gok ramai orang wak gok. Aku sekali laa...lagipun kamera cap ayam...takdok flash nok nampok gaper....bukan ader hok night mode bagai kamera aku. Amik syarat ader jer. Aku berbulu benor ngan orang sebelah aku semalam. Tau la dia ada handy cam bagai, siap sound2 lagi orang2 jgn la pakai flash jgn la pakai flash. Yang buat aku mendidih lagi anak dia sorang tuh kecik lagi tapi mulut...memang dok heran la p kalu tgk pada mulut mak dia tuh. P kalu anak aku...memang dah lama la makan singgam penampor. Ayat bodo yang aku rasa nak glepor suker tuh dalam geram2 ke dia tuh, ader ker dia kater jgn la pakai flash nanti buta mata anak penyu tuh, belum sampai laut dah mati. Mati la haper anak penyu tuh. Nih aku nak betulkan fakta...tukang jaga anak penyu tak bagi guna flash sebab takut anak penyu tuh pusing balik naik kedarat...sebab anak2 penyu nih dia turun ke laut berpandukan cahaya laut. Waktu malam....laut lebih cerah dari darat. Nampak sangat manusia sebelah aku smalam tuh buat2 bijak tapi sebetul bodo jer orangnyer. Rumah aku sejengkal jer ngan laut. Kalu mende basic tuh pung aku dok tau...wak malu orang kg aku jer. Geram2 jer aku nok sound makhluk tuh smalam. Kalu dok...dok kang la berlambak gambo penyu tengah telo la haper laa...pupus la penyu2 kat dunia nih kena flash...buat panas ati jer tringat. Kiter layan la dulu gambar yang buat anak penyu smalam buta...


Hurm tuh citer anak penyu lepas ke laut...nih citer DIET AKU LAK KE LAUT!!! sampai2 jer kat tempat tuh smalam kami2 dijamu makan lu...ader mehun, kepok..kueh2...buah durian...dan....NASIK LEMAK??? hu hu hu hu...dengan yakinnyer aku amik nasik lemak! sebab nasik dia...tgk jer dah tau sedap n memang sedap pun...p lepas jer makan cam nyesal jer. Giler aper makan nasik lemak malam2???? adei...p cam nyesal gak dok tamboh. Hahhahahaha.... p sepanjang panjang malam tuh memang cam nyesal ah makan nasik lemak. Kenapa la aku makan nasik lemak....malam lok tu...aku tergoda....aku tergoda...kalu siang2 hari boleh dimaafkan lagi rasanyer...boleh ker??? boleh laa....hehehehehe....


Nih la rupernyer anak2 penyu tuh...comel...raser nok kenyek jer. Hahahahahaha...gerrammm!!! papa yer kater susuk sekor ma dalam poket. Hehehehehehe...gelap2 maner yer perasan. P aku dok buat pung...kang ader jer orang jabat perikanan mari umah aku.

Nih lok gambo sebelum pada g lepas anak penyu tuh...yer bagi ceramah la dulu sepatah 2...masuk dalam dewan pameran yer...macam biasa la. Hurm...pening paler ngan ika jer duk kejor yer g mari g mari dalam tuh. Tambah ngan kakak2 wahi gurau lok. Arghh!!!!! tensen. Last2 skali bior jer la mum nok tunggang terbalik wak kuak lentang ke gaper ke. Dok rok nok layan oh. Lama oh entry nih pending benor. Internet dok molek aner sminggu 2 nih. Hari nih baru leh nok publish. Tensen ngoh ah pakai broadband nih. Ingat nok buang laut jer la broadband...try stream mix lok. P tengok lu ah ganer2...

Saturday, July 25, 2009

Romantic & Loving Couple Contest

Eceh!...masuk contest la plak...muntah darah sis aku kalu tgk nih...wak2 dok nampak jer la erk sis...n member2 yang follow blog aku nih. Muakakaka...luar jer brutal...dalam still jiwang seh...hahahahahaha. Sajer nak buat sis ngan memember muntah darah tgk entry kali nih. Dan untuk En Hubby...Ampun sayang...kali nih jer...maner tau Honey bleh menang? Hurm???...hehehehe...

