JOMMMM LAYAN IKLAN...

SILA TINGGAL JEJAK ANDA UNTUK KEMBALI DIJEJAK...ehehhe...selamat berkenalan...

Tuesday, April 20, 2010

AKHIRNYER ANGKA 7 TELAH DI KEKOH KAMBING!!!!

Penimbang kat Klinik Raihan, Dungun
Hahahhahahah...nampok dok???? tolok se kg sbb penimbang yer lebih se kg...
Aku gelak sorang2 jer dalam bilik Dr Raihan
Time tu En Hubby yg jumpe Dr sbenornyer...
En Hubby daroh rendoh...100/50 !!!
Kijer kuat lajok...dok cukup rehat.
Aku suke!!! akhirnyer ANGKA 7 tuh dah tak dok...
muakakakakakkak....best2!!! angka tuh telah dikekoh kambing!!!
Tu hasilnyer aku minum SUSU KAMBING segera HiGOAT
pagi2...n malam skali sblm tido...
dan tu adalah keputusan utk SEKOTAK sahaja!
BUKAN UBAT KURUS okey!!!
tapi dengan minum susu tu leh kurangkan berat badan.
Sbb pagi2 sblm makan apa2 aku minum segelas jer masa perut kosong
Kenyang sampai ke Tengahari...tengahari makan cam biasa je...
Aku ngan makanan mana leh dipisahkan seh...hahahahahah
Aku just wak eksperimen sbb ari tuh masa gi amik stok
ada sorang makcik tuh bgtu adik dia yg obes
minum susu tu abis sekotak hilang 4kg!
masa aku start minum susu tuh berat yg last skali
aku timbang masa bulan 1...masa ari derma darah
P dok jumpe lok cari buku derma daroh...
nok tunjuk bukti...tensen tul ah
masa derma darah ari tuh berat aku 70kg++
Gilo...penangan makan lepas raya...
masa raya ari tuh berat aku 65kg...
Sblm diet berbulan2 lamanya
Selepas beberapa bulan je aku jadi FULL TIME HOUSEWIFE
aku adalah seberat 79kg!!!
lepas raya naik 5kg! gilo....gilo...
Pastu aku rasa ada lg kot naiknyer...hahahahahha
sbb...aku adalah alah dengan PENIMBANG
aku takuuttt...aku tak boleh terima kenyataan...
hahahahahah...p malam tu aku rasa cam kompiden jer
tu yg aku timbang...hasilnyer....taraaaa...
sampaikan dokter raihan tya "awak wak aper tuh??"
hahahahah...doh bunyi klik2 blkg dia
aku kater...sajer timbang nih...kah kah kah
Sampai dokter pung tumpang gelak
Sbb dokter raihan tau yg aku tgh planning nak pregnant!
Dokter kater..."bagus gak awok turunkan berat sblm pregnant..."
"nanti pregnant dok lah naik banyak sangat"
keh keh keh...berat dah turun...prengnant jer belum...
belum ada rezeki lg...
masa mula2 masuk jumper dokter tuh
dokter tya ada apa zuraimi?
aku kater....
"Dia alahan dokter, bgn2 jer pening + nak muntah"
hahahahaha...dokter terkejut! siap bulat mata2
sebab baru bln 1 ari tuh aku gi jumpa dia
bgtu plan nak pregnant....kah kah kah
cepat2 jer aku sambung...
"dia jer alahan, saya tak dok isi lagi pung..."
Gelak beso dokter raihan
siap tya aku nak pil subur ker???
tak mboh!!!!...nanti berat aku naik mendadak
ada rezeki ada laaa....
Yg pasti sblm pregnant nih aku nak turunkan berat dulu
sebab??? setiap kali aku pregnant
aku akan naik berat badan sampai...
20kg okeh!!!!
tu la yg menakutkan aku sbenornya disebalik PREGNANT...
masa mengandung anak sulong
berat aku 55kg....nak bersalin tuh 68kg....
anak ke-2
berat aku 62kg...nak bersalin tuh 80kg!!!!
anak ke-3....
berat aku 65kg....nak bersalin tu...89kg!!!!!!
dan aku dok sanggup sekitanya berat aku mencecah angka
100kg!!!
sebab nak turun sangat payah okey...huhuhu
nak tau pasal apa aku leh turun byk lepas anak ke-2 tuh?
Aku sambung blaja 2 taun masa Aby umor 7 bln...
n aku amek matapelajaran Bola Baling utk elektif
petang2 aku jogging...aku gi gym time ari cuti...
aku sgt aktif okey time tuh...
dan skrg? na mungkin dah akan turun sbyak itu
sbb??? aku adalah FULLTIME HOUSEWIFE
waaaa......korang doa2kan aku erk...
boleh turunkan berat sket lg...
Rezeki untuk PREGNANT lagi...
dan....masa pregnant kali nih dok naik sampai 100kg!!!
nota kaki : Susu Kambing Segera Higoat mmg terbukti boleh menurunkan berat badan....=)) dengan harga yg mampu milik...disamping tidak mempunyai sebarang bahan campuran lain, bagus utk tulang! sbb setiap kali pregnant, gigi aku akan tercabut sekurang2nyer 2 batang!!!

