JOMMMM LAYAN IKLAN...

SILA TINGGAL JEJAK ANDA UNTUK KEMBALI DIJEJAK...ehehhe...selamat berkenalan...

Wednesday, June 12, 2013

wordless wednesday





PEACE!!!! SAYALAH YG BERTANGGUNGJAWAB UTK KEJADIAN DIATAS TU...HEHEHEHE

Do cekak nk peram oh nihhh...

penyakit bila Pak Hencik kije mlm...
aii mesti dok leh nk lelap...aduhlaaa...
nih Pak Hencik xdok utk 4.5 ari sbb jaga anakanda ke-2 kat husm
lg2lah mata ni wak prangai...huhuhu...

gane dop au Pak Hencik dnung...
selesa dok xau tido...
P Pak Hencik tu campak la mana pung...
mmg yer bules tido selena lenanya lah...
jenihan dok makan saman...
kalo pitis rm1k ngan tido...yer pilih tido ag...
ms kassih lu sokmo mlm2 aku ckp ngan gagang tpn jer
dia sesedap rasa bleh tiddo!!!!! aduhlaaa...
sib baik ah bleh awek hok dok makan saman gop..hahaha

saya rindu Pak Hencik saya...siyes! :,(

Tuesday, June 11, 2013

TESTIMONI BIO EVER & BIO VELOCITY SLEEP MATE - BVSM

Salam...saya nk langsaikan hutang saya dgn kak Fai Mohammad & kakPozimah Othman hari ni...hehe...saspen x? Hehe...saya nk kongsikan testimoni BVSM...kak faizu yg perkenalkan...kak pozimah yg sampaikan benda tu pd saya...jd saya terhutang satu testimoni yg saya janjikan pada mereka...;) 

Anak ke-2 saya disahkan Brain Tumour pd October 2012 - MEDULLOBLASTOMA STAGE IV. yg mana ketumbuhan ni drpd jenis yg paling AGGRESIF. Cuma mengambil masa beberapa bln shj utk membesar sehingga 6.0cm x 5.0cm x 5.0cm x 5.0cm...dah pun selamat menjalani pembedahan pd 03hb April 2013 yg lps. Sblm pembedahan kami telah diberitahu oleh pakar di HKL risiko yg mungkin berlaku semasa dan selepas pembedahan utk membuang ketumbuhan tersebut disebabkan dgn saiz ketumbuhan itu telah mengambil ruang otak di bhgn itu seterusnya menolak otak ke blkg. Malah sblm pembedahan lg anak saya dah lost balancing control...anak saya berjalan huyung hayang dan terpaksa dipimpin. Apa yg paling membimbangkan adalah kedudukan ketumbuhan tersebut, melibatkan saraf tunjang yg mana pembedahan itu berkemungkinan akan menyebabkan lumpuh dan juga boleh menyebabkan anak kami akan bisu. Kami berserah kpd Allah...semua adalah drpd Dia...Alhamdulillah slps pembedahan...jangkaan doktor yg anak sy berkemungkinan lumpuh tidak tepat malah dr atas katil dlm ICU dgn wayar yg berselirat dibadan...wayar penafasan yg belum dibuang...anak saya minta kertas dan pensel utk bagitau saya dan suami apa yg dia cuba sampaikan sbb xmampu utk bercakap dgn betul. Tingginya semangat juang yg ada pd anak kami kan? Masa tu lah saya perasan sesuatu...anak saya tiada espression muka! Dr bhgn bawah hidung dan keseluruhan mulut sehingga bawah dagu...hilang deria rasa. Manakala anak mata hitam sblh kanan tidak boleh bergerak ke kiri dan kanan. Hanya Allah sj yg tahu perasaan saya dan suami. saya teringat ada terlihat satu krim yg berfungsi utk saraf...dan pernah terbaca testimoninya. Saya takut anak saya akan hilang semangatnya...saya tekad utk mencuba Bio Ever. Saya bgtu pd suami...kebetulan suami pernah tgk di FB salah seorang sahabat sekolahnya dulu. Terima kasih kak faizu sbb sudi dtg hantar ke wad neuro HKL...terus terang saya sbnr kurang percaya sbnrnya tp saya mencubanya sbb saya nk bg semangat pd anak saya...saya nk dia percaya yg ada ubat yg akan menyembuhkan dia. Saya xmahu anak saya putus asa...hilang semangat. Malah berkali2 saya bgtu kak faizu saya cuma nak try supaya anak saya x hilang semangat bila dia tgk saya dan suami berusaha utk mencari penawar utk dia...saya nk dia percaya dia akan sembuh seperti sediakala. Apabila kak faizu perkenalkan BVSM...saya tergelak...dlm hati saya terdetik jgk...xkan la dgn selai selimut yg plain gitu je dpt pulihkan anak saya...tp saya try jgk mlm tu...dan xrs apa2 pun. Mungkin sbb saya xpercaya kot...hehe...tp suami saya kata ada rs mcm cas elektrik masa dia try...rs mcm ada semut kecik2. Saya tya nk try ke? Suami saya kata xsalah pun kalo nk try tp kami kn tgu sehingga dicas anak dr hospital sbb takut tak cukup nk bayar kos pembedahan. Kak faizu dgn baik hatinya offer nk tlg bayarkan dulu. Sekali lg terima kasih kak faizu...kami xsempat ambil sblm blk trg...dan kak pozimah yg hantarkan pd kami. 

Hari pertama saya bawak balik BVSM...saya xbuka pun lipatan tilam tu...just peluk sambil tgk tv. Mmg tabiat saya peluk bantal sambil tgk tv...dan kebetulan saya tgh lipat BVSM nk bawak msk dlm bilik...saya tertido sambil tgk tv dan terjaga dlm jam 3.45pg...tuhan je tahu marahnya sy pd suami sbb xkejutkan saya msk tido dlm bilik. Lbh2 lg tido atas karpet gt jer...saya mmg xboleh tido kalo xde tilam. Sejak bersalin anak ke3 g saya x boleh baring atas lantai kalo xberalas...tulang pinggul saya sakit sgt bila nk bgn duduk. Oleh sbb nk marah saya lupa yg saya xrs sakit bila bgn lps sedar tidur tuh...msk bilik dgn hati bengkek sbb suami xkejutkan...hahaha...esoknya saya tya suami sbb apa xkejutkan saya mlm semalam...suami bgtu xsampai hati nak kejut sbb tgk saya lena sgt sampai berdengkur! Tipulaaaa...saya xpercaya. Hehehe...mn pernah saya tido selena tu sampai berdengkur sejak2 ada anak kecil ni. Tp suami beria kata...dia tak tipu...sbb tu dia xkejut. Okey...saya anggap suami saya bergurau je.. Saya start selsema dan sakit tekak...berkahak sehingga 2 mgu. Tp saya xgunakan lg bvsm lps tu sbb saya dah bg anak saya guna.