Contest nih sempena 3rd Anniversary mama tisha...syarat dan peraturannyer tgk kat bawah skali entry nih k, n kalu nok detail lagi klik jer kat link MamaTisya & Romantic & Loving Couple Contest nih...kot2 ader memember aku yang berminat nak join gak ler...hehehehe...meh kiter ramai2 join...tak rugi pun...

Amaran Keras !!!!
Paparan kali ini hanya untuk mereka yang sudah berumah tangga sahaja, manakala yang rumah takde tangga, buat tangga dulu baru bleh ok???








1) Nama anda & pasangan
Puan Roshayati binti Rosdi & En Zuraimi bin Zahari

2) Tarikh kawin & anniversary ke brp thn ni
25hb Mei 2001 & Anniversary yang ke-8

3) Citer la skit psl gmbr yg dipilih & nyatakn thn bila & lokasi gmbr itu

Terbaca jer contest nih kat blog Kaseh langsung teringatkan gambar nih. Antara gambar kesayangan aku sepanjang hidup ini. Aksi dukung mendukung nih sebetulnyer tak dirancang langsung, tu la yang membuatkan aku cam ketakutan jer. Secara spontan jer En Hubby aku tuh dukung bila member yang tukang snap gambar nih kater " Oloh...wak la gaya lain etek..." n En Hubby kata..." Gini??? " Aku memang terkejut gaban biler En Hubby tetiba angkat aku. Haahahaha...macam tak percaya jer En Hubby mampu angkat aku yang time tuh lebih berat dari dia beberapa kg dan paling menakutkan, takut jatuh...Bukan aku sorang jer terkejut time tuh, tukang snap pun terkejut dan tergelak sakan. Gambar nih pun diambil dalam keadaan yang tak ready langsung sebab dalam gelak2. Tak percaya, tunggu entry selepas ini untuk gambar yang telah disnap sebelum pada gambar diatas. Dan percaya atau tidak, sampai sekarang biler jer tgk gambar nih automatik jer aku tersengeh sorang2 n perasaan time tuh still kekal sampai sekarang. Dan gambar tuh gak mengingatkan aku n En Hubby tentang CINTA KAMI yang mampu membuatkan kami tersenyum untuk hari2 yang akan datang. Insyaallah...Gambar nih diambil dengan kamera cap ayam jer...yang pakai kodak yang besar gedabak tu....nih pun kena scan bagai...hehehehe...Gambar nih diamik pada tahun 2001 bertempat di Tingkat 7, Lata Tembakah, Besut, Terengganu.

p/s : Kepada sis n memember yang mengenali diri ini...ini lah kakak n member mum yang luarnyer brutal tuh...tak layan jiwe2 konon...hahahhahahahaha...ok! S.T.O.P ini adalah untuk contest semata-mata tidak ada kena mengena dengan yang masih lagi hidup mahupun yang telah tertinggal di dunia. Buat-buat macam tak pernah tgk pun...ini bukan permintaan tapi amaran. Hahahahaha...anyway wish me luck!!!!


Checklist aku

TERM & CONDITIONS
Just follow the steps below:-


1. Add blog MamaTisya di bloglist@blogroll and become my Follower ( Dah...)


2. upload Romantic & Loving Couple Contest picture on your blog sidebar ( Dah...)


3. Buat entry khas ngan tajuk Romantic & Loving Couple Contest(hanya tajuk ini shj yg diterima) (Dah...)


4. upload only ONE gmbr paling Romantic & Loving anda (selain dr gmbr kawin ye & bkn byk2 gmbr di edit dlm satu frame) & sertakn details spt berikut:
Nama anda & pasangan ( Dah...)
Tarikh kawin & anniversary ke brp thn ni ( Dah...)
Citer la skit psl gmbr yg dipilih & nyatakn thn bila & lokasi gmbr itu ( Dah...)


