JOMMMM LAYAN IKLAN...

SILA TINGGAL JEJAK ANDA UNTUK KEMBALI DIJEJAK...ehehhe...selamat berkenalan...

Thursday, April 23, 2009

TERHARU SANGAT...

Lamernyer nak buleh ke update se se...hehehehe...malah benonyer. P nih ader nok citer pasal terbacer seblog satni. Kaseh pasal Overweight ah. Hurm dok abis2 hal nih ok? P aku paham ah sebab tensen ngat kalu Overweight nih! Urghhhh!!!! Tensen tahap Gaban. P aku dok ah completly rasa mende hok dia rasa sebab aku bukan asal sememangnyer gemuk. Dulu time skoloh aku aktif sukan. Netting sokmo kalu orang tranung kater ah. Hahahhahaha....aku dok wahi makan mende ngarut2, cekedih ke...cekelat ker...kalu eskrim kes terpencil ah. hahahaha wahi yang amat. P gitu ah, Kalu balik umah time balik kampung tuh bayangkan aku bleh makan nasik 5 kali sehari. Kena molek pagi tuh naik minyak ke...nasik dagang ke...nasik lemak ke...memang 2 bungkus skali hadap. Hah engko! Pagi nasik, pertengahan pagi tuh kalu ader agih hok maner2 dok abis bawah saji tuh ( Bahagian hok orang lewat bangun ) aku baham pulok...tengahari makan nasik, petang nasik, malam nasik, tengah malam tuh nasik agih...kena molek kalu tengok tv kul 1 kul 2 pagi tuh makan nasik agih. Maa sokmo blebe aku makan banyok, kekgi gemuk. Aku suker kerah dengor. Time tuh memang aku dok leh bayang aku akan gemuk duk stahap ari nih. Sebab berat aku memang dok naik. P aku padat ah. Kalu pegang lengan aku time tuh dok rasa lembek sikek pung. Sebabnyer aku aktif...jalan pung kerasan jer. Hahahahaha...macam hyperaktif jer masa tuh. Bayangkan malam2 memang aku akan kejut sebab kejang peha ngan betis. Dalam mata katup tuh aku bangun...duduk berlipat kaki cepat2. Sbb memang sakit giller yg amat kalu wak koho2. Aku memang dok bangun urut2 ke haper ke sebab jimat masa. P memang sakit yg teramat ah wak gitu p kejap jer la. Kalu urut lama nak buleh ke ilang krem tuh. Settok karong kalu orang tranung panggil. =)


Aku masuk poli pung aku still aktif agih. Petang aku main netball ker...jogging ker masa duk hostel tuh. Masa duk umah sewa, ari2 minggu aku g jog ngan memember kat TC ( Telok Chempedak). G ngan balik kampus tuh kena jalan kaki lebih sekilo untuk kuar jalan besor untuk sampai umah sewa. Pastu fakulti lok bawah skali, saper2 hok duk polisas tau ah, fakulti Civil bawah bukit...management atas...tengah2 tuh elektrik ngan auto. Amik lok kos Civil Construction...memang dok duk diam nepek dalam kelas jer...naik turun bukit ngukur...banyak kijer luor ah. Still mantain agi time nih. 51kg - 55kg. P Hubby dok pernah kater aku kurus. Tensen ngoh....p kalu banding ngan memember aku time tuh memang ah aku besor skali ngan berat aku tuh. P memember aku jenis ayam kapan laker...kecik2...kalu aku berat 42kg - 45kg...alamatnyer tgl tulang ngan kulit ah. Aku skoloh nengoh pung berat seingat2 aku dah berat 50 lebih doh. Tinggi aku 166cm. Padan doh benor berat aku tuh p hubby memang wahi ngusik aku kater aku bukan rendang ( Gemuk + Rendah )...aku nih dalam kategori rimbung ( Besor + Tinggi ) Dia ah wak perumpamaan tuh...reka ngoh ah. Lening kalu aku ngungkit kater aku nih dok pernah rasa kurus sebab yer dok pernah kater aku kurus...mesti yer suker kerah, yer kater yer gurau jer dulu...sajer nak tengok aku maroh jer. Time tuh aku member baik jer ngan dia " Teman tapi mesra " hehehehehe...perjanjian kami time tuh kalu dalam masa kami kawan tuh, kalu sapa oh satu tahap, kami dok juper agi someone hok lebih baik dari each other...kami akan kawen ah. Hahahahahaha....we are bestfriend ever!!! I love U so much!!!...muakakakakak...


Lepas jer kawen tuh, beranakkan kakak ain...dok dang agi nak mantain balik, aby lok ader dalam perut...hahahhaha produktif seh...berat aku jadik 75kg! Aku sambung blaja masa aby umor 7 bulan, hurm...time blaja tuh ah aku aktif balik baru ah turun jadik 62kg. Muler2 balik kampung tuh abah aku kejut, yer kater kak long dok cukup duit ker nak makan duk dnung??? hahahhahaha...hanya abah yang memahami. Sebab dia tau yg anak sulong dia nih memang alahan ngan sebarang makanan. Dulu masa sekolah dulu abah sokmo curi2 bagi duit blajer lebih n pesan abah..." makan mende hok rasa nok makan..." p kat adik aku no2 abah pesan " Duit nih simpan " Hahhahahahha guane sis??? dok puas ati sapa lening yer. P sebab tu ah kot aku dok reti2 simpan duit...adik aku memang saving giller...Pas abes blaja tuh aku terus kejer...berat naik sket ah antara 62kg - 65kg...makan sedap seh. Pantang ader orang kater restoran baru buker, musti try nyer lah. Mengandung ke hok no3...berat sblm bersalin, 89kg!!!!! mak aih...besor sangat...bukan stakat macam apam, macam apam yg rendam dalam air tea tuh. Hah tuh la perumpamaan aku. Bukan orang lain kater...aku sdiri yg kater. P kalau tya abah ngan hubby...mesti abah n hubby kater...comel. abah kater..." aku wahi tgk orang puang ngandung...aku rasa lawo." Hubby kater..."seksi!!!!!" hahahahahhahahaha.....


