JOMMMM LAYAN IKLAN...

SILA TINGGAL JEJAK ANDA UNTUK KEMBALI DIJEJAK...ehehhe...selamat berkenalan...

Wednesday, November 30, 2011

Nikmat yang di TARIK BALIK

Brape lama dah blog ni ditinggalkan bersawang???
selama tu gak ler Tuan Empunya Blog ni dok brape sehak...
Dok au la dok kena mana...sakit paler dok breti2 sminggu lebih oh
Nak masuk 2 mgu oh...2x g klinik...berpapan2 oh ubat abis...
P duk tara tu ler jer...huhuhuhuhu
banyok sangat citernyer p tertangguh2 jd ke malas alah nk publish
P tgk ar sari 2 ag kot2 sehak ngan rajin...
Doa2kanlah yer kesihatan Empunya Blog  yg asalnyer berhati kering
tp lenim sejak 2 menjak jd CENGENG!!!!
Petang2 mesti ada drama swasta...nangis2...hhuhuhuhu
Pak Hencik setia jer ulurkan khidmat dok berbayor...
Tulom picit2 kepala...bahu...leher...
Awak...sayer sayang awak lebih dari skaler tau...
Pak Hencik mmg jenis tak banyak cakap...
Jenis yg dok reti nk tunjuk kasih sayang dlm bentuk kata2 manis
Tapi...Mak Hencik tau yg Pak Hencik syg gilo kat Mak Hencik!
Terima kasih awak...saya sayang awak LEBIH!!!

Wednesday, November 23, 2011

Saguhati pun saguhati laa...hehehehe

Yey!!! menang...hahahhaha...menang saguhati pun saguhati laa...
Janji menang! muakakakkak...terima kasih kak mawar...




Dok leh nk berceriter ceriti...tgh sakit paler...
sminggu oh sakit paler...sepapan oh abis ubat
2x g oh klinik...oohhhh dugaan apakah ini???
opsss...jgn buat andaian yer...bukan! bukan! dan masih lg bukan!
NEXT YEAR maybe...(keh keh keh)

Nanti update lagi...babay...

Sunday, November 20, 2011

Roti Pintal Sosej Goreng

Jom kiter layan gambo2 dulu...hehehhehe...kasi leleh dulu...=p








Ok...cukup! hehehhehe...yang ni kiter buat pagi ni tau
Lepas antor Si Kakak2 pegi mengaji kul 8 pg takdi
Balik2 tu puas pikir nk wak gaper pagi ni
Nasik2 macam malas jer...
Mee2 kang shemalam dah buat dah...
Hurm...Belek2 peti ais ada sosej! Buat roti laaa..
Eceh! macam pro jer...mesti la nk kena belek resepi...hehehe
Tapi kebanyakkan resepi balut gn roti keping
Nak roti yg sdiri uli...cewah! diva ko nyah...hahahhaha
Pikir punya pikr sbb dah byk kali uli roti
Tapi resepi ni yg paling marbeles...resepi yg goreng
Malas nk bako2 ni...boleh gitu???
Cek dlm Gobok Azimat, bahan seme ada...Yis Mauripan ngam2 ada sebungkus!
Maka dijalankan operasi menguli dgn hati yg senang bangat


Bukti yg aku uli benda ala ni bkn beli ready made taruk atas plate hokey...keh keh keh...
yang ni dah siap pintal kat sosej...eh nak resepi erk? ok2...kat bawah :

BAHAN-BAHAN:
BAHAN A :
1) I Paket Yis Mauripan 11g
2) 1 Sudu Gula
3) 1 Cawan Air Suam (Bancuh Yis dan biarkan lebih kurang 20 minit ~ sementara sediakan bahan-bahan lain)

BAHAN B :
1) 5 cawan tepung gandum
2) 2 biji telor
3) 1/2 s/b gula
4) 1 s/k garam
5) 2 s/b susu tepung
6) 2 s/b marjerin ( saya guna planta)

BAHAN C :
1) 1 paket sosej (kerat 3)
2) Sos Cili
3) Mayonis

CARA-CARA : (Ni cara saya)
1) Rendam Yis kedalam air suam dan biarkan sehingga ia berbuih, kemudian masukkan gula...kacau2 sebati.

2) Satukan kesemua Bahan B, kecuali telor...gaulkan sehingga sebati barulah masukkan telor. Gaul diselang seli dengan Bahan A sehingga sebati dan uli sehingga menjadi doh. Uli dalam 30 minit atau sehingga doh lembut dan tidak melekat ditangan. Lagi lama diuli, roti akan menjadi lebih gebu bila di goreng.

3) Perap doh sekitar 20 minit dlm bekas tertutup atau sehingga doh menjadi 2x ganda. (ini saya skip separuh adunan, sbb takut Pak hencik tak sempat rasa sbb dia dah bersiap2 nk keluar time tu...hehehhe...tapi djgn tak percayer...derhaka part ni pun roti still lembut dan rangup)

4) Selepas doh menjadi 2x ganda, tumbuk2 untuk keluarkan angin dan uli memanjang, pintal pada sosej yg telah dipotong 3. kalau gn sosej yang sedia ada kecik tu tak yah potong laa...hehehehe...biarkan sekejap sehingga ianya naik kemudian goreng didlm myk yg byk...api sederhana jer yer...nanti roti tak sempat kembang dah hangus.

