JOMMMM LAYAN IKLAN...

SILA TINGGAL JEJAK ANDA UNTUK KEMBALI DIJEJAK...ehehhe...selamat berkenalan...

Wednesday, July 8, 2009

TRIAL BY FIRE

Saper pernah tgk citer nih kat astro?...Hurmmm...sedih sket citer yer sbb berkaitan ngan cita2 yer ngan ayah dia. Aku memang dok leh tgk citer2 berkait ngan ayah, terus jer tringat ke Abah aku...rindu sangat rasa...
Abah...aku yang pertama panggil panggilan tu sebab aku yang sulong...
Aku menjadi orang pertama dicurahkan kasih sayang dan selepas 28 taun pung aku tetap yang pertama dihati abah sebab aku Kak Long...
Dok tau bakper dari skoloh lagi aku terpikir macamana la agaknya kalau sampai satu masa nanti Abah akan meninggalkan aku....tinggalkan maa...adik2...
Sekarang lagi la...Taun nih Abah dah masuk 52 taun. Singkatnyer masa nih...sekejap jer Abah jadi tua dan aku bakal menyusul ke peringkat abah sekarang.
Aku jadi takut setiap kali teringatkan angka 52...adakah dalam masa 10 taun lagi abah masih lagi bersama-sama aku? Aku takut sangat biler memikirkan suatu masa nanti Abah akan dipanggil-Nya sedangkan aku sedar setiap yang hidup pasti akan mati...
Dapat ker aku terima hakikat tu dalam hidup aku pada masa tu nanti? sedangkan arwah mok yang dah meninggal cukup setaun pada 28hb Jun taun nih pung masih lagi aku terasa...aku still rasa macam arwah mok masih ada tapi dok tau nok gi tengok maner...aku rasa macam mok gi jalan umah anak2 dia dok balik2 lagi. Sedangkan setiap kali balik kampung aku pasti akan melintasi kubur arwah mok...memandang rumah arwah mok macam dia masih ada...
Dulu masa duduk sebumbung dengan abah perasaan nih kurang sket sebab aku dapat tengok abah hari2...leni duduk jauh2...setiap saat...setiap hari aku teringatkan abah...rindukan abah. Ikutkan hati aku, aku tak mboh berjauhan dengan abah...walaupung dia masih gagah...masih sehak...aku tetap bimbangkan abah. Setiap kali balik kampung dan sampai masa untuk balik semula ke Paka, aku peluk abah kemas2...aku cium kedua belah pipi abah...aku bahagia sangat biler abah membalas pelukan aku...dan setiap kali itu jugak abah akan bisikkan pada aku suh bawak keter molek2...yang pasti setiap kali itu jugak aku akan rasa sebak...penuh sedada dengan perasaan sedih untuk tinggalkan abah walaupung jarak kami bukanlah jauh sangat tapi aku tak dapat pandang abah hari2 macam dulu dan aku rasa itu adalah satu kerugian bagi aku. Tapi aku leni bukan hanya anak abah....aku adalah isteri dan juga ibu pada 3 orang putri. Aku ada tanggungjawab yang perlu aku pikul yang memaksa aku berjauhan dengan abah. Setiap kali aku pandang abah, dalam hati mesti berkata..."Kak Long sayang sangat ke abah..." aku dok tau la anak2 orang lain macam maner ngan ayah diorang tapi tu lah perasaan aku pada abah aku. Dari kecik sampailah aku besar...abah tak pernah sekali pung cubit aku...untuk pukul tu jauh sekali. Aku suker dengor suara abah dalam tepon....masa aku sekolah2 dulu...duk asrama...aku lebih suke tepon henset abah dari tepon umah. Aku tau...adik2 aku pung macam aku jugak...dengar jer suara abah dalam tepon semua masalah...semua keserabutan dalam paler terbang gitu jer. Magiknyer abah pada aku dan adik2...
Lening biler bergelar ibu pada 3 orang putri...aku bertambah-tambah sayang pada abah sebab sebagaimana aku sayangkan putri3 aku, aku dapat rasakan begitu jugaklah abah sayangkan putri5nya...dan kalau boleh aku nok curahkan kasih sayang aku pada abah lebih banyak daripada sayang dia pada aku. Aku mungkin tak dapat menyenangkan abah dengan kemewahan harta benda...tapi aku harap dapat menyenangkan abah dengan kasih sayang dari aku...dari menantunya...dari cucu3nya...aku nak setiap hari dalam hidup abah sehingga ke nafas abah yang terakhir abah senang hati...bahagia dan berbangga dengan anak menantu dan cucu2nya. Aku tak redha dunia akhir seandainya ada diantara adik2 aku...cucu3nya...menguris hati abah walau untuk secalit sekalipung.
Janji aku pada diri sdiri...selagi nyawa dikandung badan...selagi abah masih bernafas...aku nak jadi anak abah yang boleh abah banggakan selamanya. Aku tak pernah maafkan diri aku untuk satu kesalahan yang pernah aku lakukan sehingga abah terluka kerana aku. Maafkan Kak Long diatas kebodohan Kak Long masa tuh. Cukup lah sekali tu jer abah terluka sebab Kak Long sebab setitik air mata abah disebabkan Kak Long dah cukup menghukum seumur hidup Kak Long. Walaupung dah bertahun berlalu tapi Kak Long tetap tak dapat maafkan diri sendiri hatta abah telah memaafkan Kak Long.
Abah....Kak Long tetap nak jadi anak abah sampai biler2...sampai menutup mata.
Untuk Hubby....sekiranya sayang bacer blog nih...honey nak sayang tau...sebanyak mana pung sayang Honey pada Abah...Itu adalah sayang seorang anak untuk ayahnya...dan sayang honey untuk sayang...tak terjangkau dengan mana2 kata2 dan perbandingannya...Sayang+Cinta+Kasih seorang isteri yang bersyukur sesangat kerana dianugerahkan seorang suami macam sayang. Terima Kasih sebab setia disisi Honey dan sabar dengan karenah Honey...Sayang dan Cintakan Honey...Honey tau....Sayang tau....dan Allah tau....sejauh maner kasih sayang dan cinta kita.

No comments:

U FOLLOW ME...Aii FOLLOW U...U KLIK ME...THANK's TO U...hehehehe...jemput datang lagi...

TENGOK APER YG ADER

pernah cek rank blog korang tak??? hehehe...try!

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service