JOMMMM LAYAN IKLAN...

SILA TINGGAL JEJAK ANDA UNTUK KEMBALI DIJEJAK...ehehhe...selamat berkenalan...

Thursday, April 23, 2009

TERHARU SANGAT...

Lamernyer nak buleh ke update se se...hehehehe...malah benonyer. P nih ader nok citer pasal terbacer seblog satni. Kaseh pasal Overweight ah. Hurm dok abis2 hal nih ok? P aku paham ah sebab tensen ngat kalu Overweight nih! Urghhhh!!!! Tensen tahap Gaban. P aku dok ah completly rasa mende hok dia rasa sebab aku bukan asal sememangnyer gemuk. Dulu time skoloh aku aktif sukan. Netting sokmo kalu orang tranung kater ah. Hahahhahaha....aku dok wahi makan mende ngarut2, cekedih ke...cekelat ker...kalu eskrim kes terpencil ah. hahahaha wahi yang amat. P gitu ah, Kalu balik umah time balik kampung tuh bayangkan aku bleh makan nasik 5 kali sehari. Kena molek pagi tuh naik minyak ke...nasik dagang ke...nasik lemak ke...memang 2 bungkus skali hadap. Hah engko! Pagi nasik, pertengahan pagi tuh kalu ader agih hok maner2 dok abis bawah saji tuh ( Bahagian hok orang lewat bangun ) aku baham pulok...tengahari makan nasik, petang nasik, malam nasik, tengah malam tuh nasik agih...kena molek kalu tengok tv kul 1 kul 2 pagi tuh makan nasik agih. Maa sokmo blebe aku makan banyok, kekgi gemuk. Aku suker kerah dengor. Time tuh memang aku dok leh bayang aku akan gemuk duk stahap ari nih. Sebab berat aku memang dok naik. P aku padat ah. Kalu pegang lengan aku time tuh dok rasa lembek sikek pung. Sebabnyer aku aktif...jalan pung kerasan jer. Hahahahaha...macam hyperaktif jer masa tuh. Bayangkan malam2 memang aku akan kejut sebab kejang peha ngan betis. Dalam mata katup tuh aku bangun...duduk berlipat kaki cepat2. Sbb memang sakit giller yg amat kalu wak koho2. Aku memang dok bangun urut2 ke haper ke sebab jimat masa. P memang sakit yg teramat ah wak gitu p kejap jer la. Kalu urut lama nak buleh ke ilang krem tuh. Settok karong kalu orang tranung panggil. =)


Aku masuk poli pung aku still aktif agih. Petang aku main netball ker...jogging ker masa duk hostel tuh. Masa duk umah sewa, ari2 minggu aku g jog ngan memember kat TC ( Telok Chempedak). G ngan balik kampus tuh kena jalan kaki lebih sekilo untuk kuar jalan besor untuk sampai umah sewa. Pastu fakulti lok bawah skali, saper2 hok duk polisas tau ah, fakulti Civil bawah bukit...management atas...tengah2 tuh elektrik ngan auto. Amik lok kos Civil Construction...memang dok duk diam nepek dalam kelas jer...naik turun bukit ngukur...banyak kijer luor ah. Still mantain agi time nih. 51kg - 55kg. P Hubby dok pernah kater aku kurus. Tensen ngoh....p kalu banding ngan memember aku time tuh memang ah aku besor skali ngan berat aku tuh. P memember aku jenis ayam kapan laker...kecik2...kalu aku berat 42kg - 45kg...alamatnyer tgl tulang ngan kulit ah. Aku skoloh nengoh pung berat seingat2 aku dah berat 50 lebih doh. Tinggi aku 166cm. Padan doh benor berat aku tuh p hubby memang wahi ngusik aku kater aku bukan rendang ( Gemuk + Rendah )...aku nih dalam kategori rimbung ( Besor + Tinggi ) Dia ah wak perumpamaan tuh...reka ngoh ah. Lening kalu aku ngungkit kater aku nih dok pernah rasa kurus sebab yer dok pernah kater aku kurus...mesti yer suker kerah, yer kater yer gurau jer dulu...sajer nak tengok aku maroh jer. Time tuh aku member baik jer ngan dia " Teman tapi mesra " hehehehehe...perjanjian kami time tuh kalu dalam masa kami kawan tuh, kalu sapa oh satu tahap, kami dok juper agi someone hok lebih baik dari each other...kami akan kawen ah. Hahahahahaha....we are bestfriend ever!!! I love U so much!!!...muakakakakak...