Saturday, April 17, 2010

GRADING TEKWANDO

Pagi2 sabtu...wargh!!!......bestnyer kalo leh sambong tido sampai tengahari...
Tapi??? Ahad sampai Khamis mmg kompom2 kejer...
Sbb owang skoloh...
Jumaat & Sabtu lok ada kelas Kafa....
Hurm...Sabtu mgu nih tak gi la kelas Kafa
Sbb...ada grading tekwando
Kat Dewan Kilat TNB Paka...
Hurm....pg2 dah kejutkan Putri2 suh siap2
Ngelas tuh baru kejut Papa...
Yang paling LAST BANGUN....championnyer adalah...
CIK KAKA!!!
Papa dia yg kejutkan n siapkan dia.
Gi Bekpes kat Kedai Pas
Pastu terus ke Dewan Kilat TNB Paka....
Kul 10.30 gitu start...abes kul 11 lebey...
Balik tu lajak ker Pasar...sebab pakai driver ari nih
tu yg ke Pasar...kalu dok, malasssss....beli jer hok mana ada kat kedai depan umah tu...=))
Sampai umah terus sinsing lengan...MASAK
Siap2....TIDO!!!!
Tapi mana lah leh tido siang aku nih
mata katup p tlinga tetap jaga...
Pening paler2...Ngan putri3 yg duk bergalok
Pah2 gura...baloh...ngamuk ah mana2 sorang
Eeeiiii....tensen!
Nih dah senyap laker oh, Paksa rela tido laker
Ngan papa2 yer skali...
Ok...CHOW....=))
Eh jap...gambo???hurm...tgk ah kalu rajin memalam karang ker....
Tuunnngggggguuuuuuuuuu........
ceh! macam ada ramai baca blog nih...Poyo jer...
hahahahahhaah...ada aku kesah?

Thursday, April 15, 2010

Kona mula...gi amek mula...amek mula...


Adei...ada jer wat mama pening ngan awak nih Cik Kaka...ari nih ajak dia pegi post office nak pos baju kastemer...tak bungkus2 la, bawak dalam plastik jer...nak pegi tu Cik Kaka dah tya "mama nak bawak gi maner bj tuh" mama jawab...nak gi ator ke tuan dia laa...pastu sampai jer post office dia tgk mama letak dalam sampul plastik pos laju...lepas setel2 tuh masuk dalam keter, nak jer kuar dari perkarangan post office dia tanya dalam nada cemas "baju mama maner? baju mama jait...maner???" aku jawab ler dah ator doh...dia kalut skali "Kona mula, kona mula...g amek mula bj mama, bj mama jait...g amek mula! kona mulaaaa!....kona mula g amek bj mama...g amek mula! " kah kah kah...Eeeee...ada2 jer la awak nih Cik Kaka....ayat tu jer yer duk ulang dalam keter sampai la sampai umah...mmg dalam mode nak mengamuk la dia suh aku pusing smule, g amek smula baju tuh....hahaahahahahha...nak marah dia mengamuk pun cam klako la pulok....taun depan, kompom antor skull laaa....pening mama nak layan awak hari2...adei...smalam ngamuk nak tepon nekma, lama gilo bergayut ngan nekma dia p pusing2 ikut tu ler jer mende dia bgtu...adik pegi koloh...wak kijer koloh....hahahahahhaha...nenek pun surender dok leh nak layan yer cakap. Maa aku kater, Ika nurun mama...byk mulut...masa kecik2 kalo balik skoloh tu ada jer mende nak crite...slagi tak abis bercerita mmg maa aku tak leh wak kejer lain...sampai maa aku masuk jamban pun aku setia lg bercerita kat luar jamban! hahahahahahhahahahaha...pastu se agih mende yg sampai lening ada lg ngan aku, cepat jer tegur mende2 yg aku rasa pelik ke apa ker...kah kah kah...yang nih mmg slalu jer aku kena marah di En Hubby...aku tgk mende2 ke...tercium bau apa2 ker...apa2 jer yg aku rasa pelik jer laa...dah tak terpikir mende lain, laju jer mulut aku tegur. keh keh keh...bukan sengaja pun...=)) dulu kecik2 slalu kena marah di Abah sebab mulut nih laa...kalo gi makan gulai, gulai umah org tuh tak sedap, situ2 ler jer aku bantai kabo "huh! dok sedap gulai org nih!!!..."kah kah kah...jujur aper....kan?kan?kan? hahahahahahah....lening dah ok dah...urmmm...ok? ok.....=)) tak caya? tanya En Hubby...kan abang kan...? ngeh ngeh ngeh....