5) hiaskan dgn sos cili dan mayonis...pekena dengan Tea O panas...mabeless!!!!


Resepi ni saya amek dr umah  Kak Azian
Ada la derhaka sket...ampun yer kak...hehehhehe
Macam Kentang lecek tu...takde stok kat umah...
P kalo letak mmg rasa sedap lg...dah try buat sejibik resepi tu ari tu
Buat Pau Sambal guna inti sardin...
Tapi mmg roti ni sedap sangat! try laa...
Adunan roti tu utk roti pau goreng/ mini burger tu...
ni try wak roti pintal sosej...sedap jer...
Tak berminyak pun...walaupun digoreng...
Terima kasih n kreadit utk tuan empunya Resepi...hehehehe


Thursday, November 17, 2011

Menangi Hadiah Penginapan Percuma dan Wang Tunai dalam Peraduan Tulis dan Menang di mawarmerah2008.com

Disebabkan diantara syarat-syarat penting pertandingan ini adalah dengan penggunaan BAHASA KEBANGSAAN sepenuhnya sempena Bulan Bahasa Kebangsaan dan dilarang sebarang penggunaan singkataan ejaan, maka kepada pembaca tegar blog ini sila jangan ketawa tergolek-golek dengan pengolahan bahasa saya untuk hanya sekali ini sahaja. (Dengan muka paling serius namun dihati siapa tahu ada taman bunga yang sedang berkembang mekar)

Kenapa saya agak tertarik untuk menyertai pertandingan ini sedangkan selama ini saya cuma memandang bisu sahaja kepada pertandingan-pertandingan lain? Sebahagian besar yang memberi pengaruh besar untuk saya menyertainya adalah kerana Kriteria Pemilihan Pemenang. Selama ini agak seram untuk saya menyertai mana-mana pertandingan kerana permintaan utk melengkapkan syarat pertandingan agak merumitkan pada saya yang agak buta IT dan tidak mesra peserta. Seperti memaksa peserta yang telah berkarat otaknya seperti saya ini untuk memikirkan slogan-slogan canggih dan melengkapkan suku kata yang agak mencabar minda dan mental.

Kriteria Pemilihan Pemenang:-
1. Pemenang memenuhi syarat peraduan.
2. Ditentukan menerusi Random.Org. tanpa mengira sama ada jawapan yang diberikan betul atau salah.

3. 1 hadiah misteri



Syarat Pertandingan:-

1) Semua blogger yang beralamat di Malaysia (senang nak pos hadiah) (sudah ~ mmg rakyat malaysia...)
2) Tulis 1 entri tentang peraduan ini dan link ke entri ini. ( sudah ~ Ni entrynyer...)
3) Tinggalkan komen di entri ini dengan meletakkan url blog anda yang mengandungi entri penyertaan tersebut. (sudah)
4) Dalam entri tersebut jawab soalan mudah di bawah:-

a) Menangi hadiah dalam Peraduan Tulis, Teka dan Menang di blog Kak Long Mawar Merah di adakan sempena Ulang Tahun Perkahwinan Kak Long yang ke ____________ pada _________ dan Ulang Tahun ke- ________ mawarmerah2008.com beroperasi di domain dan hosting berbayar.
Jawapan :
(1) Ulang Tahun Perkahwinan Kak Long yang ke-4
(2) Ulang Tahun ke-2 mawarmerah2008.com


b) Tuliskan komen yang membina tentang blog mawarmerah2008.com ini dengan memasukkan perkara di bawah:
1) Perkara yang patut dikekalkan di mawarmerah2008.com
2) Perkara yang patut dibaiki di mawarmerah2008.com
Jawapan :
Perkara yang paling saya suka di blog mawarmerah2008.com adalah bukaan paparan blog yang cepat dan pantas. Tidak seperti sesetengah blog yang saya lawati berat dan terpaksa memakan masa yang lama untuk dipaparkan. Perkara tersebut akan menyebabkan saya hilang minat untuk terus mengikuti perkembangan blog itu dari semasa ke semasa walaupun dari segi penulisan dan info tuan empunya blog menarik hati saya untuk terus membaca kesemuanya, latar belakang blog yg cantik, pelbagai gadget yang cangih-cangih dan sebagainya. Keseluruhannya, Blog mawarmerah2008.com ringkas dan padat.

1) Perkara yg patut dikekalkan di mawarmerah2008.com
***Gaya penulisan yang bersahaja tapi padat.
***Motto HIDUP SEMENTARA BIAR BERJASA
***Kadar kelajuan bukaan paparan blog
***Ketidakpadatan blog dengan gadget-gadget yang kurang berguna atau tak berguna langsung yang mana boleh mengganggu kelajuan blog seperti sekarang.