Lepas jer kawen tuh, beranakkan kakak ain...dok dang agi nak mantain balik, aby lok ader dalam perut...hahahhaha produktif seh...berat aku jadik 75kg! Aku sambung blaja masa aby umor 7 bulan, hurm...time blaja tuh ah aku aktif balik baru ah turun jadik 62kg. Muler2 balik kampung tuh abah aku kejut, yer kater kak long dok cukup duit ker nak makan duk dnung??? hahahhahaha...hanya abah yang memahami. Sebab dia tau yg anak sulong dia nih memang alahan ngan sebarang makanan. Dulu masa sekolah dulu abah sokmo curi2 bagi duit blajer lebih n pesan abah..." makan mende hok rasa nok makan..." p kat adik aku no2 abah pesan " Duit nih simpan " Hahhahahahha guane sis??? dok puas ati sapa lening yer. P sebab tu ah kot aku dok reti2 simpan duit...adik aku memang saving giller...Pas abes blaja tuh aku terus kejer...berat naik sket ah antara 62kg - 65kg...makan sedap seh. Pantang ader orang kater restoran baru buker, musti try nyer lah. Mengandung ke hok no3...berat sblm bersalin, 89kg!!!!! mak aih...besor sangat...bukan stakat macam apam, macam apam yg rendam dalam air tea tuh. Hah tuh la perumpamaan aku. Bukan orang lain kater...aku sdiri yg kater. P kalau tya abah ngan hubby...mesti abah n hubby kater...comel. abah kater..." aku wahi tgk orang puang ngandung...aku rasa lawo." Hubby kater..."seksi!!!!!" hahahahahhahahaha.....