TERBARU & TERHANGAT DIPASARAN

GAPER??? GAPER???....muakakakakak...sajer jer...nok 'NYOHO' hasil air tangan aku yg kerah kekong nih...ngeh ngeh ngeh...lama doh terlibat dalam gejala nih p gok baru nak publish di Blog nih...=) sbenonyer nok Nyoho reti doh edit2 gambo...hahahahaha...layan picca kat bawah erk...pasni dok tunjuk doh sini sining...nok tgk bleh ke
Hek hek hek....promote blog dok starang...kah kah kah...sekadar hobi jer beno...dok amek tempahan sapa leh beli iPhone pung...cukup2 bleh makan Big Apple kat Mesra Mall jer...
"Poya2 time ngan Cik Kaka"
pader puasan lajok duk gumoh jer...sebulan ada la selai 2...tetime malas, dok amek2 pung...takut dok siap jer kalu amek time malas. Melainkan kastemer kater...takpe ah siap biler2 pung. hehehhehehehe...Amanah orang bukan leh wat main2 seh...fokus! fokus!...=))

Yang MENORA nih yg terbaru ah...paling mencabar minda nak siapkan oleh org yg malas macam aku...hahahahha...malas2 pun siap aper..."pitis" seh...dok siap dok leh pitis...tapi yg pentingnyer, KUALITI okey...InsyaAllah...kualiti terjamin...=)


Cantek??? Ngeh ngeh ngeh...tq...tq...perasaan berlebihan ngoh ah. hehehhehehe...abaikan ok! =)
Pic2 yg kat bawah nih yg terdahulu...layan jer laa...byk dah benornyer jait p dok amek gambo sbb....hurm...perlu ker disebut lg pasal Arwah Kameraku??? hahahahahah...kang En Hubby sentap pulak...kah kah kah...Nanti la ada mood aku publish kat blog se agih tuh...ada sokmo masuk tapi tu laa...Cik Kaka ah sokmo ajok mama gi jalan "She Mall"...mama hok alahan sokmo doh bab2 jalan2 soping2 nih....keh3x...Tabiat itu secara rasminyer telah diperturunkan kepada Cik Kaka...Sbb??? dari dalam perut lg dah Cik Kaka dibesarkan atas keter jer...dah mama mmg
" wahi do'oh lalu nah "
bab2 jalan2 nih...hehehhehheeh...jalan jer...cuci2 mata...terapi kan...=))
Yang kat atas tu baju Pn Rosiana...hehehhehhehehe...tu Cik Kaka nak try baju 'awam mama' nak tau padan ke idak ngan dia...hehheheehhe


Yang nih baju sepupu Pn Rosiana...yg ni pun Cik Kaka nak jadik model gak, p dok dang jadi model diatas sebab musabab yg tak dapat dielakkan...=)

Hah! nih baju Tuan Punya Tanah...hehhehehehhe...bukan baju raya sbb siap lepas raya...sempat utk Raya Petronas jer....=))


Baju raya putri3ku yg tersayang...sah tya dah En Hubby baju melayu dia nak jait manik gak ker??? kah kah kah....En Hubby jawab dengan pantasnya..."tak yoh ah!" dalam nada cemas....kah kah kah....

Haa...nih baju my sister-sister....taun lepas kami pakai boria kaler biru...taun nih plan2 kaler gold...InsyaAllah...ada rejeki....ada la...hehehhehehehe...apa kater penaja?
penaja kater..."taun nih taun rima, kemungkinan beso tiada sponser disebabkan awal2 taun lg semua budget di kekoh rima...." =)) hahahahahahahhaha....TUUUUNGGUUU dan tengok jer la kot2 ada berlebihan sisa2 kena kekoh rima....keh3x

Wednesday, April 14, 2010

PhotoScape Perisian Edit Gambar

Ngeh...ngeh..ngeh...dah jumpe dah setelah menggodek-godek...biler tgk gambar2 yg diedit kat blog orang, mak aih jeles....hahahahaha nak buat mmg kompom tak reti...saper2 yg sama2 tak tau macam aku nih..meh aku share...hahahhaha...meh2...free jer download kat tenet dgn Broadband Cap Ayam aku nih pun lepas jer...=))

Nih aku memperkenalkan....cewah2...bagi yg otai dediam jer la erk...kah kah kah...bagi yg mak budak baru nak kenal dunia blogging2 nih jer....=) sah! shut Up!!! kah kah kah...aku suh org diam...p aku yg tergolek2 suker...suker dapat mende nih...suker terbayangkan otai2 suker kat aku...hahahhahaha....

Download PhotoScape

Korang klik jer link Download PhotoScape kat atas tuh....klik jer...tak kena bayar pun...hehehhehehe...tak susah pun guna mende alah nih...


