JOMMMM LAYAN IKLAN...

SILA TINGGAL JEJAK ANDA UNTUK KEMBALI DIJEJAK...ehehhe...selamat berkenalan...

Saturday, March 6, 2010

KEK MARBLE STRAWBERI

Pagi tadi boleh x t'kejut tido nak buat sarapan/bekal En Hubby...huhuhuhuhu...sungguh rasa bersalah! Cik Kaka la tah haper2 bangun mengamuk dekat kul 4 pagi smalam...sedor dok sedor En Hubby cium pipi, aku celik mata tgk En Hubby dah siap pakai baju kejer...bangun2 buat air n tapau puding eskrim yg buat smalam...pastu En Hubby kater "cup cake mareng abis oh ke mama? " hahahahhahaha...tapau seme skali kat En Hubby....sedap ker??? sedap la kot, sbb smalam pun En Hubby makan banyak dah...sesambil layan FB dia...so, oleh kerana En Hubby kater sedap jadik meh ler kiter kongsikan sama2 erk....sbb En Hubby nih mmg payah ler nak kater mende yg idak2nyer...tak sedap terus cakap tak sedap! hahahhahahahah....

Nih ler Ghupernyer....p asal2 resepinyer adalah KEK MARBLE...tapi di ubah suai oleh aku jadik cup cake sebab kalau kek seloyang besor gedabak tuh kureng menarik minat putri3...sedap setara mana pun mmg tak abes nyer laa...tu yg jadik ke malas nak buat aper2...kalau buat dalam cup kecik2 nih, tengah2 main pun dia amik satu2 ngap....hehehehhehe...

KEK MARBLE STRAWBERI

BAHAN-BAHAN

1) 1 1/2 cawan tepung gandum (ayak)
2) 1/2 cawan gula kastor
3) 3 biji telor
4) 3/4 cawan marjerin
5) 1 s/t esen vanila
6) 1 sudu kecik ovallete (x isi pun xpe...kalau isi kek lg lembut laa....)
7) 1 s/t baking powder (ayak bersama tepung gandum)
8) Strawberi Emulco (terpulang la kalau nak guna emulco apa pun, coffee ker...choc ker...pandan ker...p make sure satu jenis jer la, nanti ada banyak rasa la kek tu, tak reti la nak bagi nama aper...hahahahahah)
9) Pewarna (yg aku buat kaler plain, merah (strawberi) & Hijau)

CARA-CARA

1) Pukul gula, marjerin & ovallete sehingga kembang + gebu
2) Masukkan telor sebiji demi sebiji, means masukkan sebiji...pukul rata....pastu masukkan sebiji lagi sampai la abis ke 3-3 biji tuh....pukul lg sampai kembang gebu...
3) masukkan esen vanila, pukul lagi....
4) Masukkan tepung gandum + baking powder yg telah diayak ke dalam adunan, kacau rata...guna mixer pun boleh p make sure kelajuan rendah jer la. kacau sampai sebati...tak yah lama2 sangat kacaunyer...cukup sampai sebati jer.
5) Bahagikan kepada 3 bahagian (3 mangkuk), 1-plain...tak yah taruk aper2 kaler, 2-taruk strawberi Emulco... & 3- letak kaler hijau...
6) sudukan selang seli ke dalam cawan kertas
7) Bakar selama 10 minit dengan suhu 150' didalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu...(atas oven memasing la yer....)
8) Siap untuk dimakan!

*** resepi nih untuk seloyang kek, jadi kalau nak buat kek taruk jer dalam loyang, bakar dalam 45 minit gitu...atas oven memasing la yer...


"selamat mencuba...aku pun bukan reti sgt, try2 menjadik lak...hehehhehehe...kek mana2 pun sama jer, cuma bahan tu ubah situ sket sini sket...nama pun jadik lain...=))"

No comments:

U FOLLOW ME...Aii FOLLOW U...U KLIK ME...THANK's TO U...hehehehe...jemput datang lagi...

TENGOK APER YG ADER

pernah cek rank blog korang tak??? hehehe...try!

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service