Lening ika umor staun 8 bulan...aku dok turun starang baroh agih! woh!!! tensen....koho naik ader ah. Lepas bersalin aku berat 72kg...pastu resign kijer ikut hubby duk paka dalam masa 2 bulan naik 79kg!!!Ya Allah...aku sedor time aku bangun tido pagi2 tuh, nak pijak kaki sakit yg amat. Pastu nak berdiri lama, sakitnyer la lutut....bayang...dekat nak masuk 80kg, macam mengandung ke ika sorang lagi. Aku tekad kali nih, kena turunkan berat aku jgn sapa aku dok leh oh nak berpatah balik, start dari ari aku timbang 79kg, aku stop makan nasik...cuba makan sesuatu yg berkhasiat, tak dok oh sampingan2...dan diantaranya....aku g gym senam robik 2x smiggu...amik makanan tambahan...dalam masa 2 bulan aku turun 72kg balik. lening pung tengah berusaha lagi la...p hubby banyak support...sokmo kater, sabor sket maa...dang kurus sket kekgi nak makan gaper, makan jer. Kalu aku tgk makanan sdpnyer....hubby beli, bagi aku makan sket, yg selebihnyer dia perabis ngan putri3. Teyuk la papa!!! eeeee....Sbetulnyer aku waser ati ke mok2 sdara aku ari tuh, yer kater depan2 aku gemuk! waaa....sblm2 nih aku dok terasa sket habuk pung kalu orang kater gaper2 ke aku, p kali tuh memang aku terasa giler, depan2 tuh aku sengeh jer...hubby cover kater " Dakpe...kiter wahi hok besor2" aku sengeh jer...biler bercerita ngan hubby alah balik dalam keter tuh aku kesat air mata. Aku terasa sesangat! Hubby sedapkan ati kater...mama diet pasni, pastu kiter balik skali agi biar hok kater ke mama gemuk tuh tlopong gitu! =p n...memang aku diet. Sbln pastu aku balik, mok sdara aku tegur aku kecik skit. Hehhehehe...sbenornya mok sdara aku tegur sbb tak mboh v aku besor lagi benor...p aku jer lebih2 terasa n maybe cara dia tegur tuh dok betul menyebabkan aku terasa hati or maybe kalu kiter gemuk cepat terasa??? ntah ler....sebab kalu ikutkan aku antara anak sedara feberet mok2 sdara n pok2 sdara sebab aku dok pernah amik ati mende orang kater n aku suker bergurau + ngusik...cuma kali tuh aku lebih2 terasa. P teguran membina benornyer...sebab start dari hari tuh aku diet bersungguh2...
Se agih masa pregnant ke hok no2...aku pung dok tau ah bakper tayar moto sokmo bocor...pastu ader satu ari tuh nak pinjam moto mertua, kebetulan kakak ipar ader. Dia kater kekgi bocor lok tayar muto tuh. Sejak dari ari tuh aku memang dok sentuh moto tuh sampai la lening. Aku terasa giller. Memang la kau beso time tuh p dok kang ah dok leh mikir yang kiter nih tengah pregnant? kalu hok dok pernah beranak lain...nih anak 2 oh, dok reti base smacam. Dok reti ah orang gitu...sbelum tuh yer sokmo kater kalu kak long naik moto kalu kak long bawak dok nampak sapa abang chik. P lening dok leh kater alah sebab kalu saper2 pernah kenal hubby memang kalu jupe yer lening dok cam. Dulu berat dia antara 48kg - 51kg jer...p lening 65kg - 68kg. Aku puas ati sebab dapat tutup mulut orang2 hok pernah kater abang cik dok akan gemuk. Dan aku memang suker tengok Hubby lening sebab nampak lebih hensem ngan berat lening pada dulu kurus cekeding sekeping macam tengkorak idup. Dulu reason dia mantain sebab dok laju bawak moto kalu berat. Hahahahaahahaha...p what ever...hubby tetap sayang, cintakan aku macam dulu. Dan dok pernah kurang n always lebih. Aku kang tamak! hahahahahaha...aku kater bleh nak suh aku beranak ramai2 tapi aku tak mboh bagi kasih sayang dia ngan anak2...kalu dia nak sayang anak dia,kena cari sayang lain, jangan bahagi hok dia dah bagi ke aku. Cari ah kat aner2 pung. =) Kejam ker???...maner ader....hehehehhe....
Okeh ah, panjang sesangat oh nih, aper2 pung...pesan aku ke yang seangkatan ngan aku...takpe kiter gemuk ke aper ker...biar aper orang nak kater sebab mulut orang nih bukan leh tutup...yang penting diri kiter sdiri...kalu nok diet biar kerana kiter bukan sebab nak puaskan ati orang. Bukan kiter dok leh buat....kiter tak mboh benornyer. So, kiter buleh.....sama2 la kiter....

No comments:

U FOLLOW ME...Aii FOLLOW U...U KLIK ME...THANK's TO U...hehehehe...jemput datang lagi...

TENGOK APER YG ADER

pernah cek rank blog korang tak??? hehehe...try!

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service