Download dan install cam biasa dan terus gunakan semudah A-B-C, tak payah ajar pon korang dah power rasanya, try & error la erk, lawat laman web dia kalau nak lihat tutorial dan contoh. http://www.photoscape.org/

Kater Isma Halil....Contoh...contoh....hahahahahah...tgk la contoh2 yg diedit oleh amatur nih...keh keh keh...gambo lama dah, sblm kamera aku mati lemas kat gambang Water Park...adei...sedih la pulak teringat...biler En Hubby nak hadiahkan DSLR sebijik kat Pn WIfe dia nih...En Hubby...Sila amek attn okeh....hehehehehhehe....besar punya harapan Pn Wife ni...kalo mintak yg rm299 pun buleh tahan kire doh...hahahahahahha....aper2 pun...contoh...contoh....=))

Gambar kat atas tu masa Tragedi Kamera aku mati lemas ari tuh...walaupun kamera cap ayam jer...tapi dah byk berjasa...huhuhuhu...nak dimasukkan ke ICU pun kos rawatan dia sama mahal dengan yg baru...Redha jer la sampai En Hubby sambarkan DSLR sebijik Utk Pn Wife...Opsss...tersasul laie....hahahahahhaha...buat2 tersasul banyak kali gitu, kot2 En Hubby terlepas pandang Entry2 sebelum ni...hahahahahhahahaha....gambar kat atas tu time gi Gambang Water Park....InsyaAllah ada rejeki En Hubby bila pulak nak pegi??? hahahaha...
Hah! tu dia...rasa2 korang Cik Kaka aku tengah wat pe? Ada saper2 berani nak tempah jait manik kat baju??? nih second beader kat umah erk...jgn tak tau...hahhahahahaha...serabut sgt dia duk mengganggu aku nak siapkan baju orang, aku bagi sebekas manik yg bercampur yg aku malas nak asing, bagi jarum...jarum real ok! ngan benang...baju kurung dia yg dah tak padan... amek ko, meleleh air liur nak siapkan baju dia tuh...mmg tak kaco aku dah pastu. Asal aku buka box nak menjait, dia sebok cari yg dia gak...hahahahaha...menjadik tektik nih yer tuan2 puan2...p 2,3 kali gak ah tercucuk jari...p lepas tuh dia berhati2 laa...Aksi bahaya nih, dengan pengawasan yer...hasilnyer, aku lupe nak amik gambo. P yg pasti mmg tak leh sarung terus baju tuh sbb dia jait skali arung...bawah baju, lengan, dada...blkg...semua!...asal ko bahagia la Cik Kaka...janji tak ganggu mama jer...=))

Khusyuk ork??? hahahhahahaha...mmg pekerja berdedikasi laa...tekun gilo...puas duk cokkoh, duk nerak...cangkung...ader laker...Adei....SAper2 yg berminat nak buat tempahan sila hubungi Cik Kaka yer...=))

Ok...berbalik pada software yg kat atas tu...SELAMAT MENCUBA.....kongsi2 pada mana2 yg baru macam aku ni jer...yg dah otai tuh senyap2 jer laaa....hehhehehehehe...

ANTARA KASIH SEORANG IBU & PENDERITAAN SEORANG BAYI....

Pagi tadi duk tgh2 blogwalking...memang kejer aku tetime pagi jenguk blog kengkawan baca2...komen2...terbaca la pasal Adik Hana nih kat blog Zel...MasyaAllah...aku bersyukur sesangat sbb aku...En Hubby dan Putri3 dikurniakan kesihatan yg berpanjangan...Baca saja dah buat aku sedih sesangat, agak2 kalau aku ditempat Ibu Hana adakah aku akan setabah dia??? Tapi org kata...Seorang Ibu akan mendapat kekuatan tiba2 bila bergelar IBU....InsyaAllah...marilah kita sama2 berdia utk Adik Hana....

Saya Rohaiza Bte Ishak. Saya merupakan guru Kemahiran Hidup di MRSM Muar. Tujuan saya menulis email ini ialah untuk memohon belas kasihan dari pembaca kerana anak kedua saya yang bernama NurHannah Bte Mohamed Helmi berusia 3 bulan tidak sihat

Ketika bersalin, anak saya lemas kerana tali pusat keluar lebih kurang 40 minit sebelum saya bersalin. Ini menyebabkan anak saya lemas kerana tidak mendapat oksigen kerana tali pusat sudah terkeluar.


Apabila doctor scan (MRI) otak anak saya, doctor menyatakan bahawa anak saya terencat akal kerana sel-sel otak telah mati kerana kekurangan oksigen. Hanya Allah yang tahu apa yang saya rasa ketika itu.


Kaki bagaikan tidak jejak ke bumi. Muka saya pucat bagaikan tiada darah lagi. Hampir 3 minggu saya mengambil masa untuk terima hakikat apa yang doctor terangkan mengenai anak saya. Hari-hari saya menangis. Saya rasakan hati saya kosong.


Selepas 3 minggu saya cuba berkongsi masalah dengan teman sekerja. Semangat saya mula datang apabila ada rakan yang mengalami situasi yang sama seperti saya iaitu anak mereka lemas ketika bersalin. Doktor juga menyatakan anak mereka terencat akal. Tetapi kuasa Allah mengatasi segalanya dan anak mereka alhamdulillah sihat. Tetapi saya akui bahawa saya hanya insan yang lemah. Kadang-kadang saya kuat, kadang-kadang saya lemah sangat.