5. Dalam entri itu pastikan anda mention & link ke MamaTisya & Romantic & Loving Couple Contest (no link back will be disqualified) ( Yg part nih pun dah...sorry mama tisha...saya mak budak baru belajar...baru nak celik IT...hehehehehe )


6. Bila dah siap, tinggalkan link di entri ini, nanti senang MamaTisya nk view entry korang. ( Dah...)


7. Pemenang akn dipilih berdasarkn gambar yg paling Romantic & Loving Couple


8.Hadiah utk pemenang adalah something from ANNA SUI
hadiah misteri utk penyertaan ke-18 yg memenuhi syarat2 yg telah ditetapkn.Knp 18??sebabnye anniversaryku 18 August.


9. Terbuka pd smua blogger di Malaysia sahaja (only yg dh kawin.. ..pd yg blum kawin hrp maaf, kn kalo join kot jd isu plak)

10.Keputusan juri adalah muktamad.Hanya 3 pemenang akn dipilih.

Tuesday, July 14, 2009

Dimanakah kesabaranku???

Adei...macamner nok jadik orang2 yang sabo hah? tetiap malam sblm tido sokmo mikir...esok...aku mesti sabo...jgn maroh2 ke Putri3...tegur yer baik2 kalu wak saloh...jangan tinggi suara...jgn tengking herdik... tapi sampai jer esoknyer...hampeh. Aku rasa jiran umah sebelah ngan belakang nih bosan oh dengor aku bleber hari2. Aku memang dok reti nok manjakan budak...adik2 aku dulu lagi la dasat duk ngan aku. Macamana nok ilangkan "bekeng" nih...tensen gok benornyer...p dok leh tahan2 kalu nok maroh. Bukan dok sian tgk putri3 lepas kena maroh...sesekali tuh naik tangan...hanger melayang...p hok baham tuh dok sokmo ah. Tekoh2 kesalahan berat sangat je la. Biasanya volume ah. Melebihi had maksimum kekadang tuh. Nok sangat jadi macam ibu2 hok lain...punyer la baik ngan anak2....sabo jer layan karenah anak2...p aku bernasib baik bleh hubby hok memahami. Dia banyak tolong uruskan putri3. Bayangkan maner la aku dok sakit paler...kalu dok lap lantai 2hari sekali alamaknyer kalu masuk umah tuh boleh colek ah lantai. Putri bongsu laaa...makan gaper2 sama banyak hok masuk mulut ngan hok jatuh lata. Makan gaper2 nok makan sdiri hok susohnyer. Nok makan meja makan memang ah dok lepas lagi...makan nok kena duduk...kalu duduk, meja sama aras ah ngan idung. Kena makan lata gok...bahagian kakak2nyer lok...ajor dok cekak nok ajo makan meja makan...atas lantai depan tv tuh gok ah jadi meja makan yer. Skali tegur...2 kali tegur...masuk 3 kali tuh volume koho derah la main temperature naik oh. Nok sabo ganer gitu...tu belum masuk dalam gua awok2 yer agi...kalu sminggu dok masuk ader jer dok leh nok buke pung pitu tuh. Di dinding macam duk zaman batu...ader laker. Hok tuh kejer hok bongsu....dang yer kater nok "teng!" jangan ah....padahal buku macam library oh umah nih. Bahagian buku coteng yer 4,5 butir yer sorang. Hok panas hatinyer...kakak2 yer jadi sama umur ngan yer. Bukan nok larang adik tuh...siap dia lok tumpang sekaki. Masa tgk muler2 tuh dok waser ngat nok maroh sebab hok kecik bukan tau gaper...skali tgk baek punyer tulisan....aih nih bukan kejer adiknyer sorang nih...nih kakak2nyer tumpang sekaki atau pung kakak2 yer hok mule dulu...hok adik ikut jer. Haaa...ari tuh sorang2 makan hanger la jawabnyer....
