JOMMMM LAYAN IKLAN...

SILA TINGGAL JEJAK ANDA UNTUK KEMBALI DIJEJAK...ehehhe...selamat berkenalan...

Tuesday, January 26, 2010

BUDOK KENA PAJANG

Nih la kijer Ika...tengah2 aku duk masak dapur, dengo yer tepik panggil..."mama!....mama!...cepat laa....cepat la mama..." aku jenguk tgk....tu haa kat bawah tuh...
Konon nok menunjuk la aksi dia tu...dalam 5 minit berdiri yer nok turun takut....tu yang wak muker gitu....hahahahhahahahahah


Yang nih lok dia dah start ketakutan sebab tin tuh bergoyang2...yer pggl belaker kakak2 yer mintak tolong..."kakak ain...tolong laa....." mama kater..."Jgn saper2 tolong dia, pandai sgt naik...turun sdiri ah." hehhehehehhe " Kak Bie....tolong la adik nih....tolong...."
"mama cepat lah...cepat la mama...nok jatuh doh nih...tolong la....tolong laa...."

Cuba bayangkan cam ganer yer leh terpikir nak panjat tin beso tuh jer....macam2 la ika nih...pening mama nok layan pah se-se mende yer buat....adei....ingat senang ke nok buleh ke beso sesesorang anak nih. Nih buatnyer aku dok tertgk...dok ke tergolek dot...terlentang ker....dok leh lepe sket pung. Kalu yer senyap tuh kena gi tgk lalu gaper dia buat. Ada ah kijer hok yer buatnyer. Nok maroh benornyer, p gok tgk muker dia ketakutan tuh jadi sukker lok...hahhahahahahhahah....ika....ika....mama pening!

APAM DEWA yg diedit...

Pagi2 tadi kejut tido dalam kul 2 stengah, mari mikir nok masok gaper sarapan ari nih? mareng dok masok nasik...mee ke mehun ke tak dop...hurm...roti pung tak dop...bangun masak nasik ah, pagi kang buleh goreng...bangun la, masak nasik...wak kuor ayam seme letak kat sink...minum air...tido muler...jadi, pagi nih menunyer adalah nasik goreng...selesai se kijer...




tengahari lok nok makan gaper nih...ika ajak gi beli kuih p gok malas lok rasa nok gi tah kedai...pikir punyer pikir, wak apam dewa ah...banyak kali oh wak dok jadi molek, tensen doh beno nok wak p kali nih pandai2 tamboh ovallete suh lembut sket...hahhahahaha...jadi la wei...walla! hehehhehehe....

meh kiter kongsi resepi sket...


Bahan2 :

5 biji telor
1 cawan gandum...(gandum nih sukat sama banyak ngan telo, kalu telo tuh secawan...secawan la gandum...)
1 1/2 cawan gula halus
1 s/k isin vanila
pewarna...ikut suka hati jer nok ubuh kaler gaper...aku wak 3 kaler...ijau, merah & kuning
1 sudu ovallete ( aku pandai2 tambah...suh lembut & gebu...)

Cara2 :

1) Pukul telo ngan gula & ovallete sampai betul2 kembang, jadi ala2 nok ke putih gitu.
2) Masukkan isin vanila....pukul lagi sampai sebati...
3) Masukkan tepung...kacau sampai sebati...( aku mixer jer)
4) Bahagikan kepada 3 bahagian...ubuh sebahagian se kaler....
5) Ubuh dalam loyang....deko la ikut suker hati ganer2...
6) Kukus dalam 45 minit gitu...tudung kukusan tuh lapis ngan kain supaya air wap dok jatuh atas apam tuh....
7) Angkat...makan!


hehehheheheheheh......biasa aku wak dalam cawan kecik2...putri2 suker kalu mende hok comel2...kalu beso gedabak yer kureng ah sket...mama dia kecik ke beso ke dok kire...janji leh masuk perut...hehehheheheh....