Rakan menasihati saya agar perbanyakkan solat hajat, baca yassin dan bersedekah. Alhamdulillah. Saya melakukan semua nasihat yang mereka berikan. Perkembangan terbaru tentang anak saya ialah dia masih lagi belum boleh menghisap dan menelan. Minum susu menggunakan tiub yang dimasukkan terus ke perut. Suction machine pula digunakan untuk menyedut air liur kerana anak masih tidak boleh menelan.


2 minggu lepas anak dimasukkan ke hospital kerana jangkitan kuman pada paru2. Ketika itu keadaan anak terlalu lemah menyebabkan doctor sukar mencari urat anak. Pilihan kedua ialah masukkan line hingga ke tulang.


Sekali lagi anak saya diduga iaitu selepas 3 hari kaki anak bengkak. Apabila doctor buat x-ray, rupanya kaki anak saya patah kerana dicucuk ketika memasukkan line.Pergerakan anak saya tidak seaktif bayi kerana kesan kurangnya oksigen di otak ..tambahan pula kaki kanan anak bersimen.


Hanya Allah tempat saya mengadu. Jika boleh, biarlah saya yang menanggung semua kesakitan itu, bukan anak saya yang berumur 3 bulan. Minum guna tiub, tak tahu menelan…kaki pula bersimen.


Kalian bayangkanlah bagaimana perasaan seorang ibu yang menjaga janin dalam kandungan bagaikan menatang minyak yang penuh. Tetapi selepas lahir, begitu besar ujian untuk anak saya.Terus terang saya katakan bahawa ini adalah ujian yang maha-maha besar dalam hidup saya. Saya bersyukur kerana Allah menguji saya kerana Dia sayangkan saya dan anak.


Dikesempatan ini saya memohon, merayu dan menagih simpati agar kalian dapat meluangkan masa untuk melakukan sembahyang hajat agar kesihatan anak saya pulih dan jauhkanlah anak saya dari sebarang kecacatan.


Andainya terlalu berat permintaan saya, bacakanlah Al-Fatihah. Jika permintaan ini juga berat, cukuplah kalian mengucapkan INSYAALLAH agar anak saya sihat, dijauhkan dari kecacatn dan dipulihkan kerosakan pada otaknya. Mudah-mudahan dengan keikhlasan kalian, doa kalian dimakbulkan. Hanya Allah yang mampu membalas budi kalian.


Saya juga memohon agar kalian dapat forwardkan email ini kepda rakan-rakan kalian agar dapat membantu anak saya. Kesihanilah anak saya kerana dia terlalu kecil untuk memahami erti kesakitan. Jika ada nasihat, pengalaman dan ilmu..emailkanlah kepada saya rozex_3056@yahoo.com.my. Di sini saya sertakan panduan sembahyang hajat. Mudah-mudahan bolehlah kalian amalkan jika ingin memohon sesuatu hajat. Percaya dan yakinlah bahawa Allah maha mendengar doa dari hambaNya.

Solat Hajat

1) Niat Ushalli sunnatal hajati rak’ataini lillaahi ta’aala.

2) Tiap-tiap 2 rakaat sesudah membaca al-fatihah, baca Ayat kursi 1x, dan Kul huallah huahad sebanyak 1x.

3) Sehabis salam yang terakhir, sujud semula. teruslah meminta hajat kepada Allah dengan khusyuk.Insyaallah Allah makbulkan.

Ayat Kursi

Allahu laa ilaaha illaa huwal hayyl qayuum, la tak khu-dzuhuu sinataunw walaa naw-um, lahuu maa fis samawaati wamaa fil-ardhi, man dzal-la-dzii yasy-fa-‘u indahuu illaa bi-idz-nihii, ya’-lamu maa bayna aydiihim, wamaa khal-fahum walaa yuhii-thuuna bi-syai-inm min’ilmihii illa bimaa syaa-a, wasi-‘a kursiy-yuhus samaawaati wal-ar-dha, walaa ya-uu-duhuu hifzhuhumaa wahuwal ‘aliy-yul azhim.



Gambar ini diambil pada hari ke-2 kelahiran Hana. Waktu ini Hana di ICU nursery. Hana bernafas menggunakan mesin kerana ketika lahir, denyutan jantung sudah terhenti. Doktor melakukan CPR untuk mendapatkan semula nyawa Hana. Allah Maha Berkuasa. Alhamdulillah.


Ini gambar 2 minggu lepas ketika di wad knk2 tiba2 pernafasan Hana laju. Doktor memberi saya 2 pilihan. Pilihan pertama untuk mendakap Hana buat saat terakhir kerana Hana terlalu sukar bernafas. Pilihan kedua pula ialah masuk ke ICU dan memasukkan kembali tiub pernafasan. Doktor menerangkan jika tiub sukar di masukkan ke mulut, mereka akan masukkan melalui leher dengan menebuk leher Hana. Dengan kuasa Allah tiub berjaya dimasukkan melalui mulut.


Ini gambar ketika Hana dimasukkan ke ICU selepas tiub pernafasan dimasukkan melalui mulut. Hanya air mata saya yang menemani Hana ketika di ICU kerana saya tidak dibenarkan menjaga Hana ketika di ICU.