Lps operation, anak saya mcm kn strok sebelah kiri badan. Tgnnya xdpt digerakkan kalau xdibantu...kaki kirinya xdpt diangkat...bila berjalan dia akan seret je kaki dia. Saya bagi dia gn BVSM slps 2mgu operation...spjg 2 mgu sblm cuba BVSM tu mmg anak saya xdpt berjalan kalau xdipapah...kebanyakkan masanya Tok Abah akan dukung je. Hari pertama dia bgn dr tido slps gnkan BVSM pd mlmnya...kami serumah kalut cari dia xde atas katil! Rupanya dia msk tandas sendiri!!!!!! Tanpa bantuan dr Nekmanya seperti 2mgu yg sdh. Sy masih lg boleh berseloroh ngan Bonda sy...sy kate dlm gelak2 sebab toto tu kot...hahhhaha...tp sy masih xpercaya sepenuhnya pun sbb dokter yg merawat anak sy bgtu yg efek dr operation adalah bersifat temporary...maknanya anak saya akan kembali sediakala cuma memakan masa. Cuma saya selalu berdoa pd Allah mcm yg kak faizu ajarkan...semoga BVSM menjadi wadah penyembuh anak saya...kita hanya mampu berusaha tetapi Allah yg menentukannya. Alhamdulillah...dr hari pertama sy bwk balik BVSM sehari pun anak sy xpernah tido tanpa BVSM. Genap sbln anak sy dah xperlukan bbntuan utk berjalan dan hari ni 11hb jun 2013...anak saya dah mampu berjalan laju...kejar bergurau dgn adik2...Alhamdulillah...tp saya masih menangguhkan hutang saya dengan kak faizu dan kak pozimah sehinggalah saya terima wassap dr suami sy pg ni yg skrg ni sdg menunggu anak saya di HUSM utk rawatan susulan...anak saya buat MRI sekali lg pd awal bln mei utk rawatan susulannya bg membuang sepenuhnya ketumbuhan yg masih bersisa menurut pakar bedah yg ditinggalkan dlm 10% yg melekat pd salur dan pembuluh darah yg xdpt dibuang tempohari kerana risikonya boleh menyebabkan kematian disebabkan bleeding semasa proses membuang ketumbuhan tu. Selalunya saya yg byk bertanya pd dokter mengenai result MRI tapi HSNZ xsedia filem MRI cuma bagi cd utk diberikan pd HUSM. Jd saya xdpt penjelasan yg sepenuhnya la cuma kalau menurut laporan MRI atas skpg kertas tiada tanda2 ketumbuhan tu tumbuh balik dan tiada sisa yg tgl...dan jugak dibahagian tulang blkg clear tiada sisa yg jatuh ke bhgn tulang blkg. Alhamdulillah...sehinggalah hari ni saya mendapat wassap dr suami...yg mengatakan dokter di HUSM bgtu balance yg 10% tu xde pd result MRI yg latest!!! Ya Allah...syukur sesangat...rs nk menangis pun ada...terus msg kak fai bgtu...mcm xpercaya sbb lps operation tu ada buat CT scan...dan sy sdiri yg tgk dokter tjk ada lg sikit2 yg putih2 pd filem CT scan tu mengesahkan yg pakar bedah kata ada tgl dlm 10% lg sbb risiko terlalu tgi sbb melekat pd salur dan pembuluh darah. Syukur Alhamdulillah...berkat doa semua yg mengenali dan BVSM serta BIO Ever sebagai wadah penyembuh...xrugi pun melabur utk org yg kita syg...dan saya terfikir alangkah ruginya saya kalau xmencuba hari tu. Oh...saya lupa...anak mata hitam sblh kiri anak sy yg xberfungsi dah kembali berfungsi seperti sediakala slps saya urut mukanya dgn BIO ever selama sbln. Dan deria rs bhgn bawah hidung dan dagy dah kembali seperti biasa. Cuma anak saya masih belum dpt tersenyum dan bibirnya xberfungsi. Doakan anak saya akan kembali tersenyum yer...InsyaAllah...kalau xpercaya...boleh tepon utk dgr dr mulut saya sendiri 0199588081...


Terima kasih Allah...terima kasih yg sama2 mendoakan...terima kasih kak faizu....terima kasih kak pozimah...terima kasih BVSM dan terima kasih BIO Ever...




 BIO EVER 


BIO VELOCITY SLEEP MATE (BVSM)








saya xakan berkongsi sesuatu yg x meyakinkan...
Kepada Dia kita meminta...kepada Dia kita berserah...
Dan kita harus berusaha...
InsyaAllah...bak kata Bonda saya...Mak sedara saya...kawan2 saya

 Allah tidak akan menguji Hambanya melebihi kemampuan

 hambanya.”Allah tidak membebani seseorang 

melainkansesuai dengan kesanggupannya” 

(QS Al Baqarah [2] : 286



Ramai yg kata pada saya dan suami..."kalo aku lah duk teppak mum...dok au laa...kuat la mum..." hehehe...sebenarnya kami xsekuat yg dizahirkan pun...kami terpaksa melalui semua ni...hanya mereka yg pernah duduk ditempat kami jer yg akan tahu bagaimana rasanya...apa yg terpendam dihati kami...dengan Ujian dari-Nya ini menguatkan lg cinta dan kasih sayang antara kami...Ujian dari-Nya juga mengingatkan kami yg apa yg kami miliki hari ini semuanya adalah pinjaman dari-Nya...apalah hak kami utk menidakkan HAK DIA...kami cuma mampu berusaha semoga Anakanda akan sembuh seperti sediakala dan mampu tersenyum disebalik tawanya...

Kami sedang dan berusaha utk belajar erti REDHA...