Lening ika umor staun 8 bulan...aku dok turun starang baroh agih! woh!!! tensen....koho naik ader ah. Lepas bersalin aku berat 72kg...pastu resign kijer ikut hubby duk paka dalam masa 2 bulan naik 79kg!!!Ya Allah...aku sedor time aku bangun tido pagi2 tuh, nak pijak kaki sakit yg amat. Pastu nak berdiri lama, sakitnyer la lutut....bayang...dekat nak masuk 80kg, macam mengandung ke ika sorang lagi. Aku tekad kali nih, kena turunkan berat aku jgn sapa aku dok leh oh nak berpatah balik, start dari ari aku timbang 79kg, aku stop makan nasik...cuba makan sesuatu yg berkhasiat, tak dok oh sampingan2...dan diantaranya....aku g gym senam robik 2x smiggu...amik makanan tambahan...dalam masa 2 bulan aku turun 72kg balik. lening pung tengah berusaha lagi la...p hubby banyak support...sokmo kater, sabor sket maa...dang kurus sket kekgi nak makan gaper, makan jer. Kalu aku tgk makanan sdpnyer....hubby beli, bagi aku makan sket, yg selebihnyer dia perabis ngan putri3. Teyuk la papa!!! eeeee....Sbetulnyer aku waser ati ke mok2 sdara aku ari tuh, yer kater depan2 aku gemuk! waaa....sblm2 nih aku dok terasa sket habuk pung kalu orang kater gaper2 ke aku, p kali tuh memang aku terasa giler, depan2 tuh aku sengeh jer...hubby cover kater " Dakpe...kiter wahi hok besor2" aku sengeh jer...biler bercerita ngan hubby alah balik dalam keter tuh aku kesat air mata. Aku terasa sesangat! Hubby sedapkan ati kater...mama diet pasni, pastu kiter balik skali agi biar hok kater ke mama gemuk tuh tlopong gitu! =p n...memang aku diet. Sbln pastu aku balik, mok sdara aku tegur aku kecik skit. Hehhehehe...sbenornya mok sdara aku tegur sbb tak mboh v aku besor lagi benor...p aku jer lebih2 terasa n maybe cara dia tegur tuh dok betul menyebabkan aku terasa hati or maybe kalu kiter gemuk cepat terasa??? ntah ler....sebab kalu ikutkan aku antara anak sedara feberet mok2 sdara n pok2 sdara sebab aku dok pernah amik ati mende orang kater n aku suker bergurau + ngusik...cuma kali tuh aku lebih2 terasa. P teguran membina benornyer...sebab start dari hari tuh aku diet bersungguh2...
Se agih masa pregnant ke hok no2...aku pung dok tau ah bakper tayar moto sokmo bocor...pastu ader satu ari tuh nak pinjam moto mertua, kebetulan kakak ipar ader. Dia kater kekgi bocor lok tayar muto tuh. Sejak dari ari tuh aku memang dok sentuh moto tuh sampai la lening. Aku terasa giller. Memang la kau beso time tuh p dok kang ah dok leh mikir yang kiter nih tengah pregnant? kalu hok dok pernah beranak lain...nih anak 2 oh, dok reti base smacam. Dok reti ah orang gitu...sbelum tuh yer sokmo kater kalu kak long naik moto kalu kak long bawak dok nampak sapa abang chik. P lening dok leh kater alah sebab kalu saper2 pernah kenal hubby memang kalu jupe yer lening dok cam. Dulu berat dia antara 48kg - 51kg jer...p lening 65kg - 68kg. Aku puas ati sebab dapat tutup mulut orang2 hok pernah kater abang cik dok akan gemuk. Dan aku memang suker tengok Hubby lening sebab nampak lebih hensem ngan berat lening pada dulu kurus cekeding sekeping macam tengkorak idup. Dulu reason dia mantain sebab dok laju bawak moto kalu berat. Hahahahaahahaha...p what ever...hubby tetap sayang, cintakan aku macam dulu. Dan dok pernah kurang n always lebih. Aku kang tamak! hahahahahaha...aku kater bleh nak suh aku beranak ramai2 tapi aku tak mboh bagi kasih sayang dia ngan anak2...kalu dia nak sayang anak dia,kena cari sayang lain, jangan bahagi hok dia dah bagi ke aku. Cari ah kat aner2 pung. =) Kejam ker???...maner ader....hehehehhe....
Okeh ah, panjang sesangat oh nih, aper2 pung...pesan aku ke yang seangkatan ngan aku...takpe kiter gemuk ke aper ker...biar aper orang nak kater sebab mulut orang nih bukan leh tutup...yang penting diri kiter sdiri...kalu nok diet biar kerana kiter bukan sebab nak puaskan ati orang. Bukan kiter dok leh buat....kiter tak mboh benornyer. So, kiter buleh.....sama2 la kiter....

Wednesday, April 15, 2009

SANTAI...

Hurm...mase nok wak blog macam berkobar-kobar jer...dang ader rasa malas la pulok nok update. Dok tau nok citer gaper...2,3 ari nih mood dok braper molek etek. Rasa nok maroh ke orang sajer. Tak dok pitis kot tengah2 bulan nih. Hahahahha...dere meroh beno...abis mende jadi tensen. Sapa g pasor pung tensen. Tak dok berikang....ari tuh ikang kembung manjang, awe musim sutong, sutong pulok....nok muntoh oh aku makan sutong. Agok2 abah g candak ok? Skale musim candak abah g sokmo. Bleh makang sutong fresh...bayangkan janggut yer tuh nekak agi kalu pegang! Tu ah sutong segor hok benor2 segor. Kalu stakat kulit comel dok siek tuh dok segor aner agi ah. Heheheh...manggok ngoh ah bunyi. Bestnyer...setiap kali abah wak alik, basuh udoh2...bakor...wohhh!!!! manis giler isi yer. Slurppp....neleh air liur kalu ingat. Ari kamis nih kompem oh balik merang. Kakak monteng lok ah kelas kafa ngan tekwando. Baru nih sebek oh ingat dok leh balik oh, tekwando ader grading mgu nih p gok rupernyer untuk senior2 jer...alhamdulillah...wei, sbulang oh wei dok leh balik. Rindu yang amat oh ke maa ngan abah. Maner pernah lamer gini dok balik. Mesti nek ngan tok bah putri3 rindu giler oh ke putri3...especially ke ika. Bayang ah, masa muler2 mari duk paka, abah leh demam. Masa muler2 balik merang tuh debor perut oh tengok abah nepek atas kusi depan tv. Eh...awe tengok ika tuh sego molek2 ader. Siap wak jalan ika lalu doh. Maner doknyer...hari2 orang tue tuh bawak ika pagi2 makan kedai kopi...petang bawak atas muto wak ambak lembu...dok ngoyang kejap orang tue tuh stara tuh. P dalam ramai2 anak ngan cucu...ngan ika ah hok yer paling rapat skali. Ika ah hok dier manja skali...n anak hok paling yer sayang, aku ah. Muakakaka....beng wak muker gitu sis...hahahahhaha....kenyataan...( Buleh bayang doh muker adik2 aku biler bacer mende hok aku kater...hahahahhaha....)