Ini gambar selepas kaki Hana disimen. Tiub di mulut Hana digunakan untuk menyusu. Belum lagi pandai menghisap, kaki pula patah. Alhamdulillah atas ujian yang diberikan. Saya redha.

Saya berharap dengan melihat gambar Hana, lahirlah sedikit simpati dari kalian. Cuma doa yang saya pohon dari kalian agar Hana boleh membesar seperti kanak-kanak yang sempurna. Jauhkanlah Hana dari kecacatan.

Mudah-mudahan Allah gantikan sel yang rosak di otak Hana dengan sel yang baru dan dipilih di kalangan sel yang terbaik untuk Hana. Inilah doa yang tiap kali saya baca setiap sujud yang terakhir, setiap kali lepas solat fardu dan solat hajat.

Mudah-mudahan Allah makbulkan segala doa dan Allah berkati segala usaha saya. Selebihnya saya bertawakal. Amin.


p/s : cerita nih mmg aku copy bulat dari blog Zel...hurm...

Friday, April 9, 2010

FEBERET CIK KAKA

Cuba teka buoh gaper??? bayangkan, yg nih menjadi kudapan Cik Kaka aku time2 tgk Key Moss...Pocoyo...Dibodingboding.......papa dia tanam masa mula2 duduk kat umah nih.sekarang dah boleh makan hasil...kejap jer besonyer...ada sorang pakcik kat kelantan bgtu, buah ceri nih boleh buat ubat kencing manis tak silap aku ar...hurm...meh ler umah aku kalau nak makan. Awal2 tuh berebut ngan burung tetiap hari, sekarang dah tak termakan banyaknyer...aku pung suker buah nih...kecik2 dulu mmg feberet laa...keh keh keh...sekarang dah tak termakan...=))

Monday, April 5, 2010

SIHAT DENGAN HiGOAT

Entah kenapa baru terbuka pintu hati nak mencuba sesuatu yang baru, yang tak pernah terlintas di kepala aku...BERNIAGA. Sebenarnya memang dari dulu lagi duk usha2 peluang berniaga tapi banyak benar perkataan "kalau..." kalau itu...kalau ini...tapi entah camner boleh terbuka pintu hati nak cuba2 berniaga SUSU HiGOAT nih....En Hubby pun bagi green light...selalunya kalau aku kater nak cuba itu ini dia akan gelak dulu sebelum abis aku citer. Hahahahahaha...dah paham sangat ngan Pn Wife dia nih...mulut mmg "wo wa wo wa..." tapi nak promote kat org2 hampeh ler...hahahahaha...tapi yang nih mmg aku cuba sendiri...n bagi En Hubby...bagi maa & abah...adik...mertua...sedara2 try dulu. Bermula ngan maa yang selalu jer ngadu sakit lutut...kaki...nak berdiri lama2 pun tak boleh. Alhamdulillah, baru jer beberapa paket maa kater cam ok jer minum susu nih. Masa tuh takde lagi dalam hati nih nak join mende nih...bunyi jer SUSU KAMBING dah terbayang dah ketidaksedapannyer...hahahahahha...tambah2 ler ngan aku yg mmg sedia ada TAK SUKE susu...sebarang susu ok!...hehehhehehehe...
TAPI....biler aku try secawan, rasanya mmg tak sama dgn susu2 lain yg sedikit rasa hamis laa...rasa muak laa...S.U.S.U...semua org tau kan rasa susu? tapi...SUSU KAMBING HiGOAT mmg takde semua tuh! rasa plain jer....buat pun takdelah sepeket tuh dengan air yang semug beso...just 200ml sahaja. Kalau cawan tea tuh, tak sampai 3/4 cawan. percaya tak kalau makhluk yg mmg TAK SUKA susu nih kater SUSU KAMBING HiGOAT nih sedap. Dengan Nama Dia, aku mmg tak tipu. Sedap lagi pada air soya. Takde gula...takde kena tambah apa2...100% susu kambing.
Yang menguatkan lagi rasa nak join ngan SUSU HiGOAT nih biler abis 2 paket jer, bangun pagi aku dah takde rasa sakit2 tapak kaki, pergelangan buku lali...lutut...sakit lain mmg aku takde...aku seorang yg sehak okey...yang nih pun sebab datang ngan pakej lepas beranakkan 3-3 putri aku tuh...masa mengandung berbagi kalsium ngan baby...tapi mamanyer tak pernah dengar kata papanyer utk minum susu! hehehhehe....kecuali sakit pinggang yg mmg dari budak lagi aku mmg takleh berdiri lama2...rasa cam nak patah jer pinggang. Time berdiri basuh pinggan mmg terasa sesangat la...tapi baru jer try 2 paket aku dah tak rasa sakit pinggang tuh...sekarang dah abis sekotak dah mmg terasa sangat kesannya...bangun pagi2 dah takde dah menengung panjang nak boleh ke berdiri sbb sakit tapak kaki ngan pergelangan buku lali ngan lutut tu...susu nih CUKUP bagus untuk orang2 tua...Ibu mengandung menyusu pun bagus minum...student2...orang sakit lama...Alhamdulillah...biler aku sendiri yang rasa kesannya aku teringatkan member aku yang dari dulu lagi ajak aku berniaga...hehhehehehe...mamanyer business woman ok...tapi aku yg takde keyakinan sebenarnyer...baru2 nih dia ajak aku berniaga SUSU KAMBING. tapi macam biasa, buang karan jer kalau nak promote ker...nak ajak aku berniaga-niaga nih...hehehhe...malam tu gak aku msg dia tya pasal bisnes yg dia ajak aku join bulan lepas. Lepas kena kutuk sikit sebanyak...=) dia cakap SUSU HiGOAT. susu yg aku try nih rupernyer...aku fikir, dalam aku minum2...beli2 tuh baik aku join skali. murah pun murah...Esok tu jugak aku jumpe dia kat kedai dia n discuss pasal nih. Hari tu gak aku kuarkan modal untuk ini semua. Aku bukan seorang yg mudah terperdaya ngan hal2 camni, kalau aku tak cuba sendiri mmg aku tak berani nak amik risiko. Lusa tu jumpa mama...mama terangkan secara terperinci...ajar camner2 nak berniaga...dah! setel...hehehhehe...mana tau kan rezeki nih ditangan Tuhan...so sekarang aku tengah berusaha....InsyaAllah....setakat hari nih saat ni aku duk menaip nih...Alhamdulillah, keputusan aku adalah betul. En Hubby, maa, abah, adik2 & putri3 memberikan sokongan penuh pada aku...siap bersama2 menjayakan tuh...hehehhehe...terima kasih semua....I LOVE U!!!