Tu baru mekadimah baru tuh...bayangkanlah hari2 ader jer hok buat panas hati. Kalu Aby tak yah kabo ah....boleh kater tetiap ari kena maroh. Bukan dok sian...p gok geram melampau. Silapnyer ramai lajok manja ke dia sblm nih. Duk ngan mama yer nih memang dok merasa ah nok manja2 nih. Sebab tu aku nok maroh sangat biler orang kater...biar laa...kecik lagi...ikut ere jer la...pada aku, mende tuh saloh. Kalu kiter dok asuh dari lening...dari umur staun biler yer reti oh...paham oh mende kiter kater....besor tuh baru nok ubah balik...payah doh laa...contohnyer...masa kecik2 biler dia mengamuk nak sesuatu barang...kiter beli. Nak jer kiter beli...dah terbiasa gitu, memang ah dia dok leh terima biler kiter kater tak yah laaa walaupung dah besor. Paling aku pantang budak mengamuk...Alhamdulillah stakat nih putri3 paham oh ngan mama yer. Kalu mengamuk nak se se mende...hampeh la nak merasa mende tuh. Aku dok akan beli sampai biler2. P kalu putri3 kabo..." mama, kakak nok mende tuh." dan dia bleh terima biler aku kater "Tak yah lagi la kakak...nanti kiter mari muler." dia senyap dan dok mengamuk ke muncung ker...ngajuk ke...aper2 jer yang sewaktu dengannya yang membolehkan aku jadi sakit ati...insyaallah mende tuh akan aku beli. Dalam masa terdekat atau pung time yer dok ingat doh pung aku tetap akan beli. P mende nih bukan jadi lalu laa...muler2 tuh payah gok nok bentuk dia suh paham...p lama2 dia tau mama dia nih cam ganer...sekarang alhamdulillah kalau bab2 mengamuk nak mende2 time g jalan maner2...memang tak dok ah. 3-3 orang macam tuh. P kalau bab buku...memang setiap kali kuar g jalan kalau masuk kedai buku memang akan ada bahagian sesorang. Ngan buku aku sendiri alahan...memang dari kecik aku wahi bacer. Abah aku sokmo beli buku ke aku time yer gi bandor. Kalu g tetiap ari...tetiap ari ah ader buku yer wak balik ke aku. Komik ah biasanyer...gila2...humor...gelihati...doraemon...macam2 ah. Hehehhehe...dan kejer aku masa kecik2 dulu...jaga kedai. Duk depan kedai tuh...bawah kusi rotan tersusun ngan bermacam2 komik. Xpe ah nok suh duk 3,4 jam pung. Hahahahaha...sampai la ke besor nih memang alahan ngan buku. Ye ye jer tak mboh beli gaper nih sebab nok jimat la konon, lalu jer kedai buku tgk hok berkenan beli. Jimat taik kucing gitu. Hahahahaha....Papa yer pung wahi bacer...se rak buku kat umah memang khas untuk komik2 yer. Dulu masa dating aku memang pantang ah kalu yer beli komik. Kalu yer beli awal2 agi aku pegang. Kalu dok...dang yer ngadap mende alah tuh...kiter cakap pung yer dok dengor. Macam kiter tak dok pung sebeloh yer. Tensen tahap gaban aku.
Ok...sambung bab sabor nih....camner erk nok jadik sabo...aku tak mboh la kekgi tua2 putri3 aku kenang aku sebagai hitler...pemerintahan kuku besi ke...harimau berantai ker....aku berharap sangat yang putri3 aku paham mende yang aku buat lening untuk kebaikkan diorang gok. P tu ah...aku bekeng sangat kot...aku nok putri3 hormatkan aku bukan takutkan aku. Dalam aku maroh2 tu benor aku bangga gok...walaupung putri3 dok sama macam anak2 orang lain...masing2 ada kelebihan masing2...