Hahahahha....tembam dok aku??? kalu member2 lamer tgk golek ah suker. Bulat getel...Gambo nih hok paling latest skali. Masa g tengok Jangan tegur kat kuantan ari jumaat mgu lepas. Nih kat TC...picnic lu sebelum g Megamall tgk wayang. Tu la wajah2 kesayangan hambe...dari kiri...Aby,Kakak Ain n kecik skali tuh Ika. Masa nih aku kecut oh sket...turun oh 6kg dalam masa 2 bulan aku "diet" !!!! cayer dok aku diet???? hahahhahaha...terpakse wei...OVERWEIGHT tuh... Sorang agi kesayangan hambe...kat bawah nih....



Kosentrate jer bawak keter...hehehehe...macam sehak la pulok papa dari sudut nih...padahal dok ah sebulat tuh benornyer...Dok arap oh aku bawak keter pas esiden aku naik atas divider jalan. Hahahahha...dok tido pung beno p sebab silau ke lampu keter alah mari tetibe jer yer teroff sdiri. Kuang kuang....mater celik jer...bahaya ngoh ah. Nyaris2 dok v sambung lesen ari tuh. P sekak2 duk paka, malas yg amat nak drive.

Ok ah...sapa sini jer la dulu...ujang nih, sedap nih kalu jeretoh. Jeretoh ah stikang...sambung meler kang...

Friday, April 10, 2009

Overweight

Baru braper bulan aku mari duk paker...bayangkang...aku naik dalam 4 @ 5 kg!!!! woh...kejuk beruk aku...bacer molek tang beruk tuh, kang yer wak ayat kut tranung susoh lok aku nok terang...hahahahahah...kang kater aku bela beruk dok starang...macang ge member aku sorang takdi masa chat pagi takdi...aku tya yer daroh gaper? dok isi ah perkataan jenis depan daroh tuh...dia jawab..." oda doh .........satni" dot dot tu aku dok ingat gaper yer kater takdi...p gitu ah lebih kurang ayat yer....yer ingat aku tya yer kedaroh dok agi. Taik ngoh...mentang2 h sama2 orang tranung...hahahahaha...sorry naa...sajer melawak....pepehal...jgn maroh2 kekgi baby dalam perut tubik hok macam ge ika sorang agi...hahahahaha...tu kena penangan masa ngandung ari tuh ah tuh. Tak dok sari pung sepanjang panjang 9 bulan ngandung ke dia tuh rasa dok maroh ke orang. Abah aku kater aku ngidam nok maroh ke orang....abah! you ROCK!!! kah kah kah. ader ke ngidam nok maroh ke orang...ader ah tuh kot...p memang 9 bulan tuh aku dok pernah pung senyum ke orang. hehhehehehe...kuor2 ika haa...tu dia! masang purik. Doh ah bekeng pe gaper. yer umor bape bulang oh baru reti senyum. Sorrryyyy....ika, mama bukang sengaje pung...macang tok bah kater...NGIDAM. =p ... so...senyum2 la slalu mase ngandung....moral of the story