1/7 daripada stok yang ada ngan aku sekarang...baru amik kelmarin ngan Asha....selebihnya bagi adik bawak balik kat maa kat kg utk mereka2 yg order...yang nak try...bagi aboh cuba, mintak2 aboh akan bertambah sehat dan sembuh cepat...Kami nak tgk aboh senyum macam dulu...=) ....




khasiatnya nanti aku citer secara terperinci dalam entry seterusnya...ingat nak buka blog khas utk nih tapi belum berkesempatan...InsyaAllah....



Kopi nih campuran spirulina & susu kambing. Bagus untuk orang lelaki...dan mmg paling laku dikalangan kastemer lelaki. Sekali try memang nak lagi...untuk bagi tenaga dan tak rasa letih walaupun kejer shift malam macam En Hubby...Dulu asal ada jer org bgtu kopi itu ini bagus mmg aku beli utk En Hubby try, kesian benornya tgk dia letih kejer...tapi kebanyakkannya tak sesuai ngan En Hubby...hehehehhee...sorry yer sayang...keh keh keh....tapi yang nih En Hubby kater rasa pun sedap walaupun tak sewangi kopi ali cafe...ok jer stakat nih. Baru jer bagi En Hubby minum, belum abis lagi sekotak jadi tak dapatlah nak komen lebih2...tungguuuu....=)










yang nih stater kit utk sesiapa yg berminat nak jadik ahli. Bila dah jadi ahli, boleh la rege murah...walaupun mmg dah sedia ada murah...Untuk jadik ahli cuma RM50, dapat susu sekotak, beg ngan buku dia tuh...lupa dah mama cakap org pgl aper....hehehheehhe....untuk berniaga ada lak pelan2 lain...kalau ada yang berminat boleh la tanya...aku akan ceritakan secara terperinci. InsyaAllah....tapi make sure try sendiri dulu...baru leh bagitau orang...promote2 kat org...jgn promote kat orang berapi2 tapi kiter sendiri tak pernah cuba...HAMPEH....hehehhehehe.....
saper2 yang berminat, boleh hubungi aku di
012 - 9066537...yatie
kalu duk area paka, kemaman, dungun bleh set masa jer kita jumpa...

