JOMMMM LAYAN IKLAN...

SILA TINGGAL JEJAK ANDA UNTUK KEMBALI DIJEJAK...ehehhe...selamat berkenalan...

Monday, November 14, 2011

SOTONG GORENG KUNYIT

Kali pertama makan Sotong Goreng Kunyit ni masa kat Tanjung Lumpur, kuantan
Terus Pak Hencik jatuh chenta...hehehhehe
jakunnyer laa...slalu goreng masak merah jer
Balik jer umah Pak hencik request suh wak cam kedai tu
Sbetulnyer sama jer ngan goreng daging, goreng ayam...
Tapi kali ni gantikan dengan Sotong...shedap!

Jom layan gambo yg mabelesss...keh keh keh











Kalo goreng kering cam gini Aii suker bykkan bwg...hehehe
Kalo bleh taruk lada jarum kasi pedas lg sedap
Tapi...kang hanak2 plok dok tahan...
terpaksalah ikut selera diorang...


RESEPI SOTONG GORENG KUNYIT

Bahan2 :
Sotong (Byk mana yg nak makan...hehehhe)
1 labu bawang besar*
6,7 ulas bawang putih*
1 biji lada besar *
Kunyit Debu
Garam
Aji No Moto

*** yg bertanda * ~ mayang

Cara-cara :
Gaulkan sotong yg telah dihiris dengan Kunyit debu, garam dan aji no moto...pastikan sotong yg digaul tu tak berair, sblm gaul tu tapiskan air terlebih dahulu. Sebab time mengoreng nanti sotong akan mengeluarkan air yg menyebabkan tidak garing. Kalau sotong tak segar, mmg byk keluar air. Kalau yg fresh InsyaAllah kering. Goreng sehingga garing, angkat.

Ambil 3 sudu myk drpd proses mengoreng Sotong tadi, panaskan...masukkan bawang putih yg telah dimayang, goreng sehingga naik bau. kemudian masukkan lada besar dan bawang. perasakan dengan sedikit garam dan terakhir, masukkan sotong yg telah digoreng td...gaul2 sehingga sebati...Siap!

Hadapkan dengan nasik panas...pergh!!! Keh Keh Keh...

No comments:

U FOLLOW ME...Aii FOLLOW U...U KLIK ME...THANK's TO U...hehehehe...jemput datang lagi...

TENGOK APER YG ADER

pernah cek rank blog korang tak??? hehehe...try!

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service