Kakak Ain seorang yang berdikari dan bersifat melindungi adik2. Seme mende berkaitan ngan diri dia, dia akan setel sdiri kecuali memang bersangkut ngan aku n papa yer. Kalu ngan ika tu memang yer care ah, makan minum n mandi boleh arap doh tekoh2 dok dang nok care ke ika. Boleh kater seme mende boleh harap doh cuma bab basuh berak adik jer dok lepas agi. Hehehhehe...Seorang yang dok banyak mulut...walaupung baru darjah 2 tapi dia memang nampak matang dari usia dia. Aku pung dok tau ah...mungkin sebab jarak dia ngan aby dok jauh...selang staun jer. Yer macam papa yer ah...dok banyak cakap aner. p tang ngusik tuh dok tahan...yer memang care adik2 yer p dalam masa yang sama yer ngusik. Bunyi sokmo mulut adik2 nih kalu duduk ngan dia. Lebih2 lagi mek dene hok no 2 tuh. Memang bunyi sokmo mulut nagis la haper laaa...
Aby...hurm...walaupung dalam dene2 tuh...yer care gok ke adik yer. Cuma tahap kemalasan yer tuh tahap gaban sket. Kalu bab main ngan adik...bab pujuk adik ngamuk...memang kalu skala 1-10 tuh leh v 8 ah. P gok wak ke yer wahinyer gurau sapa ika tuh tiap masa nok gurau...kalu tak dok kakak2 yer...aku ah jadik mangsa yer ajak gurau ajak main...main maa...main maa...ajak aku main. Adei...Hurm p bab hok sokmo wak aku panas hati kalu suh dia cari barang. Mende depan mata pung yer dok akan juper. Dok tau laa bakper...p dia seorang yang prihatin. Contohnyer kalu papa yer kuar umah yer dok sedo ke tido ker...kalu lama oh yer rasa dok tgk papa yer, yer akan tanya aku papa gi mana. Dengor ah yer tanya kakak yer " Kakak dok risau ker? Adik risau papa nih. Nok kater g kejer...motor ader...keter ader...dok kang gi kejer jalan kaki. Adik risau papa dok balik2...adik tanya mama, mama kater mama ambak papa tak mboh v papa balik oh umoh...kakak dok risau ker?" hehehehhehe...selagi yer dok dapat jawapan pasti...slagi tuh yer akan usul walaupung kena maroh.
Ika??? Hurm...awal lagi nok bacer perangai dia...p stakat nih bab ngamuk ah dok tahan. Papa yer manja lajok ke dia. Dia hok kecik dek pung. Ye cepat blajo gaper2...yer tgk skali je, memang leh ajuk ah pahtu. Wahi lajok ajuk orang. Tolong orang pung cepat jer...p kebanyakkanyer wak tambah serabut ader ah...gelewak skali ngan dia...kalu duk dapur, sibuk koyok bawang. Bersepah skali kulit bawang sapa ke bawang ngata ceruk skali dalam umah tuh. Kalu nok jemur baju...yer sibuk nok jemur etek...sekaki jer ngan orang. Last2 tgu yer tido baru leh wak kijer gaper2....Wahi ke buku p kalu ajor...orang kater satu...dia we doh. Kalu ngan kakak2 yer memang dia ah menang. Dia kawan ngan orang besor...jadi dia dok rasa yang dia tuh kecik. Payah lalu ah.hahahahahahha
Ok ah...panjang sangat oh nih...Semoga Allah kurniakan kesabaran untuk aku jadi seorang ibu yang baik dan isteri yang diredhai suami....Amin
U FOLLOW ME...Aii FOLLOW U...U KLIK ME...THANK's TO U...hehehehe...jemput datang lagi...

TENGOK APER YG ADER

pernah cek rank blog korang tak??? hehehe...try!

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service