JOMMMM LAYAN IKLAN...

SILA TINGGAL JEJAK ANDA UNTUK KEMBALI DIJEJAK...ehehhe...selamat berkenalan...

Sunday, April 17, 2011

Kelahiran Keempat

Kelahiran keempat ni sepatutnya macam Kakak Ika dia gak...sepatutnya di Induce...dilahirkan secara paksa sebab dah lewat lebih sminggu. Tapi Allah tu Maha Besar & Maha Pengasih...telah memakbulkan doa mama hari-hari supaya kelahiran kali ni bukan secara paksa dan dipercepatkan agar sakit dok lama serta dipermudahkan proses kelahirannya. Dan doa mama telah diperkenankan oleh-Nya. Alhamdulillah...syukur sesangat. Ini bermakna, Allah masih sayangkan mama...dan ada tempatnya mama disisi-Nya...Alhamdulillah...tentu akan ada yg berkata, pandai-pandai jer dia letakkan dimana letaknya diri sendiri kan? Sakit bersalin adalah sakit yg ke-dua selepas MATI. Sebab itulah perempuan yg mengandung dan melahirkan anak byk hikmahnya...antaranya adalah gugurnya dosa-dosanya...dan sekiranya seorang perempuan itu mati ketika bersalin ianya adalah dikira sebagai mati syahid. MasyaAllah...untung dan nikmatnya menjadi PEREMPUAN...Alhamdulillah...urusan mama dipercepatkan dan dipermudahkan...

Nak dijadikan citer, sehari sblm mama dipaksa SERAH DIRI...hehehhe...serah diri tu...doplas hb empat...bersamaan hari selasa. Pagi Isnin tu mama dah rasa tak sedap perut...p biasalah rasa cam gt lebih-lebih kalo dah terlebih hari...tambah-tambah biler pikir esok tu nk gi serah diri. Adeiii... sehinggalah petang tu, dalam sibuk-sibuk duk simpan barang nk balik kg la kononnya malam tu lepas Kakak-kakak balik skoloh...mama perasan ada kuarnya lendir dan darah. Tp sket jer...p mama takde la syak nk bersalin...hahahahha...walaupun dah beranak 3, kakak-kakak sblm ni mmg mama tak pernah kuar tanda gaper-gaper pung. Bagitau kat papa..papa tya nk gi klinik ker? Mama kabo tak yah ah...esok kang nk gi doh...hehehhehe...kompiden jer jawab. Lepas-lepas kakak-kakak balik tu terus naik keter bertolak balik. Sempat lg singgah umah member amek popia. Tu yg dok tahan tuh...heheheheh...plan asalnya nk beti kat Sura Gate Baby Center kat dungun nk cari something p mama rasa dok sedap perut jer, kb kat papa balik terus laa...malas nk gi situ. Papa on jer...dalam keter tu sakit tu still dok ilang, p kejap-kejap jer.sakit pun bukan sakit sgt pung...rasa macam perut masuk angin jer...rasa macam biasa-biasa rasa time balik kg sebab lama sgt duk atas keter. tu jer...pinggang pun tak sakit gaper pung. tu yg dok syak langsung nk beranak. Tapi time tu mmg dah tgk jam dah, 5 minit skali mesti rasa sakit tu mari...dalam ati terdetik.."ai nk beranak dah ker???" p diamkan lg sbb xmboh bg papa panik...lg pung berat alik dok akan beranak lg nya malam ni...hahahahha...

Sepanjang perjalanan tu rasa dah papa asek pandang-pandang mama...sbb setiapkali sakit tu mari mama berdesip mulut...=)) cube doh tahan p gok dang sakit mari tu yer scara outomatik jer wak kuor bunyi tuh. Papa letak tgn atas perut mama...bace gape dok au...hehehehe...sampailah kat Marang, papa tya nk beti cek kat Klinik dulu ke sblm balik umah? mama antara dua nk balik terus ke...nak beti cek dulu. Pikir-pikir...lama gok ah, tepon maa ah tya. Maa kb suh beti Klinik dulu cek, kekgi kang sampai umah kalo betul-betul nak beranak kan jd kes lain lok nk berkejor ke bandor smula...Hurm, pikir-pikir betul gak mende maa kater tu walaupun rasa macam dok mungkin jer akan beranak malam tu...p tak pe la, cek jer dulu...