MELAYAN CITER KOREA

Bukan tak dok kijer...kijer bertimbun-timbun p gok M.A.L.A.S....+ tak dok mood...layan citer korea ah...BOY OVER FLOWER...diadaptasikan dari citer METEOR GARDEN...heheehehehe...
hero smart p gok rambut gulung...hahahahhaha...suker tgk Jun Pyo senyum time bleh kenat ke Jan Di...aper2 pun, citer tu mmg best. Aku start2 wahi ke citer korea lepas tgk The Succesful Of Bright Girl...yang Jang Nara ngan Jang Hyuk berlakon tuh...drama petang2 tuh...siap En Hubby beli cd ori lagi untuk Pn Wife dia nih...hahahhahahahha...suker2!...

Dulu slalu berangan nak bercinta macam dalam drama2 korea tuh...muakakakakakak...p dok dang nok bercinta lama...kawen lalu...=) tapi lening pung still lagi bercinta tapi berjemaah laa...ngan anak2 skali. hehhehehehehe...

Friday, January 22, 2010

18 JANUARI ....


Hurm...3,4 ari oh duk bz dok dang nok tulis pasal tarikh nih....aboh en hubby ada kat spital skrg...masa 18hb tuh dalam keter alah balik tranung, lepas beti makan kat dungun...En Hubby pegang dan cium tgn aku say "hepi anniversary..." hah??? aku 'pengong' jap...anniversary??? aku tanya ari nih baper hb? putri2 jawab 18hb...hehehhehehhe....aku luper...sesungguhnyer aku luper...cam ganer nih aku leh luper sedangkan bab2 tarikh nih kire aku nih care la jugok...p taun nih aku leh luper??? macam dok cayer jer aku luper.......adakah bermakna aku makin tua...atau tarikh2 penting tuh dah tak penting bagi aku? hurm....aku luper....adeiii....aku leh luper??? waaa........

Hurm...maknanyer dah 10 taun ah percintaan aku ngan En Hubby? hehehhehehe...sebetulnyer tarikh nih bukan anniversary kawen..."ulangtahun percintaan" kami....pada tarikh nih la kami declare sebagai kekasih....setelah 2 minggu En Hubby tgu aku jawab pertanyaan dia. Sebetulnyer lama lg patut yer tgu sebab aku dok tau nok jawab gaper....p sebab start dari yer tanya aku sudi dok terima dia sebagai kekasih...yer ker? aku luper la gaper En Hubby tanya, p ala2 gitu laa....aku terima dia ke dop gitu ah...aku dok tau nok jawab gaper...asal2 tu kami member2 jer...pastu kami makin rapat...n makin rapat...sampailah hubungan kami tak bernama. nak kata kawan...kami lebih rapat dari kawan...nak kater kami member baik...hari2 cari gaduh jer kejernyer....nak kater kami berkasih....muakakakkaka....kami dok pernah declare. Sesungguhnyer time tuh perhubungan kami adalah tidak bernama...kadang2 kami baik biasa2 jer macam member2...ada masa kami bercerita tentang masa depan tentang kasih sayang, bergelak ketawa tapi kami tak pernah sentuh tentang cinta. ada masa kami bergaduh jer sentiasa cari jalan utk menyakitkan hati salah seorang...mencari idea utk bergaduh...tapi satu jer yg membuatkan hubungan kami tak pernah putus...."kami saling memerlukan..." kami sentiasa ada untuk satu sama lain...dulu selalu jer org bertanya, adakah kami bercinta? kami tak tau nak mengiakan atau menidakkan....kami cuma mampu memandang antara satu sama lain dan menjawabnyer dengan senyuman yg kami sendiri tak paham...akhirnyer, kami amik keputusan utk memikirkan jawapan pada soalan yg mencabar minda tuh...tapi? soalan berakhir dengan soalan. "kiter bercinta ker?"....banyak kali sangat kami ketawa biler salah seorang dari kami mengajukan soalan tuh. hehehheheheh...