2) Perkara yang patut di baiki di mawarmerah2008.com
***Diharap empunya blog dapat mengadakan shoutbox bagi memudahkan pengunjung blog yang datang meninggalkan jejak kerana kadang-kadang untuk meninggalkan komen di ruangan komen mengambil sedikit masa apatah lagi bila terdapat sekatan untuk anonymous atau pengesahan dan sebagainya.
***Cuba buat penambahan latarbelakang yang bergambar, mungkin menjadikan blog ini lebih menarik perhatian pengunjung.
***Side Header  dan tulisan agak terlalu formal, sekali imbas pengunjung akan fikir blog ini hanya mengandungi info-info atau fakta dan iklan sahaja dan tidak berminat untuk tekan catatan yang sebelumnya.
***Mungkin dengan sedikit penambahan gadget yang betul-betul diperlukan blog ini akan menjadi lebih baik dari sebelumnya.

5) Setiap entri mestilah ditulis menggunakan Bahasa Kebangsaan yang baik dan tidak menggunakan ejaan singkatan (sempena Bulan Bahasa kebangsaan tu…)
6) Tarikh akhir penyertaan ialah pada tarikh 20 November 2011 (20/11/2011), tepat jam 11.11 malam.

SELESAI DISINI
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Anggap jer ni page lain yer Pn Owner Contest...hehehehe..contest tu dah berakhir stakat titik terakhir kat atas...aduiya...susoh jugok ghupernyer nk mengolah bahasa resmi kiter bg yg otak yg dah berkarat macam aku ni...keh keh keh...asik senyum sengeh sesorang jer masa taip...kang kalo tak ikut syarat, peluang menang tipis...mauahahha...ada hati!!!! ada laaa wei...penginapan free tu...hihihihihi...ada hati lg!!! tak hagak2 wei nk menang first prize....kah kah kah..pepehal pun rasa macam baru lepas jawab soklan karangan Bahasa Melayu jer...aduiya...lega!

Wait n See for the result...amin...amin...amin...mintak2 Mr Random tu pilih aku! keh keh keh...tak hagak2 ko yerp Big Mama...ngeh ngeh ngeh

Wednesday, November 16, 2011

Pecah Berkecai Berderai

PERFUME papa yg br luak yg dok brape luak...yg br jer beli sblm dia gi kursus KL mgu lepas nun...yg regenyer beratus hinggit...dah berakhir riwayatnyer...salah saper? hurm...dok leh nak marah saper2...sbb boktang papa sorang2 jer...aper2 jer la sayang wei...tak dok rejeki awak!...

Sayer tau awak sedih...nanti kiter gi beli hok baru yerp...


KUTU BABI a.k.a PIRAH

Binatang sungguh menatang yg kat bawah ni...
KUTU BABI a.k.a PIRAH
Berani dia ketik & hisap darah Anak Tecik mama...
Teringat jer terus rasa nak menangis...huhuhuu
Berminggu doh Zahra tido dok lena...
Mengamuk dok pasal2 biler tersentuh tlinge dia
Dan berminggu jugok mama suluh2 tlinge awak
Hampir setiap hari hokey!!! lps mandi dah sah2 kelebek dah
Time awak nangis...mama kelebek lagi
Macamana la mama terlepas pandang kat celah tlinge awak yg kecik tu
Aduiya...kesiannyer anak kecik mama...
Mama duk fokus ke lubang tlinge jer...
hari2 tgk kot ada taik menatang haram tu...tak dop!
Nak ada cam gane, dia duk kat celah cuping yg kecik & sempit tu
betapanya mama ni teruk kan? rasa bersalah sgt...
Awak yg kecik ni mmg sah2 la menanggung sakit yg amat
lagikan Kakak Ika awak pung meraung2 time kena ari tu
Brape lama dia tak bagi sentuh tlinge dia?
Brape lama dia kepik ketiak dia?
Lagikan kakak bleh trauma...apalagi la awak yg kecik ni




Mama terpaksa kejjong awak dgn papa...
Mama sapu minyak cap kapak
slalunyer mmg Menatang haram tu akan lepas kaki2 dia
Tapi dlm kes awak ni, dia tak lepas kaki dia yg terakhir tu
Dia cengkam kemas isi kat cuping tu!
Mama terpaksa cabut dia secara paksa
Yerrr...mama tau, sangat sakit! sbb tercabut skali dgn isinya
tapi tu jer jalannyer...huhuhuhuhu
Kalo bawak pegi klinik pun, macam kakak ika ari tu...
Dokter cabut bodo jer...hambik ko! secopeng isi tercabut
Lagi sakit!!!!...Kesian kakak ika...
P mama lega sangat biler dah kenyet Menatang haram tu
Mama kenyet dgn perasaan dendam kesumat!
berani dia...sungguh berani...kesian anak kecik mama...
Mama kejjong awak dgn perasaan nk menagis yg ditahan2
Nanti Papa awak pun turut sama menangis kalo tgk mama menangis
Mama tahan laa walaupung mmg sebak cappur kettor tgn oh
Lepas jer tercabut, papa peluk awak kemas2, pujuk awak
Awak senyap kejap, tp bila awak terpandang mama awak meraung balik
Awak terasa hati dgn mama yerp...
maafkan mama wahai anak...mama janji akan lg perihatin lps ni...