BERMINAT UTK MENDAPATKAN BIO EVER & BVSM BOLEH HUBUNGI SAYA...
019-9588081

Monday, June 10, 2013

hari ini...ada apa dengan hari ini?


ada apa dgn hari ini?
emmm...10hb jun 2013
bermulanya perjuangan anakanda ke-2...
hari ni akan warded kat HUSM utk rawatan kemoterapi...
bilalah agaknya anakanda akan tersenyum kembali...
akan tibakah waktu itu?...sigh!
xbaik kan mengeluh...haish!
semoga anakanda akan tempuhi hari ini dan seterusnya dgn sabar dan tabah
semoga anakanda diberi kekuatan dan kuat semangat utk perjuangan ini
Amin Ya Rabbal Alamin...

Wednesday, May 8, 2013

bahasa budaya bangsa...hahahhaha...sesedap rasa je wak ayat!

Nok citer perihal penggunaan bahasa terengganu & kelantan...

Masa saya duk politek dulu, sekelas saya tu saya jer org puang tranung...lebih separuh dr org laki kelas plok seme tranung ngan kelantan. Jd kalo duk di kelompok org laki...saya mmg xdok masalah ah nak berkomunikasi nih...tapi bila nak masuk geng org puang ni masalah sket...yer pakat dok paham saya cakak. awal2 msk blajo tu saya dok cakak aner dlm kelas...cakak hok peting2 jer sbb member baik saya masa duk poli dulu nama yati gok pernah kata ke saya...ms tu br sminggu kot msk kelas...

"Eh! sha...engko boleh cakap bahasa standard tak? kitaorang tak faham laa engko cakap aper..."

sentap tau...aii senyap hampir 2 bln tau...muakakakak...p lepas tuh...seme hok saing ngan saya seme major dlm base tranung! bijjok ork pengaruh saya??? aper? aper? oooo...yg nama glemer SHA tuh, haah...mmg ms kat poli nama glemer aii sha...hahahhahahaha...kang kabo doh saing baik ms duk poli dulu nama yati gok...yer wak keras xmboh tukor nama yer...jd utk mengelakkan sebarang kekeliruan...dia sesedap rasa bg aii nama glemer tuh...asal bukan ROS sudoh ah...ayu ngak ah ros...dok sabboh lasung ngan perwatakkan keras kekon aii...hahahhahahahahahahha....

nok citer nyer hal saing baik saya benornyer...antara moment yg buat saya gollek suke ke saing tuh :

masa wak kijer ukur tanah...dia sekumpulan ngan budak laki kelantan kelas saya...keje ukur tanah akan melibatkan kayu pacang ngan alat2 yg sewaktu dgnnya yg memerlukan kami panjat situ sinim...blari...

kes pertama :
pejal : yati! bangak2 laa...panah nihh...
yati : eh faizal! engko kan...sedap jer mulut maki2 aku...engko je tau panas....habis tu engko tgk aku buat aper dr tadi? bla...bla...bla...
pejal : ?????

kes kedua dihari yg sama :
pejal : rukah la sket...buke tgi sangak pong...chekak duk chegak situ jah...
yati : faizal...engko jg sikit mulut tu...apehal engko tak puas hati ngan aku ke yg dr tadi duk maki2 aku! bla...bla...bla...
pejal :????
yati : Sha...faizal tu kan...muuuluuttttt mcm haram! asek nak maki aku jer dr tadi...bodoh betul laa...
Aku : dia kater aper? (eceh! cakap luie...hahhahahaha...p kater....bkn cakap orrr...hahhahaha)
yati : ada ker dia cakap aku bangang! dah la tgh panas...dah la tu...maki2 aku dlm bahasa dia...
Aku :  Eh pejal...mum kater gape ke dia? (pelik sbb rasa xdok dengo kawan tu  kater pelik2)
Pejal : mano ado kato gapo...kato gapo...dio tuh blebe jak takdi...aku suh yo bangak jah doh panas kettik duk tengoh pade...
Aku : hahahahha...bkn dia kater kat ko bangang...bangak tu maksud dia cepat! hahhahahahaha...
Yati : oooo yer ker....hahaha...dah tu td aper erk dia cakap...rukas ke aper ntah...
Aku : Rukah! hahahhahahha...rukah tu panjat!
Yati : bahasa tah hape2...manalah aku xsalah faham...(sengeh2)

Kes ke-3 
kerol : boddo ngohhh...bukkang wak gittu la...(dok dang abis ag ayat...)
Yati : Mulut engkoooo...macam bontot ayam! engko la bodoh aperhal lak kater aku bodoh!

aii??? gollek gulling bating oh setiapkali dia salah faham...hahhahahahhaha...jd ke satu kijje lok nak translate ke saing tuh...tuang bekeng pe gape...orang dok dang abis ayat...yer supoh seranah doh...ada skali tu siap nak balloh ngan awok laki dlm kelas...kalo org tranung takat perkataan boddo...bengong...gong...tu biasa ah kalo dang kiter rapat benor. Bukan nyuppoh...penyedap ayat! kalo cakap saya awak tuh dok mesra ag ah tuh...kalo aku mum tu br yer...tapi pantang orang tranung ngan perkataan "celaka". sebut celaka mmg sajer cari baloh ah...ke gane? hahahhahaha...tp celaka tu mainan jer kat org luor..."celaka engkooo...hahahaha" gura baru..."cih!!! (ciss) " tu se agi perkataan nak ajak balloh...hahahahaha...

Rindukan member baik aii tu...setiapkali saya nak blk kg jer pung cuti sem...dia beria2 oh nangis berdrohong mcm ge dok juppe oh, Pak hencik rajin ah maroh ke saya sbb wahi ngosek saing tu sapa nangis setiapkali Pak Hencik mari amek nk blk kg...aii kan lemak berkrim disukai ramai...kah kah kah...ramai la sayang...wek!!!!!! muttoh ija!....hahhahahaha...







FAKTA PRU13

MENOLAK AUTA DENGAN FAKTA…

Kecoh sekarang ni ahli parlimen Malaysia ramai yang Bukan Melayu. Aduhai.. adakah kita mengalami kerosakan minda yg parah.. DAP bertanding di kawasan Cina menghampiri majority dan lawannya adalah MCA, MIC dan Gerakan.