Overweight....2 bulang lepah aku timbang = 79kg....gurlp!...telan air liur dok rapat tekok rasa tgk angka kat nimbang. Dok penoh2 aku time normal gini berat stara tuh...last skali ngandung sblm branok ke ika tuh 89kg rasa...senang ati kot...yer ah kot...duk umah sdiri...masak sokmo...tak dok masalah nak mikir banyak2 kecuali pitih hok memang dok brape sendik sokmo...keh keh keh.... P aku start sedo biler aku bangun pagi2 rasa sakit tapak kaki nak jijok. Jari2 tgn pung macam kena pam. Aku kater sembap...maa aku kater...GEMUK! hahahhahahaha....sajer tak mboh terima kenyataan benornyer. Start tuh ah aku kawal makan...se agi kes waser ati lajok ke mok dare aku tegur masa g kat tok aku sakit kat spital tuh...hem...arwah...sebab tok aku ninggal firstday buker skoloh ari tuh...."semoga arwah mok ditempatkan dikalangan mereka yg dikasihi oleh-Nya...amin"... ader ker mok dare aku kater depan2 aku gemuk la haper laa...tensen cappur ngan waser ati giller. Depang memang ah aku senyum jer...nok wak ganer doh. Se agi aku memang anak sdare feberet mok2 & pok2 dare aku...hehehheeh perasan la pulok. P sungguh ah, kalu cappur tolak bahagi seme....aku ah hok paling top. Sebab aku wahi gura & ngusik mok2 & Pok2 dare aku...alik maa aku ke...alik abah aku ker...memang dari kecik agi gitu. P hok baru nih memang aku waser ati p dok tunjuk aner ah...sebab tu aku tekad nak diet sket...cewah! diet dok starang. Padahal dalam kamus idup aku dok pernah ader perkataan tuh...hahahahahhaha...Sebab utama...OVERWEIGHT!...sampingannyer...KUTUKAN orang2 disekeliling....tensen2...

Aku start g GYM...kawal makan...seksa giloooo....Chayok2!!!....buleh buang angka 7 depang tu aku lege gile oh waser. Kalu ader angka 5 depang? hahahahahaha...berangan la pulok....last skali angka 5 depan masa 8 taun lalu...sblm kawen. Tu pung aku dok pernah rasa kurus pung time tuh sebab my best friend aka my hubby now...dok pernah kater aku kuruh. Nebeng ngoh. Padahal kalu tgk muler gambor2 dulu, panjang tekok2...dok kuruh agi stara tuh? hehehehe...yer kater aku bukan "RENDANG" p "RIMBUNG" membawa maksud...tinggi dan besor. Memang keturunan aku beso2 laker...genetik...hahahahaha sajer jer cari alasan munasaboh sket...wak sedap ayat. Aper2 pung...aku kena diet gok...bukang sebab mende orang kater...p sebab aku sdiri...sekse wei....n rancangan paling aku wahi lening..." The Biggest Loser..." semangat seh! bayangkang sebeso beso manusia buleh jadik kuruh. aaaa....bilerkah masernyer tiba untuk aku? muahahahahaha.....Herang benor....aku bukang makan ngat pung...p mungkin lepas nikoh...beranok...metabolisma aku rendah. sapa aku rasa takut nak makan. p makan gok...hahahhahaha....Doakan aku berjaya dalam misi nih....keh keh keh....

Thursday, April 9, 2009

1...2...3! Go! Go! Go!...