Friday, April 2, 2010

KISAH DENGGI

korang ada sejarah dok ngan DENGGI ? aku??? hurm...bukan aku la...yg aku nak citer adalah En Hubby aku...masa tu aku duk kat paka dah, lepas jer kawen aku terus pindah duk kat dungun, setaun tu aku dpindah menyewa kat paka...masa kat paka tu la nak ke jadik ceritanyer. Alkisahnyer time aku aku tengah sarat mengandung putri yg no.2, Asal malam jer mesti En Hubby demam...siap mengigil-gigil lagi tuh. Siang ok jer, siap boleh gi kejer bagai.Tapi...ada tapinyer...En Hubby demam dalam 2 minggu x silap aku lah, 2,3 kali gak ler gi klinik, siap dokter nak bagi surat suh refer spital besar takut2 denggi. sebab time tu mmg heboh giler la pasal denggi nih. Aku mmg la suh sesangat...tapi En Hubby degil. Time tu mmg tak banyak sangat info pasal denggi. Yg kami tau denggi tu macam demam2 jer...kena kekoh di nyamuk. Kebetulan satu ari tuh balik kg, En Hubby demam lg, aku bawak ler dia pegi klinik pakar kat bandar tranung tuh. Masuk2 jer dokter terus bagi surat suh masuk spital sebab memang syak denggi. P En Hubby berkeras tak mboh! adei...nak paksa2 bukan boleh...paksa orang tua...bukan budak2. P masa alah balik dari klinik tuh, sampai jer kat jalan airport, En Hubby cakap dia dah tak rasa apa2 kat kaki ngan tangan . Cam kebas gitu. Masa tu kalut la dia nak pegi spital. Patah balik ke bandar terus ke emergency room. KOMPEM!!! DENGGI!!!....hah engko, 2 minggu menepek kat bed di spital. Kebetulan lak, esok tuh time gi tgk dia kat spital, malam tu maa aku yg jaga En Hubby sbb aku sarat mengandung 7 bulan ke no.2...Putri sulong lak demam panas...terus masuk wad. means 2-2 la...nok tak mboh mmg aku kena duk spital gak ler. Putri sulong time tuh mmg tak mboh gi ngan orang lain. Yg kesiannyer maa aku la...kejap2 naik tgk menantu...kejap2 turun tgk cucu ngan anak sulong dia nih...2 minggu gak la bertapa kat spital tuh. Bahagian En Hubby, dia tak sedar pung brape ari duk spital??? dia kater 2,3 ari jer. Bayangkan, dia nak sikat rambut pung tak larat...sikat2 tak masuk rambut dia di sikat. Maa aku yg jaga dia nih menangis tgk dia, siap tolong sikatkan lg rambut menantu dia tuh. Tu lah salah satu sebab mengapa En Hubby sayang sangat kat MIL dia tuh...

Ada sekali tuh, dokter pelatih cucuk jarum naj amik darah, kalau denggi nih dia amik darah setiap jam ke brapa jam skali dah tak ingat aku. tapi mmg banyak kali dalam masa sehari tuh. Dia cucuk2 tak masuk...cucuk2 tak masuk...maa aku kater laaa..."sakit tuh!" dokter pelatih tuh siap marah ke maa aku kater "kalau makcik tak sanggup tgk, jgn tgk" dah banyak kali dia tenyeh jarum tuh tak masuk2, En Hubby mmg tak larat nak buat aper2...nak marah2 jauh skali la time tuh. Kejap pas tuh datanglah dokter senior...korang tau??? rupernyer....jarum tuh mengelebek! tu yg cucuk2 tak masuk!!! siap dokter tuh leh kater kat pelatih tuh..." Buat seksa pesakit la awak nih!" maa aku?? memang situ ler jer marahkan pelatih tuh. Bodoh tul laaa....masa maa aku tegur tuh takdenyer nok belek2 jarum tuh tgk. maa aku kater sampaikan En Hubby tuh berkerut muker tahan sakit. Mmg seksa gilo kena denggi nih...aku yg duk wad bawah ngan putri sulong demam panas, gendong yg no2 dalam perut....susah hati ke En Hubby duk wad atas lagi...tertekan gilooo.......hurm...Alhamdulillah 2-2 selamat....

Lepas jer kuar spital tuh barulah En Hubby terbaca pasal info2 denggi nih...dia kater kat Pn Wife dia..."rupernyer denggi boleh bawak mati la honey..." dan...yang paling menakutkan...En Hubby sikit lg nak kena denggi berdarah macam Din Beramboi tuh. Kalau malam tuh tak terus ke spital...mungkin En Hubby dah takde bersama2 aku sekarang. Lepas jer kejadian tuh, setiap kali demam sikit2 pun mesti terus ke klinik...sebab En Hubby dah kena denggi sekali...kalau kena kali ke-2 dia akan berisiko denggi berdarah! denggi berdarah boleh bawa ke mati...sebab denggi nih disebabkan oleh nyamuk...biler kena gigit di nyamuk nih, darah kiter akan menjadi pekat dan beku...yg terjadinyer denggi berdarah sebab masa tuh darah dah beku n tidak mengalir dan kuar2 bintik2 merah pada kulit...aku bersyukur sangat En Hubby masih lg dipanjangkan umur oleh-Nya...dan setiap kali kuar pasal denggi nih mesti aku perli En Hubby diatas kedegilan dia tak mboh ke spital dulu tuh...

Tu yg dengo jer pasal Din Beramboi tuh aku terus teringatkan En Hubby aku...Aku tau yg En Hubby pung tak mboh seme tu berlaku, kalu dia tau yg denggi tuh boleh bawak mati, masa first2 gi klinik yg dokter nak bagi surat suh gi spital tu mmg dia dah pegi dah...disebabkan kejahilan pasal denggi...hampir2 meragut nyawa. Moralnyer...jgn amik mudah seme mende...dan seme tuh jadik pengajaran paling berguna untuk masa depan. Al-Fatihah utk Arwah Din Beramboi....
U FOLLOW ME...Aii FOLLOW U...U KLIK ME...THANK's TO U...hehehehe...jemput datang lagi...

TENGOK APER YG ADER

pernah cek rank blog korang tak??? hehehe...try!

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service