Jika DAP kalah sekalipun Melayu tak akan bertambah dalam Parlimen sebab DAP lawan MCA, MIC dan GERAKAN. Malah Kemenangan Pakatan Rakyat ini menyebabkan Melayu bertambah dalam Parlimen dan DUN, saya bagi contoh:-

Kerusi Parlimen :-
1. Rafizi (PKR) menang vs Gary Lim (BN) - PANDAN
2. Dr Siti Mariah (PAS) Menang vs S. Murugesan (BN) - KOTA RAJA
3. Tan Sri Khalid (PKR) Menang vs Tan Kok Eng (BN) - BDR TUN RAZAK
4. Imran Hamid (PKR) menang vs Kong Cho Ha (BN) - LUMUT
5. Dato Arif (DAP) menang vs Hoh Khai Mun (BN) - RAUB
6. Kamarul Bahrin (PKR) menang vs V.S Mogan (BN) TLK KEMAMANG
7. Khairil K. Johari menang vs Teh Leong Meng (BN) BKT BENDERA

Kesimpulannya :
Menang Pakatan Rakyat bermakna 7 Ahli Parlimen Melayu bertambah dalam Parlimen. Jika Pakatan Rakyat Kalah, kita akan kehilangan 7 ahli parlimen Melayu

Kerusi DUN:-
1. Azman Nasarudin (PKR) menang vs S. Ananthan (BN) – LUNAS, Kedah
2. Dato Anuar Abdullah (PAS) menang vs Tan Ken Ten (BN) – KOTA LAMA, Kelantan
3. Azan Ismail (PKR) menang vs Dato Toh Chin (BN) – BANDAR, Terengganu
4. Tengku Zulpuri (DAP) menang vs Dato Chuah Boon (BN) – MENTAKAB, Pahang
5. Mohd Rashid (PKR) menang vs Wong Mun (BN) - PANTAI JERJAK, Penang
6. Dr Idris (PKR) menang vs K. Parthiban (BN) – IJOK, Selangor
7. Amunul Huda (PAS) menang vs Teo Yew (BN)- PARIT YANI, Johor
8. Abdullah Husin (PAS) menang vs M. Sorianarayan (BN) – PUTERI WANGSA, Johor

Orang bertanya kepada saya bagaimana pula seorang Melayu, Ghani Othman boleh kalah dengan Lim Kit Siang. Saya katakan Ghani Othman cari penyakit. Dia bertanding di kawasan (Cina 52%) (Melayu 34%) selebihnya India. Parlimen ini dulunya adalah milik MCA.

Kalau UMNO masih bangkitkan isu Melayu dan bukan Melayu ni. Saya nak tanya bagaimana pula Kawasan majoriti Melayu, bukan Melayu BN boleh menang. Melayu UMNO undi siapa? saya senaraikan

1. PARLIMEN Smpg Renggam (M- 56%) Suhaizan (PAS) kalah vs Liang Teck Meng (BN)
2. PARLIMEN Tjng Piai (M- 52 %) Dr Mahzir (DAP) Kalah vs Wee Jack (BN)
3.PARLIMEN Batu Sapi (Islam 51%) Hamzah (PAS ) Kalah vs Tsen Tsau (BN)
4. DUN Gurun (M- 57%) Salma Ismail (PKR) Kalah vs. Dr Leong (BN)
5. DUN Cheka (M- 69%) Cikgu Abas (PKR) kalah vs Dato Fong (BN)
6. DUN Gambir (M- 56%) Dato Mahfoz Mohd (PAS) kalah vs M. Aso (BN)
7. DUN Chenderiang (M-36%, C-30%) Amani Abdullah (PKR) kalah vs Dr Mah Hang(BN)
8. DUN Pemanis (M- 56%) Cikgu Normala (PAS) Kalah vs Lau Chin (BN)
9. DUN Kahang (M-74%) Hamdan (PKR) kalah vs R. Vidyanathan (BN)
10. DUN Pulai Sebatang (M-63%) Ungku Mohd Nor kalah vs Dato Tee Seiw (BN)
11. DUN Tg Aru (Islam – 52%) Hamid Ismail (PAS) kalah vs Yong Oui (BN)
12. DUN Bingkor (Islam 38%) Ahmad Shah (PKR) kalah vs Kennedy John (BN)
13. DUN Merotai (Islam-53%) Ahmad Dullah (PAS) kalah vs. Pang Yuk Ming (BN)

Masih percaya dakyah UMNO. UMNO menipu kita selama ni dengan memainkan sentiment perkauman. Sebenarnya yg merosakkan Melayu dan menggadaikan masa depan melayu adalah pemimpin UMNO.

Hentikan main isu perkauman jika anda tak tahu fakta sebenar.

Suhaimi Md Saad (official)
Ketua Penerangan PAS Pahang.


satu jer dlm kepala saya...apa perasaan bangsa cina yg setia menyokong BN? apa perasaan calon2 yg terdiri drpd bangsa cina yg menang bila isu perkauman ini dimainkan oleh pihak BN sendiri? kalo satu masa nanti bangsa cina bergabung bangkit menentang melayu...bkn sbb PAS & PKR bergabung ngan DAP pun...tp sbb sentiment perkauman yg dimainkan oleh pihak BN sendiri...mana tau kan...calon2 bangsa cina dlm BN yg menang rasa dikhianati bergabung dengan calon cina DAP...McA...MIc & GERAKAN membentuk satu pakatan baru menentang bangsa melayu. Agak2 apa maksud sebenar 1 malaysia yg dilaungkan oleh PM kita? xsepatutnya sentiment sensitif ini dimainkan...lgpun... saya rasa ramai diantara kita xtau yg DAP bkn terdiri daripada bangsa cina sahaja kan? hurm...tulah pendapat saya sbg rakyat dan sebagai surirumah jer pun..hehehehehe...tp saya pun rakyat malaysia yg mempunyai hak untuk bersuara kan? kan? kan? hehehehe...saya bknlah ahli politik yg tegar pun...tp saya bkn jgk lalang...

peace no war...tak best la sentiment perkauman ni dimainkan...sbb ramai gak kawan2 ms blaja dulu terdiri dr kawan2 cina dan india...sigh! banyak cara lagi yg boleh dijadikan modal nak raih undi bangsa melayu kita...

ayahanda...

Sengeh sorang2 tringatkan jawapan ayahanda tghr isnin mareng dulu...