sehinggalah...kami membuat satu keputusan dimana sekiranya sepanjang kami berkawan nih, salah seorang dari kami berjumpa dengan 'cinta hati...' maknanyer hubungan kami setakat tu jer laa...p kalau dalam tempoh kami 'berkawan' tuh kami tak berjumpa dengan org yg lebih baik dari masing2...kire tu adalah jodoh kami...kami terima dengan hati yg terbuka. & mungkin dah tertulis di loh mahfuz yg kami dah dijodohkan antara satu sama lain...=) En Hubby terbuka pintu hati utk bertanyakan aku samada aku boleh terima dia dalam hidup aku, mungkin gak soalan tuh yg aku tunggu tapi aku sendiri tak tahu mende yg aku nak dari perhubungan yg tak bernama tuh...lama gak ler aku amik masa nak menjawab. Aku nak jawab tak mboh, aku takut hubungan yg tak bernama tuh sampai disitu jer....aku nak jawab aku terima? aku tak pasti dengan perasaan sendiri...samada selama nih aku cuma sayangkan dia sebagai sayang seorang adik pada abangnyer...sayang seorang member kepada member baiknyer....atau aku cintakan dia? payahnyer la soalan tuh....2 minggu En Hubby sabo tunggu, tapi hari2 tanya...adei...puas pikir dan dengor nada En Hubby tanya hari ke hari tu macam hala2 ke tensen doh...hehehehhehe...En Hubby mmg pantang kalu dia tya gaper2 org lambat jawab...2 minggu tu kire dah mencabar minda doh tuh dia tunggu. hahahahahhaha.....selalunyer kalu ee...eeee...eee...2,3 kali ada jer kena maroh situ lalu. =) dan.....akhirnyer....aku jawab la...

"ORANG NOK ABANG CHIK JADIK SEBAHAGIAN DARIPADA IDUP ORANG"...

TAPI....ada tapi tuh....hehehhehehe...jawapan dari dia buat aku hampir nok pengsan, nok kekoh2 jer tepon tuh...malu ker gangang tepon....hahahhahaha...yer jawab...

'TAK MBOH !!!!"

Woh...nok pengsan rasaan dengo yer jawab gitu. Mari mikir lalu...yer wak main ke aku ker? ke sajer jer nok tgk aku....waaa....malunyer....malu ke gangang tepon....arghhh!!! tidak!!!!....nasib baek la dia cepat2 sambung....

"WAK LOLOK JER...." ada agih ah sambungan ayat2 tuh...p dok ingat oh gaper....hahahhhaha

Fuh! nasib baek yer jawab cepat2...kalu dok...dok jupper cari oh aku pahtu. Malu seh....Hahahhaha...doh dekpungnyer hok wahi do'oh lalu baloh....bayangkan ah, yer tengah2 minum air kat kedai makan depan instep tu...masa tuh ILPP agih...yer terlintas idea nok kenat...yer tinggal jer air atas meja berlari gi tepon aku...takut dang idea lari/yer dok ingat. Masa aku duk tunggu SPM, yer tau doh, tepon masa2 maner pung aku jer akan jadik operator gumoh tuh, yer tepon kul 7 masa yer nok kelas tuh...aku nih terjun katil nok angkat tepon pagi2 hari sbb lama oh bunyi tak dok org angkat lagi, yer buleh just kater " assalamualaikum...selamat pagi...sajer jer....hahahahahha...karang ah abang cik tepon muler." tu jer! pastu letak!!!!!! waaaa........bayangkan ketensenan aku hari2 gitu. Ada sekali tuh yer tepon suh aku teka lagu...aku terus terang kater aku mmg dok dengor radio2 nih...aku kureng sket. p yer maroh, suh aku teka gok. aku malas nok baloh, aku hoo jer laa...yer kater tunggu abang cik bilang, pastu dengo lagu gaper nih..."1,2,3....Tuut....tuuttt.....tut......." tau dok lagu gaper dia suh teka??? bunyi gaper tut....tut....tut....? bunyi yer letak gangang tepon ah!!!!!!! geram dok soh kabo ah. pahtu petang tuh yer tepon lok tanya lagu gaper tadi hok yer suh teka....argh!!!!!!!! tensen tahap gaban aku....p kalu sehari dok baloh ngan dia rasa macam dok lengkap jer sari tuh...lepas kawen baru dia kabo, dia mmg sajer cari baloh ngan aku, tiap2 hari pikir mende nok suh aku maroh ke dia...sebab dia tau aku dok layan org jiwang2 ngan aku....tu jer cara dia nok dekat ngan aku. hahahahhahahaha....bijok2....