Sambungan Mama HITLER episod last


Yer...sayer anak ke-2 Mama... Zureena Zuraimi, sayer terasa hati mama publish result Kakak yg seberapa tu padahal result saya lagi Best dr Kakak walaupun bkn dlm Top 20, sayer rangking yg ke-21 utk keseluruhan Tahun 3 - 2011. Saya dpt SEMUA (A) dlm semua subjek! dgn markah yg puratanya 90 lbh blake...kecuali PAI saya jer B...xtau silap kat mana...Cikgu buat soklan payah sgt kot...hehehehe...Cuma cikgu sayer tunjuk skali imbas kat Papa sayer semalam...cikgu sayer x brape rajin macam cikgu kakak, nk tampal2 kat dinding skulah...so, papa xsempat la amek gambo sbg bukti...sigh!

Mama sayer mmg pilih kasih, dia slalu ckp kat papa, sayer terer MATH macam dia...hek eleh! sayer penat2 blajo mengire, dia nk amek nama...tp mama sayer tjk buku rekod dia masa skolah dulu...mmg dia sokmo dpt A dgn purata 98 markah! kakak jarang dpt A dlm Math. Dia tak brape cekap mengire same like Papa...heheheh...sorry papa...=p...tp kalo sayer mcm mama kenapa mama sokmo2 nk marah sayer? sket2 mama jeling sayer...? sokmo baham sayer...tp leni mama byk buat tak tahu jer...pelik biler mama sayer marah sayer bila dia suh sayer tido, tp sayer buka buku nk buat kejer skolah. Nk tjk rajin pun salah...Td ms awal2, dia tya ada kejer skolah ke x, saya sayang nk tgl citer beh kat TB Beso yg papa beli tu...saya kb la tak dop! skrg kena la buat kan sblm tido walaupun dah pukul 10 malam, nanti x pasal2 esok kena pajang kat skolah sbb dok siap kejer skolah...dop paham la ngan mama...

Contoh2 Mama sajer2 jer nk marah sayer :

Contohnya baaaruuuu kejap satni, mama sayer marah sayer biler sayer bgtu yg hari ni sayer patut pegi skolah waktu pagi..."mama...aby PATUT kn pegi skoloh pg ari ni sbb ada penyampaian hadiah, aby kabo doh ke papa mareng". mama sayer terkejut! Tp sayer xdpt hadiah...Apa salah ke yg sayer bgtu? saya bgtu mama pukul 7.26pg slps mama kejut sayer suh pegi mengaji macam selalu sayer buat pg2...sayer bgtu tak abis sbetulnyer kat mama, sayer ringkaskan kater sayer PATUT pegi pagi...tp sayer tgl part tak wajib hadir pun sbb sayer xdpt hadiah. Pjg sgt la nk bgtu detail...Lps mama sayer marah sbb sayer br bgtu, br sayer kb yg part x wajib...mama sayer mmg gt, sokmo nk marah2 kalo berkaitan dgn skolah...kalo sayer xbwk blk apa2 kertas pemberitahuan yg skolah bg mmg mama sayer tak brape nk percayer...nk jugak sahkan dgn kakak walaupun kakak pun takde surat tu. Kenape erk? mmg mama tu sajer nk lebihkan kakak kan?

Ada sekali tu sayer blk skolah basah jeruk! dah ujan...sayer lok gatih beskal. mmg la basah kan? Sbb ujan mama suh papa pegi amek beg sayer kat skolah, sayer tetap blk gatih beskal. Tp sampai2 jer mama sayer naik hantu! Aper lak salah sayer??? sayer mmg la basah jeruk sbb sayer gatih beskal kan? Beg skolah sayer xpatut la basah sbb papa dah tlg amekkan...tp beg tu basah berjeruk, abis buku2 dan kamus yg mama balut cantik2...sbb sayer ltk beg tu dekat longkang tepi wakaf! bkn kat bawah wakap yg berbumbung tepi pago skoloh tu...salah sayer ke longkang tu tak berbumbung? haish! sayer tak paham dgn mama sayer tu...

2,3 hari lps tu plok, mama htr sayer pegi skolah sbb ujan. Blk skolah tu saya dah letak beg skolah sayer kat bawah wakaf yg berbumbung la sbb tak mboh mama sayer naik hantu macam ari tuh. Skali...mama sayer naik hantu jgk! dgn papa2 sayer skali naik hantu...aper pulok salah sayer kali nih...beg skolah, buku skolah, kamus...tak basah sket pung. Sayer mmg la basah berjeruk-jeruk masa naik keter tu sbb sayer bergurau dgn member2 berguling bating kat kawasan lapang tepi wakaf tu...sama cam hari tu gak, sayer basah...tp beg sayer kering kontang! mama marah sbb beg basah kan hari tu??? sigh! sayer xpaham la dgn mama ni...mama tu mmg sajer jer cari salah sayer...mama x syg sayer kan?

sayer rasa cukup la itew ajer yg sayer bgtu sbg bukti yg mama sayer tu mmg lebihkan kakak dan xsyg sayer, slalu marah sayer dok bersebab...kalo ikutkan berlambak2 lg kes yg mama sayer yg sayer rs mama x patut marah sayer...kalo sayer bgtu byk2 lg mesti unty2 & uncle2 bencikan mama sayer tu. Kesian la plok kalo seme org benci dia...sayer jer yg kesiankan dia...dia tak pernah kesiankan sayer...

