JOMMMM LAYAN IKLAN...

SILA TINGGAL JEJAK ANDA UNTUK KEMBALI DIJEJAK...ehehhe...selamat berkenalan...

Sunday, November 20, 2011

Roti Pintal Sosej Goreng

Jom kiter layan gambo2 dulu...hehehhehe...kasi leleh dulu...=p








Ok...cukup! hehehhehe...yang ni kiter buat pagi ni tau
Lepas antor Si Kakak2 pegi mengaji kul 8 pg takdi
Balik2 tu puas pikir nk wak gaper pagi ni
Nasik2 macam malas jer...
Mee2 kang shemalam dah buat dah...
Hurm...Belek2 peti ais ada sosej! Buat roti laaa..
Eceh! macam pro jer...mesti la nk kena belek resepi...hehehe
Tapi kebanyakkan resepi balut gn roti keping
Nak roti yg sdiri uli...cewah! diva ko nyah...hahahhaha
Pikir punya pikr sbb dah byk kali uli roti
Tapi resepi ni yg paling marbeles...resepi yg goreng
Malas nk bako2 ni...boleh gitu???
Cek dlm Gobok Azimat, bahan seme ada...Yis Mauripan ngam2 ada sebungkus!
Maka dijalankan operasi menguli dgn hati yg senang bangat


Bukti yg aku uli benda ala ni bkn beli ready made taruk atas plate hokey...keh keh keh...
yang ni dah siap pintal kat sosej...eh nak resepi erk? ok2...kat bawah :

BAHAN-BAHAN:
BAHAN A :
1) I Paket Yis Mauripan 11g
2) 1 Sudu Gula
3) 1 Cawan Air Suam (Bancuh Yis dan biarkan lebih kurang 20 minit ~ sementara sediakan bahan-bahan lain)

BAHAN B :
1) 5 cawan tepung gandum
2) 2 biji telor
3) 1/2 s/b gula
4) 1 s/k garam
5) 2 s/b susu tepung
6) 2 s/b marjerin ( saya guna planta)

BAHAN C :
1) 1 paket sosej (kerat 3)
2) Sos Cili
3) Mayonis

CARA-CARA : (Ni cara saya)
1) Rendam Yis kedalam air suam dan biarkan sehingga ia berbuih, kemudian masukkan gula...kacau2 sebati.

2) Satukan kesemua Bahan B, kecuali telor...gaulkan sehingga sebati barulah masukkan telor. Gaul diselang seli dengan Bahan A sehingga sebati dan uli sehingga menjadi doh. Uli dalam 30 minit atau sehingga doh lembut dan tidak melekat ditangan. Lagi lama diuli, roti akan menjadi lebih gebu bila di goreng.

3) Perap doh sekitar 20 minit dlm bekas tertutup atau sehingga doh menjadi 2x ganda. (ini saya skip separuh adunan, sbb takut Pak hencik tak sempat rasa sbb dia dah bersiap2 nk keluar time tu...hehehhe...tapi djgn tak percayer...derhaka part ni pun roti still lembut dan rangup)

4) Selepas doh menjadi 2x ganda, tumbuk2 untuk keluarkan angin dan uli memanjang, pintal pada sosej yg telah dipotong 3. kalau gn sosej yang sedia ada kecik tu tak yah potong laa...hehehehe...biarkan sekejap sehingga ianya naik kemudian goreng didlm myk yg byk...api sederhana jer yer...nanti roti tak sempat kembang dah hangus.

5) hiaskan dgn sos cili dan mayonis...pekena dengan Tea O panas...mabeless!!!!


Resepi ni saya amek dr umah  Kak Azian
Ada la derhaka sket...ampun yer kak...hehehhehe
Macam Kentang lecek tu...takde stok kat umah...
P kalo letak mmg rasa sedap lg...dah try buat sejibik resepi tu ari tu
Buat Pau Sambal guna inti sardin...
Tapi mmg roti ni sedap sangat! try laa...
Adunan roti tu utk roti pau goreng/ mini burger tu...
ni try wak roti pintal sosej...sedap jer...
Tak berminyak pun...walaupun digoreng...
Terima kasih n kreadit utk tuan empunya Resepi...hehehehe


3 comments:

azian said...

salam, seronok tengok roti-roti tu... gebu...

Siti Ruqaiyah 313 said...

Xpyah salut dengan telur ye Kak?

Siti Ruqaiyah 313 said...

Xpyah salut dengan telur ye Kak?

U FOLLOW ME...Aii FOLLOW U...U KLIK ME...THANK's TO U...hehehehe...jemput datang lagi...

TENGOK APER YG ADER

pernah cek rank blog korang tak??? hehehe...try!

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service