pejam celik pejam celik....10 taun oh hok kami declare bercinta...hehehhehehe....hok sebelum declare tuh kami just berkasih sayang jer...dengan hubungan yang tak bernama...yg kami tak tau nak letak nama gaper. Tapi Alhamdullilah...mmg dah tertulis jodoh kami...dan semoga hari2 akan datang tetap hari2 kami bercinta....berkasih sayang....& rindu yg ada antara kami tetap sama tidak akan berkurangan.

To En Hubby ;
Honey bersyukur sebab kiter dah bagi nama utk hubungan kiter yg dok bernama dulu...honey bersyukur gok Sayang yg tertulis di loh mahfuz sebagai pasangan hidup honey....menerima kekurangan honey walaupun honey tidak secantik zulaika dan tidak sesabar Khadijah...tapi honey menjanjikan kasih sayang dan cinta honey utk sayang seteguh kasih Khadijah pada Rasullullah...cinta zulaika utk nabi Yusof....insyallah....i love u so much!

Wednesday, January 6, 2010

FAMILY PLANT VISITS

Ari sabtu minggu last cuti tuh En Hubby ajak join Kompeni PPTSB buat Family Plant Visits...ikut jer la...naik bas keliling2 plant...lawat control room...ada game...makan2...time naik bas tuh yg putri3 teruja sket. Sebab dok pernah naik bas skali habuk dari lahir...muakakkakakak....lahir2 jer naik keter naik motor...=)...tu muker ika teruja naik bas...hahahahhahaha....jakunnyer la putri3ku....

Ika duk ngan mama belakang seat blkg skali...kakak2 duk 2 orang seat kat tengah2...papa lak berdiri jer...


Masa nih kakak dok tau gi maner...amik kat control room. Orang luar memang tidak dibenarkan masuk sama skali dalam nih. Ari tuh jer pengecualian untuk kuarga staff2 tgk kat maner...bagaimana....aper2 jer la pasal sang somi..anak2 bekerja situ...hurm...kurang2 adanyer mende2 gini kita tau gak sket2 pasal En Hubby memasing time keje....dah terbukti time duk dalam MCB tu memang kedap! takde line...bukan dia sesajer wat alasan ler biler duk dalam tuh, jaga control panel ker...meeting ker.... tak dapat membalas msg2 kiter...kiter tepon dapat la haper laaa....hahhahahahaha....bijak2....p tak buat mende camni pung aku paham jer kejer En Hubby...En Hubby maner la reti nak berbelit2...dia pung dok paham biler org berbelit2 ngan dia...hahahahhahaha......Anyway...enjoy laa....makan nasik ayam...dapat hadiah...putri3 masuk pertandingan mewarna...dapatlah pensel kaler se sorang. termasuk la si kecik tuh...aper yg dia kaler pung aku tak tau...hehehhehehe....tak ingat nak snap time dia bertungkus lumus mewarna tuh...dapat gudy beg....macam2 laaa.....

BUDAK KECIK PERASAN BESO...