Dari Mama HITLER utk anak ke-2 nya :

Aby, mama bangga dgn awak walaupun awak no.21 dlm utk keseluruhan Tahun 3...Mama bangga awak dpt semua A utk kesemua Subjek termasuk yg bkn Subjek Wajib...awak mmg terer macam mama! keh keh keh...tp cikgu awak xbrape rajin nk tampal, papa kater ramai lg yg beratur kat blkg papa, jd papa dok dang nk amek gambo result awak...kalo ikutkan byk lg yg papa nk tanya psl awak. Dah xde bukti, mama nk publish cam ganer...Kiter buat sessi ucapan TAHNIAH secara tertutup jer laa...aper2 pun TAHNIAH!...mama pun sayang awak lebih macam kakak, cuma kakak tu tetap lebih dr org lain sbb kakak dah idup staun lebih dr awak...macamana mama nk bgtu mama syg sama rata, dah sah2 mama sygkan Kakak staun awal dr awak...mmg dia lbh la dr adik2...hehehhe...zahra paling sket sbb dia br 7 bln mama kenal...ada paham? mama marah tu sbb mama sayang lg, kalo kunci mulut kaki tgn ni...masa tu mama mmg dah xsyg awak tahu? tgk...punya la dok muat space 5000 perkataan yg FB bg, sampaikan mama kn edit jd NOTE...dah tak lebih lg ke namanya tu? haih!!!



Nilah ghupernyer budak yg diperkatakan diatas nun...yg sokmo wak temperature mama dia kelautan dalam...dok tau laaaa...haish!!!

Tuesday, November 15, 2011

Tujuan UTAMA jd Mama HITLER

Aduiya My Preng...buat jd statement aii jd
Statement tangkap leleh la plok...keh keh keh...
Kat bawah ni antara komen yg aii dpt lps publish result kakak
Bkn gempak sangat pun...bkn Top 5 pun...
Tp Bangga cappur dok cayer benor masa Papa dia tpn kb td

cayer dop? KAKAK No.14 UTK KESELURUHAN DARJAH 4 ~ 2011

Kalo Top 5??? esok kakak bawak Cup Cake sbutir sorang ke bdk kelas!
hahahahahha...mmg dok letak harapan tgi pung...
asal dok jatuh kelas jer...duk kelas No.1 ni byk kelebihan benornyer
Kalo kiter dok brape pandai skalipung...
Keinginan kiter nk blajo, nk jd lebih sket pd org akan ada
Tgk member baik Nombor atas2...mesti kiter malu
Mesti nk berusaha gop biar ah selang 4,5 no dari member kiter tu
Betul dop? Aii cakap berdasarkan pengalaman aiii...hehehehe





lagi komen dari saing2...hehehehehe








Jawapan setelus setulus & sehalus dr MAMA HITLER :


Nota kaki kiri : Dok terjangkau ork mende gape ada dlm pikiran seorang IBU? anak2 mesti pikir macam kiter pikir dulu...aku la maksudnyer disini :

1) mendelah maa aku ni...tau nk tumpang glemer jer kijaan, suh aku blajo sokmo tak dok lain ah tuh, ANAK SAPER laa naik pentas ala2 tak yah turun ah amek hadiah! seme ada nama dia...hadiah pung semua kategori dia rembat! sampai nk balik tu kena guna khidmat sukarelawan bawak hadiah2 tu wak balik...hahahahaha...p yer dok tau, blajo ni punya lah payoh...yer tau nk aku dapat no1 @ no2 jer...grrr... (kalo maa dok paksa dulu, dok nyer bleh gi skoloh asrama penuh...dok masuk poli, dok masuk U...insaf...huhuhuhu)

2) Aku gi ngaji pom mujur...bknnyer aku gi mana pung alah blk ngaji td, mandi baruh jer...bkn dalam pun parit tali air tu, kat keting jer...dok kang la bleh lemas...itu pung nk baham sapa berjalur2...nk cekit sapa berbunga2 peha kaler biru...hahahahha (mujur maa paksa gi ngaji, kurang2 dah khatam 4,5 kali...org mati pung bleh sedekah2 yasin...huuhuhuhu)

dan yg sewaktu dgnnyerlah ketidakpuasan hati aku ngan Bonda time aku kecik2 dulu...Hambik ko!!! ada anak baru mum tau...dush! dush! ketuk paler sdiri...kalo ada anak same exactly cam aku dulu? balik ngaji jer terjun baruh...balik ngaji jer buat lawatan mandi pantai...balik mengaji jer buat tinjauan Hutan simpan cari buluh wak bedil...sokmo dok ingat janji ngan Bonda nk balik awal...sampaikan sokmo kena tgl kalo Bonda nk gi mana2...keh keh keh...