Hurm...pertame skali nok kabo, blog nih didedikasikan untuk kengkawan...sedara mare...(sedara mare??? hahahaha...) my lovely sis...n semua skali la hok bacer blog nih. Kalu ader...keh keh keh...P blog nih dalam base tranung ah. Kalu dok pahang...tanye.. =) Bukang gaper...dok reti nok tulis ayat base standerk, cakak pung kalu base standerk kena cakak selow2...baru buleh kuor ayat molek. Kalu dok, cappur skali, wak malu jer. P stakak idup sapa ari nih memang g maner2 dok pernoh agi buang base tranung. Sapa pernoh skali mase muler2 masuk poli lu ader member sorang kater.... "eh! sya, engko leh cakap bahasa standard tak? kitorang tak faham..." hahahahha....kepaler hotak engko berjanggut...pahtu aku senyap dang gok ah sbulang. Cakak pung ngan sek2 tranung jer. Bayang ah, aku sorang jer puang budok tranung dalang kelah tuh. P majoriti budok laki orang tranung ah. Kalu time ngutuk...aku jer sengeh, sebab aku jer pahang. hahahahha...p dok ngutuk pung orang dok pahang...kadang tuh salah pahang sokmo. P aku memang bangge ngan base tranung...sebab g maner2 pung saper hok kawang ngan aku mesti panda cakak tranung pahtu. Pekat ke base tranung aku??? hahahahaha...


Untuk pengetahuan seme...aku lening duk gumoh jer...tra2 jadik penghuni syurga...berkhidmat untuk suami...untuk anak2...hahahahahha...dok kater gitu nok kater ganer agi ok? doh nok wak ganer doh...dok kang nok lok jer abang bujjang sokmo...dok sudoh gitu....nok ker tak mboh ker...aku memang kene bekorbang ah. P nasib baek ah rezeki tuh kang Allah tulis doh sorang2...pah breti ngan kompeni lama tuh bos aku offer wak freelance ngan dia siap beli mesin fax agi ke aku. Dok banyak pung bleh ah sket2...stakak nok makang donut ngan caffe latte ais kat big apple mesra mall...hehehhe.... rezeki anak2....p hok pastinyer memang aku dok nyesal pung resign ari tuh...dengan suami depan mater....anak2....kejer sedia ader....p kalu dok kijer tuh ralat gok ah sebab skoloh beno wei....ke guane gamok?hurm....leloh ah sket...hubby lok jenis hok dok makan kedai aner kalu dok terpakse...so, aku sediakan bekal lah! pagi n petang wei...cayer ok? aku masok? hahahahahha....kenyataan....bukan cobaan....kuang kuang....p jarang2 skali kuor makang kedai gok ah....time kemalasan aku di tahap cipan hok malas....


Ketensenan ngan putri3??? memang pung....bayang kang slama nih aku kongsi ngan maa besarkan anak2...banyak maa agi ah kecuali ika...half-half....p lening seme bawah tanggungjawab aku....pening yg amat sangat nok layang ke karenah putri3 sapa ader se masa tuh aku tensen lajok, nangis sorang2 tengah malam. Nasib baik hubby jenis memahami aku hok bukan wahi ngat ke budok2...terus terang aku kabo...kalu dok kerana hubby kemungkinan aku untuk ada anak tuh memang tipis ah, aku dok tau nok kabo ganer p memang aku dok wahi ke budok. Masa belum nikah lu lagi parah...p lening sekak2 ader anak dok alah...boleh kater separuh dari perasaan tu ilang doh ah. P still ader agi benor...time tensen lajok...p aku patut bersyukur oh...orang hok tak dok anak noknyer ke anak....buleh ke aku hok Allah permudahkan nih macam dok bersyukur jer...Nauzubillah........


Ok ah, untuk permulaan nih...stakak ni lu ah...ngatuk benor...hhahahahaha...se agi upload gambor dok leh2 tensen ah aku pung...ingat nak tunjuk gambor terbaru putri3 ngan hubby tercinta...gambo aku hampeh ler...aku tengah overweight nih...tunggu kecut sket buleh ah nok uboh gambor sining pung.....hahhhahahhaha tgu jer la biler tuh....


Esok hubby ajak putri3 yer g tgk wayang...lamer oh etek dok g jalang sebab yer banyak kijer...duit tak dok pung benor...p sebab lamer oh dok g jalan...dedeh ah hok maner2 ader...hahahahahha...


U FOLLOW ME...Aii FOLLOW U...U KLIK ME...THANK's TO U...hehehehe...jemput datang lagi...

TENGOK APER YG ADER

pernah cek rank blog korang tak??? hehehe...try!

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service