Abah : Ptg ni ada nok melleh lembu kat surau mujahiddin nih...sekor ke 2 dok au...sekor ada doh hok org v tuh...lembu kita sakit kaki lake...kalo dok abah igak doh sekor ag...tranung melleh 10 ekor rasa bunyi2...
Anak : Kalah pung melleh lembu gok ke Abah?
Abah : DOH ORANG KALAH DAKYAH MAKAN AH??? (ni kn bc ngan intonasi tranung pure yer...ngan nada nganjing gitew...hahahaha)
Anak : hahahhahahahahhaha....(gollek suke...aduhlaa...kdg2 jawapan ayahanda ni ringkas je tp bisa...hahahahhaha)

tringat ms first time abah bg bawak kete...dia duk sblh (biasa bawak curi2 jer time abah xdok gumoh...hehehe)...tgk doh bt atas jalan p jeling ke abah tepi...abah jeling ngan ekor mata jer tgk anak yer ni nak wak gane...debbo ngan jelingan abah tu aii langgor jer bt tuh! nak ngelok2 ala2 pro kang takut kena maroh...skali abah kater...LAINKALI JUPPE BATU TGH JALAN...JGN NGELOK! LANGGOR JER! gulp...hahahahhahahahahahha...nak msk simpang umah aii pgg dah gear nk tukor...skali terpandang abah jeling...dok jadi nk tuko gear...aii hentam jer ngan gear 4 tu...berdesso enjin kette...abah kater...EMM...ORANG KALO NAK MASUK SIMPANG...DAKYOH TUKKO2 GEAR TUH...BIAR DESSO GITUH!!! ya ampun...aii bertobat dah xmboh bawak kete kalo ayahanda ada teppi...waaaa...

LOVE AYAHANDA NGAN BONDA KETAT2!

Wednesday, May 1, 2013

wordless wednesday

Hoh tohhh!!! wordless wednesday etep doh...hahaha...
biar gambo berbicara...
ada benda yg hari ni xboleh nk beli ngan duit...
KENANGAN
sentimental value...14 tahun oh duk dlm wallet...hehe
pemberian Pak Hencik..
aku ader....korang ader??? non hadooo...hahahahaha...






Monday, April 29, 2013

Alhamdulillah...

Mareng dapat pos laju dr HKL...
Result lab utk operation anakanda 03hb ari tuh...
Alhamdulillah..selepas ujian makmal dilakukan disahkan negatif utk kanser
mmg Brain Tumour Medulloblastoma IV...yg paling aggresif
Operation ari tu Alhamdulillah dipermudahkan oleh-Nya
berkat doa2 dari kawan2 dan sedara mara...
hanya Allah sahaja yg mampu membalasnya...InsyaAllah

cuma skarang nak kn wak rawatan susulan secepat mungkin
sebab ketumbuhan yg anakanda ni dikategorikan yg paling aggresif
Operation ari tu cuma dpt buang 90% saja 
lagi 10% masih ada dlm tu
Doc terpaksa tgl sbb xmboh amek risiko
Yg terpaksa tgl tu yg melekat pada pembuluh darah
setiap kali doc cuba sentuh...berlakunya bleeding
jadi risiko amat tgi...lagipun anakanda bleeding hampir 2liter ms operation
daripada jangkaan doc...anakanda mungkin akan lumpuh dan bisu utk sementara
Tapi dengan izin-Nya...sebaik sahaja kuar dr bilik pembedahan...
Anakanda masih boleh berjalan dan bercakap...
cuma bahagian kaki kiri dan tgn kiri x berapa kuat
ada efek pd saraf muka...dan sedikit pd mata yg mana anakanda tidak dapat senyum 
dan mata hitamnya tidak dpt bergerak ke kiri dan kanan
tapi menurut doc itu adalah kesan daripada operation tersebut.
Doc bgtu...otak kita lebih kompleks dari komputer... 
1 saraf akan menghubungkan kpd lbh 10000 saraf yg lain...
dan 1 dari 10000 itu menghubungkan 10000 yg lain pulak
kalo komputer rosak kita kena cari juruteknik utk baiki
tapi otak kita...dia akan baikinya sendiri...cuma amek masa je laa...
Doakan anakanda dapat recovery secepat mungkin yer...
sekarang ni pun dah mula ada perubahan positif
mata kanan yg xdpt bergerak kiri kanan dah mula berfungsi semula
kaki dan tgn kiri yg lemah dah makin kuat
dari xboleh berjalan...kena papah...skrg dah boleh bergerak sdiri
Alhamdulillah....syukur sgt2...
Kita cuma berusaha...selebihnya kita serahkan pada Allah
Semoga anakanda terus kuat utk hari2 yg seterusnya. 
Semoga anakanda akan sembuh seperti sediakala...InsyaAllah!
 
 

Sunday, April 28, 2013

tepon nk buruk oh...br mengodek...hehe


saya terlebih rajin kul 3pg godek skrin tepon!
bgn wak susu ke yayan...xleh tido...
klasik kan gambo nim? suke...hehe...
tepon nk buruk oh br nak try wak mende tu mende ni
skale skrin tpn gn yg standard dlm tepon nim je...
pandai oh nim rs nk noteII la plok...opssss!!! hahaha


Sunday, March 17, 2013

Bersabarlah wahai hati...

1001 persoalanan bermain di fikiran saya sekarang...
perasaaan saya seakan akan K.O.S.O.N.G
jasad yg ada xmampu mengungkapkan kesedihan dihati saya
kemana nak saya tuju...
pada siapakah saya harus mengadu...

saya selalu pujuk diri sendiri...
BERSABARLAH WAHAI HATI!!!!

saya selalu ingatkan diri sendiri
YANG SAYA ADA SEKARANG CUMALAH PINJAMAN DR-NYA...
SEKIRANYA SUDAH SAMPAI MASANYA MINTA DIPULANGKAN
SAYA HARUS KEMBALIKAN KEPADA DIA
APALAH HAK YG SAYA SAYA ADA UTK MENAFIKAN HAK PEMILIKNYA

walaupun hati saya seringkali menangis...
ujian ini telah mengingatkan saya pada sesuatu...
yg...saya belum puas bersama anakanda yg saya kasihi
yg...saya belum puas menatap wajahnya sehingga hari ini
yg...saya masih terbayang 9 bln mengendongnya...
yg...seakan-akan terasa br semalam saya melahirkannya...
yg...masih teringat wangi baunya ketika kali pertama memeluknya...
11 tau berlalu...membuatkan saya hampir terlupa semua tu

saya terkilan...
hati yg bersedih hari ini...
selalu mudah hilang sabar dengan karenahnya...
hati yg bersedih hari ini...
selalu mudah marahkan dia hatta kesilapan kecil pun...
hati yg bersedih hari ini....
selalu mengguris perasaan  dan hati kecilnya...
hati yang bersedih hari ini...
selalu memaksa dia membuat sesuatu yg tidak disukainya
hati yg bersedih hari ini
selalu membuat dia menangis...
hati yg bersedih hari ini...
hati yg bersedih hari ini...
hati yg bersedih hari ini... 
terlalu banyak yg ingin diperkatakan...