Kesimpulannya : Xpe...maroh jerlah anak tu masa kecik2 ni...Baham jer laa kalo dia wak salloh...p jgn ar sapa patoh riuk, tu dah kena dail talian TELEDERA dh tu namanyer...heheheheh....kekgi biler yer beso kang yer paham ah bakpe mama ni bertukarrr jd MAMA HITLER sokmo!  Anak2! awak nk paham ke tak mboh ke masa sekarang...ada mama kesah???

Kesan Pemerintahan Kuku Besi Mama HITLER

Mama sayer slalu marah2 saya bila saya balik jer skolah saya terus mengadap game kat laptop...

Mama sayer sokmo paksa saya bacer buku & mansuhkan tgk TB besor yg papa beli time2 mgu exam...

Mama sayer akan hambat sayer tido awal tetiap malam skolah walaupun sayer belum lg mengantuk
...

Mama sayer akan marah biler saya buat2 luper mengaji time...dan slalu blebe biler sayer terpaksa skip mengaji kalo sayer terlibat dengan sukan kat skolah, mama bagi sayer bersukan tapi sayer kena tadah tlinge luas2 dulu laa...

Mama sayer akan tanya setiap brape minit sayer dah ulangkaji ke belum subjek utk paper exam keesokkannyer...

Kalo sayer tulis lg dan lagi mesti unty2 uncle2 boring dgn mama saya dan akan turut sama rasa marah dan bushan dgn mama sayer. siyes!!! Sbetulnyer mama sayer tu buat macam gt sbb dia nak tumpang bangga biler saya berjaya dlm exam dan nak papa saya bangga macam hari ni biler tgk result yg tertampal kat dinding skolah...walaupun sayer diranking Top 20...sayer yg ke-14 utk keseluruhan semua kelas2 tahun 4 disekolah...tp Papa sayer & Mama sayer bangga dgn pencapaian sayer, sbb Mama sayer kater sayer ni agak seloowww dan perlu di pam2 br boleh jalan...sayer tetap dikelas pertama utk tahun depan. Saya rasa lepas ni mesti mama sayer akan paksa saya lg keras utk baiki gred sayer...Mama tu tak tau aper2 pasal payohnyer nk skor A jamang lenim...sbb dia mmg tak pernah dapat lain slain dari A masa dia kat tempat sayer dulu...(mama tumpang glemer seminit!) keh keh keh...

pesanan Mama Hitler utk anak sulomnyer :
Kakak! TAHNIAH! awak tak turun kelas pun mama dah lega selapang padang bola tahu? hehehehe...Mama sayang awak lebih!
 



 

Monday, November 14, 2011

SOTONG GORENG KUNYIT

Kali pertama makan Sotong Goreng Kunyit ni masa kat Tanjung Lumpur, kuantan
Terus Pak Hencik jatuh chenta...hehehhehe
jakunnyer laa...slalu goreng masak merah jer
Balik jer umah Pak hencik request suh wak cam kedai tu
Sbetulnyer sama jer ngan goreng daging, goreng ayam...
Tapi kali ni gantikan dengan Sotong...shedap!

Jom layan gambo yg mabelesss...keh keh keh











Kalo goreng kering cam gini Aii suker bykkan bwg...hehehe
Kalo bleh taruk lada jarum kasi pedas lg sedap
Tapi...kang hanak2 plok dok tahan...
terpaksalah ikut selera diorang...


RESEPI SOTONG GORENG KUNYIT

Bahan2 :
Sotong (Byk mana yg nak makan...hehehhe)
1 labu bawang besar*
6,7 ulas bawang putih*
1 biji lada besar *
Kunyit Debu
Garam
Aji No Moto

*** yg bertanda * ~ mayang

Cara-cara :
Gaulkan sotong yg telah dihiris dengan Kunyit debu, garam dan aji no moto...pastikan sotong yg digaul tu tak berair, sblm gaul tu tapiskan air terlebih dahulu. Sebab time mengoreng nanti sotong akan mengeluarkan air yg menyebabkan tidak garing. Kalau sotong tak segar, mmg byk keluar air. Kalau yg fresh InsyaAllah kering. Goreng sehingga garing, angkat.

Ambil 3 sudu myk drpd proses mengoreng Sotong tadi, panaskan...masukkan bawang putih yg telah dimayang, goreng sehingga naik bau. kemudian masukkan lada besar dan bawang. perasakan dengan sedikit garam dan terakhir, masukkan sotong yg telah digoreng td...gaul2 sehingga sebati...Siap!

Hadapkan dengan nasik panas...pergh!!! Keh Keh Keh...

Mareng & Hari Ini

gambo (1) ~ Agar-agar nisan bersantan & gambo (2) ~ Apam Dewa

Cerita HARI INI (1)

celik2 mata, awak mintak sy bukakan katun utk awak...sy pikir, ok...awak tgk katun, sy setelkan urusan kat sink & dapur & kain2...sy ltkkan coco crunch n susu semangkuk buat bekal awak. Adik awak dh start mengelap lantai...kali ni dah terover rajin, sampai ke dapur. Terkujat! rs ada benda bergerak kat kaki time duk ralik mengusap pinggan mangkuk kat sink...mujurlah dok terkuor jurus terentap kaki.... Kalo x, terpaksa kutip satu2 adik awak...pg ni adik awak awal2 lg diuruskan sbb pg2 lg dia dah selesai urusan rasmi dia...