Agak2 kenal dop budok maner hok pakai baju sekolah kat bawah nih???? hahahhahahah....tu lah Zulaika Zuraimi yg berumur 2 taun 4 bulan lebih...Baju2 sekolah kakak2nyer seme tempah ngan nekma dia yg jaitkan. Dia tgk kakak2nyer ada baju sekolah dia pun nak gok ler...nek yer pung jaitkan lah sepasang. Lengkap ngan tudung tuh dok tahan...muakakakakakkak...


Ralik jer duk main masa tgu kakak2 yer siap nak gi skoloh hari pertama sekoloh tuh. Kena antor n tgu kejap pasal kena tukar kelas untuk darjah 2 n 3 nih. Kakak masuk kelas Al-Bukhari dan Aby kelas Ar-Radzi...kakak ain kelas yg pertama, aby lak kelas no.2...terpaksa la En Hubby tunggu nak masuk kelas kakak...aku tunggu aby...ika??? hehhehehhehe...terkujat abis orang kat sekoloh tgk dia. Ingat darjah 1!!! lalu jer mesti dengor org tegur "keciknyer...!!!!" pening mama ngan papa nak menjawab. Dari taun lepas lagi ika mengamuk cari baju sekoloh getek nok gi skoloh. Taun nih nek dia memakbulkanlah permintaan budak kecik nih...sia yg siap awal dari kakak2nyer nak gi skoloh. Siap lengkap ngan jilbabnyer...baju...kain...anak tudung...kasut jer tak dok hok padan ngan dia. Masa duk beli beg skoloh kakak2 tu lg dia semangat...masuk jer kedai terus heret beg dia tuh. Masa membayar tuh, tak bercadang pung nak bayar yg dia...dia tgk jer time aku bayar beg kakak2 dia...pastu datang dekat ngan aku kater "bayar laa! " beg dia....tergelak abis org dalam kedai tuh...ngan tokey2 kedai skali gelakkan dia. Kesian la pulak tgk...terpaksa la bayar gak yg dia....

Nak gi skoloh naik beskal....hehhehehehe...beskal tu beli masa cuti skoloh ari tuh...lamer doh yer mengamuk nak beskal...sapa dok leh lalu tepi kedai beskal. Se lagi..."rasuah" sebab time 4 ari En Hubby kejer tu angkut ngan dia2 skali balik paka. Nek yer tak mboh jaga sebab malam2 dia mengamuk cari mama, nak tido ngan mama...siang hari celik jer mata cari nek...hehehehhe....

Time nak balik lepas kakak2 masuk kelas lagi se hal...dia ngamuk tak mboh balik, nak duk dalam kelas sama ngan kakak....adei...tensen aku. Last2 En Hubby kabo nak gi beli cekelat dulu...la haper la...baru la nak balik...2,3 ari nih pung time kakak2 bersiap nak gi skolah dia sibuk la nak pakai seragam gak...terpaksa la mama bekerja lebih taun nih dalam mengosok baju kain jilbab sekolah....adei...mama lagi.......huhuhuhuhuhu....mintak2 semangat yg ada nih berterusan sampai ke besar la...jgn time kecik jer bersemangat. Dah beso kang malas lok nok skoloh...hehehheh...bukan mende tak mboh antor lagi skoloh kecik2 nih, kalu ikutkan tadika berlambak tapi...takut dia puasan skoloh awal2 nih...takut yer bosan blajo, beso sket tak mboh skoloh oh...tu jer...se agih...pada aku, biarlah dia jadik budak puas2 padan ngan umur dia...jgn beso sblm pada masa. Bukan kiter dapat ganti balik zaman kecik dia....kiter pung pernah kecik kan????
semoga putri3 mama menjadik onsan yg berguna dan berjaya dalam hidup di dunia & akhirat....amin....
U FOLLOW ME...Aii FOLLOW U...U KLIK ME...THANK's TO U...hehehehe...jemput datang lagi...

TENGOK APER YG ADER

pernah cek rank blog korang tak??? hehehe...try!

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service