Mampukah saya memandangnya lagi seandainya
Nikmat sihatnya ditarik kembali....
Mampukah saya memandangnya lagi seandainya 
Anak yg lahir sihat dari rahim saya itu harus bertarung dengan kesakitan...
Mampukah saya memandangnya lagi seandainya
Dia yg selepas ini tidak lagi seperti dulu...
Mampukah saya memandangnya lagi seandainya
tiada lagi senyum dan hilai tawanya selepas ini
mampukah saya memandangnya lagi seandainya
rambut yg lebat itu gugur dan yg tgl hanya parut yg xakan hilang...
mampukah saya...mampukah saya...mampukah saya

mulut senang mengungkapkan REDHA...
bagaimanakah dengan hati???
memikirkannya saja sudah cukup membuatkan hati saya terasa
K.O.S.O.N.G!
terasa seakan satu ruang yg maha luas dihati ini...
Ya Allah...



Sunday, March 10, 2013

tajuk drama br yusop aslam - YAYAN GANGSTER CILIK

pepagi hari kakak zahra meraung2
adik yayan tarik rambut dia...hahhaha..
kemas betul adik yayan genggam...
jadi ke se kije plok mama nk lepaskan
kakak zahra berglepor skali...
mama takut tgn adik yayan luka kalo tarik derah2
p dlm ms yg sama kesian ke kakak zahra sakit...
aduhlaaaaaa....sampai tiddo kediri kakak zahra nangis

sambungan drama tu lps kakak zahra bgn tido
adik yayan plok tiba2 wak konsert rock!
kena penampor singgam kakak zahra...
bila mama tya bakpe wak gt ke adik?
kakak zahra paling ke mama dgn muka puas hati dan tak bersalah...
dendam terbalas kot...aduhlaaaa hanak2...

2 org bdk tecik ni haa...



Saturday, March 9, 2013

PENCERAHAN PASAL ANAKANDA KE-2...CEREBRO MEDULLOBLASTOMA

dok au la gape masalah FB...dok leh post blake gambo
kuor se je...terpaksa publish dlm blog
hope saing2 seme dpt pencerahan pasal ni
saya dok dang nk bls msg sorang2
terima kasih sbb perihatin dan berdoa utk kesejahteraan anakanda ke-2 saya
sbb tu laa sy marah sgt kalo ada yg cr masalah ngan sy lenim
dok dang2 eh nk care hal org...
hal saya sdiri pung dok abis mikir...










Wednesday, February 6, 2013

Tak dok IDEA...

banyok kali oh on lappy...buka blog...
taip2...delete...taip2 delete...
dok pung berlambok dlm draf dok publish sbb sekerat2 jer
taip2...kering idea...stop...off lappy...aduhllaaaa...
gane la nak jadi rajin update blog...

byk yg nak diceritakan tapi kalo aku sdiri bosan bacer...
org lain aku dok au ah...hahhahaha...
tapi update status kat FB boleh plok...ngeh ngeh ngeh
ok...gtg...kalo ada idea kang aku update lg...
kalo idea kering...hadaplah korang update macam ari ni sampai muntah!
bye bye bye...
oh yaaa...tempahan manik dah dibuka yer...hehehe


pun banyak gambo yg terperam dlm lappy...hehehe

Wednesday, January 23, 2013

Haku ader...korang aderrr????? hehehe (part 1)

gape hok aii ada?
hehehehe...
aii pernah citer kang...surat2 cinta cintan
Pak Hencik & Mak Hencik!!!! ♥♥♥
sbetulnya pg td duk cr2 penyapu dlm blk akak ain...
terpandang bwh katil kak ain mcm ada ilang se kotak bwh tuh
dok ingat oh ke nyapuh...kalut cr kotak tu lu...
meh2 nok nangis oh...mujur xtpn Pak Hencik agi...
cari abis pas dlm bilik2 lain takut anak ada wak main
sbb byk kali oh tgk surat2 dlm kotak tu duk luor...
pastu duduk diam kejap mikir...
rupa2nya aii dah tolok kotak tu ke blkg...hahaha...
yer...
aii mmg syg gilo ke benda antik tu...
dah layak pung masuk muzium...hehe
baham bukti tu weiii...ngeeee...




yang ni surat2 dr aii utk Pak Hencik...hehehe...
setem ditaja oleh Pak Hencik...
Bhgn paksa rela suh tulis surat ke dia!
sekurang-kurang 3 kpg sminggu wajib!
yg sunat...adalah sampai 7 kpg sminggu
mesti Pak Hencik kater...
"mana ada...awak sj wak citer jer nih..."
baip!...saya kemukakan buktinya yang arif!



hehehhhe...saya lupa seme skali lbh dr 100 rs...perjanjiannya sampai 100 kpg...
tp....yg saya antor jer wajib sapa 100...
yg dia bg ke kita???
tertakluk pd kelapangan masa yg dia ada! grrr...konon koya bz laa...

yg dia ator ke kita???



Friday, January 18, 2013

Pakwe saya...hehehe...masih dlm mood DECLARATION DAY..