Papa awak bwk blk roti sardin kedai kak ja sbg rasuah sy jaga anak kecik dia shemalam time dia kn kejer malam...pagi2 dah kelaut diet sy. Pasrah...keh keh keh...setel2 urusan sy mtk izin dgn papa awak nk tido brg sejam 2 sementara dia jagakan Putri Kecik dia tu. Awak pasang katun, tp awak main game choky kat laptop.

Sy bgn lps papa awak uruskan urusan Putri Kecik dia yg ke-2 kali...sy penuhkan blk tangki dia...Papa awak amek giliran dia plok utk tido...sy bwk adik awak kuar, bg ubat tp adik awak kuarkan blk sebeban atas riba saya...huhuhu...urusan papa tergendela bila ada kes emergency...dia kuar uruskan adik awak. ok! dah setel....

Sy masukkan adik awak dlm buai...pgg remote dgn harapan dpt duduk rilek2 sambil tgk tb citer sy sambil makan apam dewa yg sy buat utk awak yg pg2 lg td mintak kuih yg kaler2...tapi...awak kater, adik nk tgk katun sambil bgn dr depan laptop ke tb...sy kater, awak main la game, td psg awak xtgk pung, awak main game...awak kater...Adik dah sign off game, skarang adik nk tgk katun! awak...awak demand yer...mentang2 la tb beso ni papa awak yg beli...sy malas nk baloh ngan awak ari ni, sy bg can kat awak dulu, tp kul 5.30 nanti sy akan berkeras! hehehhehe...

Sy on FB...tp saya blur...pas menaip ni sy rasa sy kn masuk pejabat blkg lg skali sbb nanti kakak awak blk nk makan nasik nk pegi mengaji...

mode : bkn blebe & bkn meluah perasaan...cuma taipan dikala dok tau nk wak gape sbb tb & laptop di kongker hanak2...heheheheh

Sunday, November 13, 2011

HARI RAYA AIDILADHA 2011

Raya yg paling mencabar stakat 30 tahun hidup...
Diuji dengan pekak sebelah pendengaran di pagi2 hari raya
Sakit kepala yg kronik mcm ge trealer bawak muatan 100 tan
Leher yg krem dok leh paling lasung...sakkit yg amat!
Tekok yg ala2 tumbuh pokok berduri
Air hidung yg mencurah2...huhuhuhuhu
Memaksa hati kering ni menangis shahdu pepagi hari...
Mengadu damba pada Bonda & Pak Hencik terchenta
Aduiya...dosa apalah agaknyer kali ni...
Terima Kasih Ya Allah krn mengurangkan bebanku disana nanti...
Mode : Insaf

Dok gi mana2 pung hari raya baru ni
Pada duk blepek atas katil jer sarian
Umah Tok Ketua hok sejengkal pung dok sapa nk gi...huhuhu
Berharap se jer...berlalu la cepat2 hari raya pertama tu
supaya esokkan tu bleh gi klinik! waaaa
P sbetulnyer bersyukur yg sakitnyer adalah aku
bknnyer Pak Hencik atau anak2...
sekurang-kurangnyer aku jer yg menanggung sakitnyer
Oh...dok terbayang kalo Pak Hencik ke yg rasa kesakitan pg tuh
Hanak2 ke...mintak2 dijauhkanlah
Lebih2 lg Semek Tecik Zahra yg dok reti lg nk kb sakit mana
Ya Allah Ya Tuhanku...semoga kesayanganku dilindungi oleh-Mu
Mode : Bersyukur


Wednesday, November 2, 2011

mudohnyer laaa...

Mudohnyer laa nikoh kawen lenim...
Nikoh...cerai...nikoh lagi...cerai...
Pastu nih nok nikoh pulok....!
Pe ge tukkor baju jer...
Anggoran baju lama ni buruk oh...
lusuh oh...carik oh...jeragak oh, tappung oh...TOHOK!
Dakpe...kiter beli hok baru...adeiiii
Dok mikkir ke bakpe ya buleh jd ke
Buruk, Lusuh...Carik...Tappung...Jeragak oh?
Jangan gok amek mudoh ngat mende ni...
Kalo hok laki kiter buleh lg la terima kalo jd gt
kalo hok puang gok wak gt...dok reti nk kater ah
Ce kiter duk diam2 kejap...
mikir...masa kiter mula2 nk beli baju tu dulu
Dok dang-dang! org kater gitu kiter kater gn
Kennang lajok-lajok nah
Tak mboh dengo oh nasihat org ni...
pakai buoh yer jer...
patutnyer kalo gitu...kiter kn tjk la ke org
Pilihan kiter tu dok saloh...
Kena bertahan la gape2 pung hok mari
Ribut toufan ke...lanina ker...tsunami ker...
kalo skali, mungkin org dok kater...
kalo 2 kali...org doh kerling pelik doh...
Msk 3 kali gok, org jebeh doh laaa....