Sampai Klinik dalam kul 9.15 malam...Kul 9.55 malam masuk jumpe Dokter yg bertugas...bgtu yg rs x sdp perut, sajer jer mai cek dulu malam ni alan-alang lalu dah depan Klinik. Spatutnyer esok kena datang klinik menyerah diri...Dokter cek tekanan darah, Ok jer...normal...takde tanda sakit pung...pastu Dokter suh baring atas bed nak cek jalan. Adeiii...bab ni la lemah sket...mama mmg takot gilo bab-bab seluk nih. Lepas cek Dokter kb jalan dah terbuka 3cm...dah kena admit ward...masa tu dada dah start berdebor dah...aduiya...mati dah aku malam ni...hahahhaha...Papa angkut-angkut barang, mama tepon nekma bgtu dah kena tahan dah...p tak tau la masa mana beranaknya. Sebab sakit pun takde la sakit sgt pung...lebih kepada macam lenguh perut jer...budget kalo abis awal pun pagi-pagi esok atau tengahari tu baru beranak kot. P Nekma dah bersiap ngan Tok Bah mai Klinik malam tu gak sebab nk bawak balik kakak-kakak dulu... Pukul 10.30 malam Dokter Wan suh msk labour room nk cek jalan lg skali. Terkujat beruk kejap biler Dokter Wan kb dah 6cm!!! masa tu sakit duk tara tu jer...pinggang pung dok sakit pung...cayer dok cayer jer biler dengo Dokter WAn suh Staff dia siapkan barang-barang. Adumakai...dah siap berdebor doh...sakit dok stara maner p berdebor lebih...hahahaaha. P time tu Dokter dah pecahkan air ketuban...sakit dah terasa sket-sket p dok kuat sgt pun...Masuk dalam wad tu bgtu papa dah 6cm...papa pun cam cuak jer. Yer ke nk beranak malam ni??? adeiiii....boleh lg sengeh-sengeh...=P...Masa atas katil dlm wad, Cik Kaka mari dekat, pegang dua-dua kepala lutut mama tya mama, mama sakit ker??? mama tak shepatutnye sakit kan??? aduhai anak...tergelak kejap mama ngan papa dengo mende tu kuar dari mulut awak...sebab awak dok pernah tgk mama sakit kan? tu la anugerah yg Allah bg untuk mama...kalo mama sakit seme mende dok jadi kat umah tu, awak pun dok akan terurus tau..sape nak suapkan papa awak makan??? hahahaha...

Dalam kul 11 lebey gitu, Dokter suh mama msk labour room dah. Kakak-kakak dan Cik Kaka duk dlm bilik...Papa ikut mama masuk skali. Bidan dah sedia semua-semua...aduh!!!! berdebor lalu doh time tu, p mama bykkan baca doa, papa slalu ingatkan mama suh beristifar...sakit dah mula mari sket-sket...pastu nekma sampai...nekma pun turut duk sblh mama bersama ngan papa. Alhamdulillah...kul doplas lebih Baby selamat menjenguk dunia. Mama bersyukur sangat urusan mama dipercepatkan dan dipermudahkan oleh-Nya. Sakit pun sekejap jer...Baby pun lahir dengan mudah...sakit tu tetap sakit sebab sakit bersalin ni adalah sakit kedua selepas mati. Hanya Ibu yg pernah melaluinya sahaja yg mampu merasai Nikmat sakit bersalin tu. Doa mama & papa serta keluarga dan kawan-kawan supaya urusan mama dipercepatkan & dipermudahkan telah di makbulkan oleh-Nya...Amin...=)

Untuk Papa a.k.a Hencik Somi Terchenta :
Terima Kasih sebab berada disisi honey sepanjang-panjang masa honey sakit...sayang macam tau-tau jer yg Honey akan bersalin malam tu sbb hari tu sayang amek cuti semata-mata nk temankan honey sedangkan sblm ni sayang sibuk sangat-sangat. Kdg-kdg honey mari terpikir sempat ker sayang nk balik dari tempat kejer, pastu nk bawak honey ke Klinik pulak yg makan masa dekat dua jam tu...sempat ker bersalin kat klinik? atau bersalin dengan sayang jer tengah jalan? adeiii...sakit paler mikir mende tu...tapi Allah tu masih sayangkan kiter. Biarlah apa org nk kater ke kiter, jahil ker...mengaji dok abis ker...sekurang-kurangnya dengan urusan kiter yg dipermudahkan kiter dapat yakinkan diri kiter, kiter masih bertempat disisi-Nya...dari honey mengandung...sampailah ke saat bersalin, Allah mempermudahkan urusan kiter...Honey bersyukur sesangat Sayang menjadi suami Honey...selama 10 tahun lebih perkahwinan kita, tiada sesaat pung honey menyesal menjadi Isteri sayang. Semoga kasih sayang dan cinta kita sampai ke hujung nafas terakhir. Dan putri-putri kita membesar dengan sepenuh kasih sayang, menjadi anak-anak yg Solehah...taat pada yg Satu...taat pada kiter Ibu Bapanya...berjaya Dunia Akhirat. Amin...

No comments:

U FOLLOW ME...Aii FOLLOW U...U KLIK ME...THANK's TO U...hehehehe...jemput datang lagi...

TENGOK APER YG ADER

pernah cek rank blog korang tak??? hehehe...try!

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service