Dia ni la Pakwe saya...hehehe...
encem ork? baktu la saya gila2 ingat ke dia dulu...
wek!!! sila muntah ijau...hhhahah
tapi siyes!!! mmg saya cintakan dia sorang jer dr dulu sampai ke lenim
sepenuh hati saya dan seketat2 cakerawala...
sayang awak!

walaupun dah hampir 12 taun kita kawen...
saya masih seperti dulu...
saya cintakan awak mcm mula2 kita declare...
saya rindukan awak mcm mula2 kita jd saing rapat...
saya sentiasa ingat kat awak walaupun kita jumpe hari2...
saya tetap sayangkan awak mcm dulu malah lbh dr dulu 
walaupun kita dah ada 5 org putri...
hati saya masih berdebar mcm dulu
setiapkali awak tersenyum pd saya...
sampai leni saya masih suka dengo awak ketawa...





walaupun lenim awak jarang tulom saya jemur baju...
walaupun lenim awak byk mengadap game di note awak dr pandang saya
walaupun lenim jarang2 saya dpt tido dilengan awak
walaupun lenim putri2 yg lbh mendapat perhatian awak
walaupun lenim itu ini bla bla bla bla bla...hehehehhe
saya tau dan saya percaya...
perasaan awak...cinta awak...sayang awak...kasih awak...rindu awak...
tetap hanya pada saya kan? kan? kan?
yer...saya percaya begitu dan utk 20...30...40 taun lg pun
saya tetap akan percaya begitu...
cuma...saya selalu berharap dan akan sentiasa berharap
awak akan ada masa lg utk saya dan saya...saya...saya...dan saya
macam dulu...tapi saya tau dan sedar...
saya x boleh terlalu tamak kan?
cukuplah saya tau...saya masih org yg sama dihati awak
sama seperti mula2 kita menyedari yg kita perlukan antara satu sama lain
sama seperti mula2 kita menyedari adanya cinta antara kita...
sama seperti mula2 wujudnya sayang dlm hubungan kita...
yer...itulah yg saya rasa setiapkali awak peluk cium saya sblm awak pegi keje
walaupun hanya beberapa saat...
tp dah cukup utk saya percaya...
kita masih seperti dulu
awak masih sahabat baik saya yg dulu...
awak masih lg kekasih saya yang dulu
u still my best enemy...hahahhaha...
awak masih lg orang yg paling encem dimata saya...wek!!!!
 
****sayang awak! eleh...awak senyum...eceh! eceh! awak senyum...saya tau awak baca blog saya...hahahahhahahahahahaha....


DECLARATION DAY - 18hb Januari 2000

Hepi Declaration Day to My Other Half...hehehehe...
tarikh ni hari kami declare menamakan status perhubungan kami...;)
lama wei kami blur status hubungan kami...hahahaha
kalo org tya kami bercinta ker sblm pd kami amek keputusan nak declare tu...
kami pun fening nak jawab...
nak kater saing saje...rasa pe rapat benor
kalo nak kater saing baik...emmm...memanglah
p kalo lebih pada saing baik pun...ada jugok
pe ge adik beradik? emmm...mungkin gak...
sehinggalah Pak hencik sdiri yg amek keputusan nak menamakan status kami...hehehe
tu pun selepas 2 mgu Abg Chik a.k.a Pak Hencik sabor tgu jawapan dr saya
bkn senang wei Pak Hencik nak sabo selama tuh...hehehehe
sokmo2 kalo gape2 dia nak tau lallu...
kalo duk errr...errr...errr...buleh ah nak makan jerkoh singgam free ke dia...hahahahahhaa...ampun yang...mmg awak buruk perangai dulu yer...sila mengaku! saya jer tahan lama ngan awak...xdok expired date. 
kalo org lain rasanya...ms berkawan tuh lari berapok oh...
p sib baik saya ni jenis kerah kekong...
awak marah tah gape2...saya layan jer...
awak wak lawak nak makan jurus tendangan tanpa bayang pung saya rilek lg...(lawak suh teka lagu dlm tepon...ape sengeh2? tula lawak awak paling berjaya buat saya nak pecah perut tahan sabo...grrrr)
p awak mmg yg terbaik kalo jadi Pakwe...hiks! (bodek)
2mgu sblm tu Pak Hencik tya Mak Hencik...
gape perasaan saya terhadap dia...
adakah saya sanggup jadi makwe dia...hhhahaha
tolak campur darab gitu lah lebih kurangnya...
Alkisahnya saya xberapa pasti ngan perasaan sdiri
sbb kdg2 Pak Hencik sgt2 caring...
ada masanya dia abaikan kita mcm kita ni bkn sape2 pd dia...
siyes!!! dia suka main tarik tali...
dia tarik kita slow2 dekat pd dia...
nak sampai dekat dia...dia tolak kiter jatuh debuk! hahahahha...
kang kalo saya jwb..."i do"...cewah! hahahaha
buatnya dia kater..."wak lolok jer!!!!"...haruuu...
mati aku malu ke ganggang tepon...hahhhaha
bkn buleh kire yer time tuh...kijean dr celik mata sapa nak kat
up mata cr idea nak kenakan sayabjer time tuh...konon2 testlah sesabo mana br bleh wak penilaian nak wak aweksss...kah kah kah...bkn aii kater..dia kater...tobak ar! hehehhehe

berbalikpd soklan Pak Hencik yg tertunda selama 2mgu lamanya...
selepas pikir punya pikir punya pikir...
sehingga orang tu dah awe2 nak ilang kesabaran...keh keh keh....
yer la kena pikir la weiii...
aii ni cita2 nak bercinta sekali jer...
nak kawen pun skali jer...
oppsss...yg love monkey xamek kire yer...hahahhaha
tapi siyes! cinta pertama saya adalah Pak Hencik!
saya pun jawab laaaaa....

"boleh! tp orang nak abang chik jd sebahagian dr idup orang!"

oohhhh...jawapannya hampir2 buat saya telan tepon tuh...
malu ke ganggang tepon!!!!

yer jawab..."tak mboh!"

oohhh tidak!!!! ohhh tidakkkkk!!!! tidak mungkin!!!!
rasa nak g terjun laut jer dengor yer kater gt...
dlm pale macam2 oh...
dok juppe oh ngan yer tobak ar...
mesti yer kater aku gila ke yer...aduhlaaa
mati oh....mati oh...
bongoks la gura mende gitu...waaaa...
yer...Pak Hencik saya sokmo buat sesuatu yg dok terjangkau di pikiran kita orang biasa ni...idea yer nk kenakan kiter mmg fresh2 kuor dr oven otak dia...
kalo dok...dok kang laa setiap kali yer wak lawak nak makan jurus tendangan tanpa bayang yer tu...saya rasa nk bg penampor singgam...grrr...
setiapkali letak tepon pas ckp ngan dia saya sokmo rasa orang lalu2 tepi tu kecik beso...kecik beso...kalo kat umah...dinding tepi tepon tu jd mangsa tak bersalah sepak teranjang...hahhahaha...sian awak dinding kan? kan?...hahaha
saya bagi satu contoh yer yg lawak dia mampu buat saya nak pecah pale...
masa tgu spm...mestilah saya sorang jer ada kat umah kan?
yerlahhh...saya kan sulom...adik2 seme kat asrama...g skoloh...
pg2 kul 7 kalo tepon byi mmg la saya yg kn jd operator...
selalunya saya akan biar jer tepon tu byi sampai 2..3 kali...
kalo sapa 2...3 kali tu mestilah urgentkan
kalo dok...dok kang la org nak tepon sapa 2...3 kali...
eh...ke aku jer yg tepon skali dok akat dok tepon doh? hahahahaha
yer...dia akan tpn seawal 7pg...
semata mata nak kabo...