Mende la ngaruk pah ke baju buruk ni...hehehehhe
P nk wak perbandingan jer...nok suh paham
Nikoh kawen ni bkn bleh wak main2...
Hari ni nikoh...esok nok cerai!
Skali kiter wak keputusan tu...betul2 yakin la
Pahtu kalo ada gape2 mendatang tu
tetiba jatuh sekin pape kedane ke...
sakit nepek dok bangun ke...
kebaboom kena langgor ke trela putus kaki...cacat ke...
Kena Redha laa...semua tu kan ujian dr Dia...
masa nk kawen Dia permudahkan dah...
Nyer ada la ujian kot lain plok
dok kang nok senang sokmo...
Kalo dok dia...nyer ada la hari kiter plok...
Kena beringat laa...jgn nok senang sokmo

Saper hok jd mangsa dlm kes ni???
ada anak2...anak2 laaa.....
Mareng panggil orang tu doh ayoh
Esok nk kena panggil orang lain lok Papa
Lusa kn blajo panggil hok lain lok daddy...
Pening gitu jer anak-anak...
Kekgi sapa masa anak2 plok,
Dakpe...mok aku wak bleh jer...
Dakpe...ayah aku ok jer...
dok kang la nok bleh ke beso anak2 tu
sapa 3,4 kali tukkor tok laki?
aku jelesss??? keh keh keh...takde maknernyer...
sajer blebe di hari rabu jer...
Kalo bleh nk tgk seme org disekeliling kiter ni bahagia
Ada masalah...InsyaAllah ada jalan penyelesaiannya
jangan amek jalan mudoh ngat gok...
Mungkin la kiter boleh kater
Care gape ke orang, bkn yer v makan ke aku!
mmg doh yer dok v makan ke mum...p gok
ce kabo...kalo nok kerek lubang kubur ngan keh pung
kena ada dreba keh tu tau???

nota kaki : umur kiter ni makin bertambah...bkn makin muda pung. Lenim ramai hok muda mati dulu pada hok tua...kalo dulu dok pakai tudung, blajo2 pakai tudung...kalo start ngan tudung ikat blkg, kiter ikat kut depan plok...pahtu pakai saiz S tuko ke saiz M...L...XL. Bknnyer dr molek2 pakai tudung, kiter tohok! ~ muasabah diri sdiri supaya mencukupkan hok 5...huhuhuhuhu..aper la nk jadi ni...dush! dush! ketuk paler sdiri!!!! ni bkn tuju ke saper2 pung, sekadar peringatan utk diri sdiri selepas tgk kejadian disekeliling...dok sedak nengok, nk tegur kang tua laker doh, tebeng2 tegur jatuh ke kiter lok kang kurang ajor...adusss...susah ooo






bela diri

ceritera ptg ni...
mama tglkan zahra yg br jer tido ke Kakak Ika suh ngasuh kejap, mama gi ator kakak ain ngaji...mama pesan, kakak ika tgk katun, jgn care ke adik...mama g ato kakak jer kjp...jwpn Cik Kaka..."ok..."
5 minit kemudian....blk jer, dok dang mama kuor kete, kakak ika dh start bgtu kut pitu grill...

Cik Kaka : mama..adik zehra nangis sdiri. Adik cuba dah pujuk...adik dok care pom ke d
ia, dia nangis sdiri ms adik tgk katun...adik dh cuba mcm2...dia nangis jugok. adik tulom dia nerak...adik dh cuba bace buku, adik dh cuba suruh dia bertenang...adik kt mama pegi kejap jer...ni kakak ni, bkn hantu...kakak ika bkn hantu...tp dia nangiiissss jugok. adik dh tak tahu nk buat aper. adik dh cuba...tp dia nangissss lg...xtahu dia nk bgtu aper kat adik, adik xpaham zehra
cakap...aaaaaa....aaaaaa....aaaaaa...(ajuk byi yg zehra buat)hah cam gt ar zehra bgtu...tp adik x paham pom...
hahahahha...punyalah dia b'sungguh membela diri supaya x disalahkan...pitu grill pun mama dok buka lg...aduiyaaaa...mama fening dgn kamo 2 badik weiiii...
mode:mama dok rok cetong, mama demam!

****aaaaa....aaaaaa....aaaaa ~ bunyi zehra nangis siap mengisak!
 
Adiknya Cik Kaka yg wahi ngamuk



Cik Kaka & adik Zehra yg memeningkan kakaknya...


Walaupun adiknya suker mengamuk...Cik Kaka amat sayangkan adiknya...hehehhehe
 

Tuesday, November 1, 2011

FEVER


Eberi bodi in dis hom is fiber...
So...Mama is beri tayet
Papa batuk hard n seme idung
Kakak2 pun all not well
Zahra nose water & batuk but no fiber
Cik Kaka the cari virus!
Mama ting mama will fiber too coming soon...
But alwaynya mama never fiber
But tekok mama is very sick!!!
So...mood mama to sea...
Always angry...n much say...pot pet pot pet
STOP here...will update coming soon
When eberibodi is well...huhuhuhu
U FOLLOW ME...Aii FOLLOW U...U KLIK ME...THANK's TO U...hehehehe...jemput datang lagi...

TENGOK APER YG ADER

pernah cek rank blog korang tak??? hehehe...try!

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service