ASSALAMUALAIKUM...SELAMAT PAGI! KARANG ABG CHIK TEPON MULE..BYE!'

salam pun saya dok dang jawab...dang heloooo je!
bayangkan saya terjun katil 2 tgkt tu dgn mata tertutup ag...gaga ke tepon tu...
untuk dengar ayat tu jer pg2!
dan petang mmg yer tepon...semata-mata nak dengo saya maroh...
tapikan....saya sgt suka dengo Pak hencik gelak time tu...hehehe
Rasa nak jatuh chenta time tu gak...kah kah kah...(sila muntah ijau!)
nak tau sebab musabab dia tepon pepagi hari dgn lafaz senapas jer tu?
sbb dia.........seorang yg eksen!
dia jeles saya boleh menternak taik mata sampai tengahari buta
sedangkan dia pepagi hari dah kena nompat2 mcm katok...hhahaahah
time tu dia duk ILPP...kena bgn pg...wak senaman...g kolloh...hiks!
saya layankan jer karenah dia time tu
sebab dialah sesatunya kawan yg saya ada tiem tgu SPM
kdg2 dia tepon saya 3,4 kali sari...
dan ada masanya dia wak saya meroyan ngan dok tepon selama seminggu!
hahahahaa...meroyan sbb tak dok gu nak balloh...hahahaha...

ok...lg skali berbalik pd soklan dia dan jawapan dia yg buat saya rasa nak mamoh ganggang tepon sbb malu ke ganggang tepon...haahahhaha
jawapan dia ada sambungannya...

"TAK MBOH!!!" (jawapan yg hampir buat saya bunuh diri sbb malu)
sambungannya selepas sesaat...mujur sesaat...kalo lebih dr tu mmg dok jupper oh ngan saya...lari pah ke ujung dunia gamoknyer...hahahahhaha

"WAK LOLOK JER!!!!...dok cukup tapak tgn...nyiru abg cik tadahkan..."

hahahahhahahaha...mujur jawab gt...kalo dok...
tak doknyer saya bergelar MSS ZURAIMI skarang ni...
tobak dok kawan oh ngan yer kalo soklan tu salah satu lawak nak makan tendangan tanpa bayang yer gok....malu seh!!!! kah kah kah...

dan...nilah kami sekarang...hehehehehhe...

Semoga hubungan kami dirahmati-Nya...
sehingga nafas kami yang terakhir...




 

Wednesday, January 16, 2013

fulltime housewife

24jam sehari...7 hari seminggu...non stop!
keje dr start celik mata sampailah ke nak tutup mater
kdg2 tu ttp mata dah pung tringat 
baju koloh anak dok iron lg...bikah bangun mulle
oh...esok anak ada pend jasmani...bj sukan! bgn cari siap2...
bj dlm mesin! bgn mulle on washing machine...
bla...bla...bla...dok tersenarai...

tp ari ni saya nak coti!
saya nak tido smula...heheheh...
abaikan pemandangan yg dah terbiasa tu...
rumah mcm kapal titanic pecoh!
muahahhhahahaha...

Tuesday, January 15, 2013

32 hari sudah...

kejap jer ork lenim???
pejam celik pejam celik...32 ari oh...
gape yg 32 ari nih?
hahahaha...

sayalah dah 32 arinya...


sayalah putri ke-5 hencik zuraimi...

ber-anak 5...

percaya dop??? dalam umur 31 tahun 1/2 ni 
aii dah ber-anak 5????
sila percaya! muahahahaha...
saya dah sama ratakan angka dgn bonda!
yer...bonda ada 5 org anak...saya pun 5...
bonda 5-5 puang...saya pung 5-5 puang...
dan mungkin baby Yayan ni yg last gak...
m.u.n.g.k.i.n....hehehehe...
kalo ada lg rezeki sapelah kiter nak tolak kan?
tp kalo ikutkan hati...cukup2lah...
siyes! sgt dok larat...waaaa

5 ni pung dah cukup buat jadual mama ni padat
celik jer mata start keje ngan hanak2...
nak pejam mata pung still keje lg...
24jam 7hari...

tahun 2013 ni azam saya cuma 1
nak cuba top up kesabaran saya...huhuhu
saya sgt2 x sabar...
bayangkan...ms pregy saya cool jer...
xdok daroh tinggi bagai...
lepas jer bergelar ibu kpd 5 org putri
darah saya 149/95!!!
blom lg ada anak doplas!!!!!
waaa...kepala macam nak pecah
5 org 5 jenis karenah...
buat saya yg xbernama sabariah ni
5 adalah too much...huhuhu...

tahun ni kakak ain upsr
taun depan mungkin kakak ain dah xbersama kami
hajat2 nak antor skoloh berasrama...

tringat kata2 abah...
kite pere anak lenim sapa umur 12 jer...
masa ni la kita nak sama ngan anak2...
dang pah darjah 6...masuk asrama...
masuk u...nikoh...
dok jd anak kiter doh laa...
yer...kdg2 mai terpikir gok
saya betul2 duk umah masa dr lahir sampai umur 12 je...
pastu duk hostel...masuk poli pun hostel...
masuk u duk hostel lg...
kawen...duk ngaj suami...

saya harap yg saya akan lbh bersabar
dengan masa yg ada ni...
saya nak anak2 ingat yg baik2 je pasal maam dia ni
saya garang tau! oooohhhh...sgt kwciwa dgn diri sendiri...
kalolah saya ni lbh sabar...
U FOLLOW ME...Aii FOLLOW U...U KLIK ME...THANK's TO U...hehehehe...jemput datang lagi...

TENGOK APER YG ADER

pernah cek rank blog korang tak??? hehehe...try!

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service